Diót is vertek a dióverõ napokon

Az értékmentés és a hagyományok ápolása mentén életre hívott Dióverő Szíp Napok rendezvénysorozat idei programjaira elmúlt héten került sor Érmihályfalván.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A pénteki nyitónap a gyerekek számára nyújtott értékes foglalatosságot. A Bernát József Református Iskola udvara őszi hangulatot árasztott, a kerítésre aggatott kukoricacsövek, szőlőfürtök és egyéb őszi termés szolgált dekorációul. Természetesen a vesszőkosárban elhelyezett vékányi dió sem hiányzott a kelléktárból. A kisdiákokat Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor mellett Kovács Zoltán polgármester is köszöntötte, majd a gyerekek népdalokkal, népi játékokkal rukkoltak elő a szülők, ismerősök alkotta közönség előtt.

Pogácsától a csülökpörköltig
Szombaton a piac melletti strandudvarban felállított színpadon tartották meg a fesztivál megnyitóját. A közelben árusok kínálgatták portékáikat, miközben népviseletbe öltözött táncosok nótázva hirdették a dióünnep megérkeztét. Roppantak a dióhéjak, sült a pogácsa, művészi kivitelben elkészített savanyúságos tálak kellették magukat az ítészek előtt. A pogácsakészítés rejtelmeibe 18-an avatták be a jelenlévőket, míg savanyúságukkal 23-an méretkeztek meg. Isteni gyökér fantázianévvel illetett salátájával Iungvert Ágnes lett az első, majd Kovács Angéla vegyes salátája, valamint Kele Erzsébet ecetes kisdinnyéje következett a rangsorolásban. Kardos Tibor a dédnagymamája által ráhagyott tepertőspogácsa-recept alapján készítette el a győzelmet jelentő étket, maga mögé utasítva Kovács Ilonát és Kovács Máriát, valamint a különdíjra érdemesített Kele Erzsébetet. A nap folyamán az üstbetyárok is fakanalat kaptak a kezükbe, itt a hajdúnánásiak csülökpörköltje tarolt. Eközben a színpad sem maradt üresen, pörgő tánc, hangos nótaszó töltötte meg.
A nap további eseményei is a strandudvaron zajlottak. Kivételt képezett a premierszámba menő dióverés, a kijelölt helyen a rendezvénysorozat történetében első alkalommal ki-ki kedvére csépelhette az ágakat.
Délután adták át a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Veres László Zsolt emlékére alapított díjat. Első alkalommal négyen kapták meg ezt az elismerést: Bokor János karnagy, Lupsa János citerás, Tamás Vilmos kórustag és Tubák Annamária népdalénekes. Az érsemjéni Ezüstperje és a helyi Nyíló Akác Néptánccsoport műsorát követően az Akikre büszkék vagyunk! díj átadására került sor, ezt az elismerést Heidenhoffer Erhard és Kovács Laura vehette át.
A néhány éve Nagyváradon is megfordult magyarországi Birinyi József népzenekutató, hangszergyűjtő hangszerismeretével, történeti előadásával lenyűgözte a közönséget, majd a debreceni Bakator népzenei együttes csapkodta a csizmaszárat.

Kápolna kettős kereszttel
Vasárnap szintén változatos volt a programkínálat, festészeti kiállítás, könyvbemutató mellett kápolnaszentelés is tartottak. Az 1818-ban a Szávy család által építtetett kis kápolna állaga meglehetősen leromlott az utóbbi évtizedekben. Ezt állíttatta helyre az önkormányzat, az ünnepélyes felszentelés a vasárnap délelőtti misét követte. Kovács Zoltán polgármester beszélt a jó szándékú segítségnyújtás előzményeiről, elmondta, egy Szent István féle kettős keresztet is állíttattak a területre azzal a szándékkal, hogy ne csak a római katolikusok, hanem minden magyar magáénak érezhesse azt. Ez alkalomból egy emléktáblát is elhelyeztek, amely a kápolna történetére emlékeztet. Tokai Attila ebesi (Magyarország) fafaragó, a kereszt alkotója a magyar jelképek szimbolikájáról beszélt, majd Györfi József esperes-kanonok megköszönte a segítséget, és felszentelte a kápolnát.
D. Mészáros Elek