Restaurálták Szacsvay Imre váradi szobrát

„Csak egy tollvonás volt bűne” Szacsvay Imrének, az Országgyűlés mártír jegyzőjének, ez a felirat szerepel váradi szobrának talapzatán is. A helyhatóság helyett az RMDSZ megyei szervezete közadakozásból kezdeményezte a műemlék rendbehozatalát.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szacsvay Imre 1848 júniusától Várad-Olaszinak és Újvárosnak volt országgyűlési képviselője, 1849. január 13-án beválasztották a képviselőház jegyzői karába. Részt vett a függetlenségi nyilatkozat megszövegezésében és aláírta azt, ezért ítélték halálra és akasztották fel 1849. október 24-én Pesten. A mártír jegyző nagyváradi szobrát Margó Ede készítette, s 1907. március 15-én avatták fel. 1937 júniusában lebontották, majd a bécsi döntés után, 1942-ben ismét az eredeti helyére, az Ezredévi emléktérre állították vissza.
A szobornak és talapzatának felújítása régóta időszerű volt, s bár a műalkotás a város tulajdona, a tettek mezejére az RMDSZ Bihar megyei szervezete lépett: közadakozásból kívánja felújítani a szobor talapzatát, ezért tavaly óta téglajegyeket is árusít. A nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete tavaly október végi rendkívüli ülésén hagyta jóvá, hogy a szobor a Szövetség megyei szervezetének kezelésébe kerüljön a talapzat felújításának idejére. A határozat magában foglalta a 2014. november 15-én érvénybe lépett egyezményt is, amely a talapzat restaurálásáig, de legkésőbb 2015. december 31-ig érvényes.
Idén júliusban kezdtek neki a bronzalak megtisztításának, augusztus elején pedig már Kolozsi Tibor szobrászművész (dolgozott például az aradi Szabadság-szobor és Mátyás király kolozsvári lovas szobrának restaurálásán is) a munkatársaival elkezdte a szobor hibáinak kijavítását. Mint elmondta, egyes repedéseket gittel javítottak az idők során, ezt ők eltávolítják, a repedésekre pedig ráhegesztenek, így a szobor felülete is egyenletesebbé válik, és az eső nem folyik be a repedésekbe. Régebben hegesztésre nem volt lehetőség, csak nitteltek, csavaroztak meg ólommal forrasztottak, ha javításra volt szükség, tudtuk meg. A hegesztések helyén cizellálták, lecsiszolták a szobor felületét, majd a bronz eredeti színére visszapatinázták az alkotást. Miután a patinát egységesítették, a szobor felületét viaszréteggel fedték be, és beburkolták, hogy a talapzat-felújítás idejére védjék.
A talapzatnak augusztus közepén láttak neki, először is az elemei közül kiszedték a fugát. A szoborállításkor kemény, cement alapú anyaggal töltötték fel a kőtömbök közötti réseket, ezért az elmúlt száz év alatt több alkotóelem is tönkrement. Mivel a kövek is „mozognak” hő hatására, a tömítőanyag pedig túl kemény volt, a faragott kövek összerepedeztek a nyomás miatt.
A talapzat helyreállításához szükséges süttői mészkő szeptember 18-án érkezett meg, 21-én már szorgos munkában találtuk Gere István kőfaragó-restaurátort és Lovász István kőfaragót. Amint előbbi elmondta, bár a mészkőre sokat kellett várni, mert nehezebb volt a nagyobb tömbök kibányászása, ez nem okoz késést, és terveik szerint október közepére elkészülhet a Szacsvay-szobor talapzata. Hat követ kell pótolni, az úgynevezett kinagyolás, tehát a kövek helyének előkészítése már korábban megtörtént, tudtuk meg Gere Istvántól. A szakemberek ezután kifaragták és behelyezték a köveket, majd az egész kőfelületet letisztították, aztán a kisebb csorbulásokat hozták helyre. Ezt a fugázás, a vegyszeres kezelés, a hidrofobizálás (az időjárás változásainak kitett felület víztaszítóvá tétele), a csírátlanítás és a graffiti elleni védelem követte. Az injektálást is elvégezték, ez azért szükséges, hogy tömítsék azokat a részeket, ahol a víz behatolhat és idővel gondot okozhat.
Tanévkezdés előtt Ritli László Csongor, az RMDSZ Bihar megyei, jogi és államigazgatási ügyekért felelős ügyvezető alelnöke beszámolt arról, hogy folytatják a gyűjtést a szobor felújítási költségeire. Többek között levélben fordultak támogatásért Magyarország elnökéhez, a Magyar Országgyűlés elnökéhez és jegyzői karához, a miniszterelnökhöz, a miniszterelnök-helyetteshez, egyes miniszterekhez és államtitkárokhoz, illetve Debrecen város polgármesteréhez és a kolozsvári magyar konzulátushoz is, és a téglajegyeket is folyamatosan meg lehet vásárolni a Szövetség Fekete Sas palotabeli megyei székházában. Szeptember közepére a felújításhoz szükséges közel 75-80 ezer lej felét már összegyűjtötték és ki is fizették, mondta az ügyvezető alelnök. A gyűjtésben közreműködött a négy történelmi magyar egyház, azaz a római katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius,továbbá a Varadinum Alapítvány.