Diószegen év végére lezárul a vízprojekt

Az utóbbi két és fél évtizedben egyre több településen vezették be az ivóvizet. A vezetékek lefektetése, illetve a meglévők újra cserélése a helyi önkormányzatok égisze alatt ment végbe, a vízellátást is maguk oldották meg. Jövőre szakszolgáltatónak kell átadniuk a feladatot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A vízszolgáltatás sok helyen hagyott kívánnivalót maga után Bihar megyében is. Egyrészt akadozott az ellátás, másrészt a vízminőség nem érte el a szabványértéket. Az is igaz, hogy a szolgáltatót nem a profitszerzés hajtotta, az alacsony vízdíj és az önköltség közötti különbözetet az önkormányzatok egészítették ki. 2016-tól gyökeres változás állhat be a vízszolgáltatás terén, mivel az önkormányzatok át kell hogy adják szakcégeknek ezt a feladatot. A váltásra már sok helyen készülnek.
Ezentúl uniós támogatás csak azok számára lesz elérhető, akik eleget tesznek az új szabályozásnak. A beruházások terén meghatározó jelentőségű Környezetvédelmi Operatív Programban csak vízszolgáltató cégek pályázhatnak. Ez elég hatásos érv az átállásra. Az önkormányzatok vagy saját céget hoznak létre – külön-külön vagy összefogva egy regionális szolgáltató megteremtésével –, vagy egy már létező szolgáltatót bíznak meg. Megyénkben jelenleg a Nagyváradi Vízművek és a Borsi Vízművek akkreditált cég.
Azok az önkormányzatok, amelyek saját forrásból elkezdték a csatornázást, illetve a vízhálózat kiépítését, de nem jutottak a finisig, finanszírozási lehetőséget kaptak, hogy ez év végéig befejezzék az elkezdett munkát. Bihardiószeg élt ezzel a lehetőséggel, már javában folyik a csőfektetés. Mados Attila polgármester elmondta, rajtuk kívül több mint húsz észak-bihari település csatlakozott a Borsi Vízművekhez, s mivel a cég törzstőkéjébe betársultak, így annak működtetésébe is beleszólási jogot nyertek.
A szennyvízhálózat kiépítését már 2008-ban elkezdték Diószegen, a kivitelezés 70 százalékban megtörtént. A folytatást a kivitelező és az önkormányzat közötti jogi vita hátráltatja, így a peres eljárás befejezéséig nem várható előrelépés. A vízhálózat modernizálása viszont új lendületet kapott, s Mados reméli, tartani tudják az év végi határidőt.
Bihardiószeg község és a hozzá tartozó Jankafalva utcáinak hossza 47 kilométer. Jankán 5 km modern vízvezetéket építettek ki még 2008-ban, de a községközpontban elavult vezetékekből csordogál a víz. Az 1,1 millió eurót kóstáló csőcsere után a szabadeséses vízellátást segítő két víztornyot kiiktatják, majd rácsatlakoznak a jankafalvi rendszerre, ahol megfelelő a fúrt kút vízhozama. Mados elmondta, a zavartalan vízellátás érdekében a 100 köbméteres tárolót háromszor nagyobbra cserélik, s nagyobb kapacitású szivattyúkat szerelnek be. A szabadeséses módszer helyett alkalmazott zárt rendszerű üzemeltetés háromszor nagyobb víznyomást eredményez – tette hozzá a polgármester.
A szolgáltatások átadására-átvételére a fejlesztések befejezése után kerül sor, amikortól egységes fogyasztói tarifát alkalmaznak majd.