A kultúra és az anyanyelv összeköt bennünket

Színesedik a Magyar Kultúra Ünnepének palettája. Nem csupán a program bővült, hanem Nagyvárad és Berettyóújfalu – mely városok magyar közössége immár 15 esztendeje együtt ünnepli a magyar kultúra napját – testvértelepüléseit, Debrecent és Margittát is bevonta a rendezvénysorozatba. A települések elöljárói január 18-án a váradi Fekete Sas-palotában megtartott sajtótájékoztatón hívták föl a figyelmet néhány eseményre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere megjegyezte: szinte egy Festum Varadinumnak felel meg az idei Magyar kultúra ünnepe program. Arról is említést tett, miszerint minél több rendezvényt szeretnének bevinni a felújított nagyváradi várba. Így a mostani ünnepségsorozat egyik érdekességének is a vár ad otthont: itt nyitják meg ugyanis az Illúzió és tükröződés című, gróf Bánffy Miklós életútját és művészi pályaképét bemutató kiállítást. A vernisszázs január 22-én, pénteken 13 órakor lesz az A épületrészben.
Kecse Gabriella programszervező, az RMDSZ váradi szervezetének főtitkára a többi nagyváradi eseményt ismertette. A Körös-parti városban január 19-én, kedden 13 órakor kezdődik az első rendezvény: Kolozsvári Donkó Rebeka berettyóújfalui grafikus és tűzzzománcművész magyar népmese, monda- és balladaillusztrációiból nyílik tárlat a Gyermekpalotában. Egyebek mellett január 21-én, csütörtökön 14 órakor lesz a Nagyvárad irodalmi és sajtóélete a XX. század fordulóján című beszélgetés az Ady Endre Emlékmúzeumban, a meghívottak: Péter I. Zoltán helytörténész és Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője. Ugyanaznap 17 órakor kezdődik 15 éves a Magyar Kultúra ünnepe Nagyváradon címmel a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) és a debreceni Megyei Népfőiskolai Egyesület összejövetele a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A váradi gálaest január 22-én, pénteken 19 órától lesz a Szigligeti Színházban: a díjkiosztás után a Buborékok című Csiky Gergely-vígjátékot, a Szigligeti Társulat előadását tekintheti meg a nagyérdemű. Szintén január 22-én, pénteken 17 órakor Fazekas Ferenc nádudvari fazekas, népi iparművész alkotásaiból nyílik tárlat a Tibor Ernő Galériában, egyúttal bemutatják az alkotó Fazekas Ferenc 60 – Apai örökség című születésnapi albumát is.
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere hangsúlyozta: a magyar kultúra napjának méltó megünnepléséhez hozzátartozik a kör szélesítése is. Korosztályok megszólítása és a különféle érdeklődési kör tekintetében is széles a spektrum. Berettyóújfaluban január 19-én kezdődik az ünnep Berde Sándor fotográfus kiállításával. Ugyanaznap este a farsangi népszokásokról hallgathatnak meg egy előadást az érdeklődők. Több váradi meghívottja is lesz a berettyóújfalui eseménysornak. Január 20-án, szerdán délelőtt Nagycsütörtök címmel rendhagyó „irodalomóra” lesz az Arany János Gimnáziumban: Molnár Judit magyartanár, közíró és Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője tart majd előadást. Aznap délután a Főhajtás püspökeink emléke előtt. Egyház, tudomány, kultúra című kötetet bemutatja dr. Fleisz János történész, a BINCISZ elnöke a berettyóújfalui római katolikus plébánián. Január 21-én, csütörtökön délután Trifán László nagyváradi képzőművész egyéni kiállítását nyitja meg Holló Barna váradi képzőművész, egyetemi tanár a Nadányi Zoltán Művelődési Központban. A vernisszázs után gálaelőadás, majd Szabó Balázs Bandájának koncertje lesz. Január 22-én, pénteken délelőtt az Együtt szaval a nemzet – Kölcsey Ferenc Himnuszának közös szavalata elnevezésű programban közreműködik a Szacsvay Imre Általános Iskola 500 diákja és tanáraik, valamint a Szigligeti Színház művészei. Aznap este táncház is lesz a Bihar Néptáncegyüttessel és a Madaras zenekarral.
Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere is beszámolt az ottani rendezvénysorozatról, amely január 19-én, kedden a helybéli Helios Fotóklub tagjainak fényképtárlatával kezdődik, és több iskolai program is lesz az elkövetkezendő napokban a magyar gimnáziumban.
Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere szólt arról, hogy jó az együttműködés a cívisváros és Nagyvárad között. Hangsúlyozta: a kultúra összeköt bennünket. A határok ebben nem gátolhatnak meg, hiszen közös az anyanyelv és a kultúra. Ezeréves kultúránk átörökítése, továbbadása pedig kötelességünk. A programból kiemelte a január 22-i díszelőadást a 150. születésnapját ünneplő Csokonai Színházban. A gálaműsort díjátadással egészítik ki. Ez alkalommal adják át ugyanis a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait, ösztöndíjait. Az alapítvány kuratóriumának a neves írónő, Szabó Magda is tagja volt. A díjátadás után a teátrum nagysikerű előadásaiból elevenítenek föl néhány jelenetet a Csokonai Színház művészei, majd Szentpéteri Csilla koncertezik. Egyebek között a Kölcsey Központban értékelik a kölcsey.hu pályázatra (a kezdeményező Álmosd település) érkezett pályamunkákat. Ugyancsak a magyar kultúra napján a Fresh Art képzőművészeti pályázatra beküldött alkotásokból nyílik tárlat. Komolay Szabolcs hozzáfűzte: Debrecen minden városrészében igyekeznek megjeleníteni a magyar kultúra ünnepét.
Nagyvárad–Berettyóújfalu–Debrecen–Margitta közös rendezvénysorozatának fővédnökei: Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott. Védnökei: Biró Rozália Bihar megyei szenátor és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.