Közeledik a népszámlálás

Minden magyar számít mottóval zajlik az RMDSZ népszámlálás előtti tájékoztató kampánya. Nagyváradon a napokban Szabó József megyei ügyvezető alelnök tájékoztatta a sajtót a tudnivalókról. A kampánynak Biharban két "arca" is van: Tóth Tünde színművész és Huszár István váradi önkormányzati képviselő, mindketten négy-négy gyermek szülei.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Bihar megyében is elindult a népszámlás Minden magyar számít mottójú tájékoztató kampánya, jelentette be sajtótájékoztató keretében Szabó József, a Bihar megyei RMDSZ egyik ügyvezető alelnöke, a népszámlálási kampány koordinátora. Mint mondta, minden korcsoportot igyekeznek megszólítani az október 20–31. között zajló recenzió előtt.
Huszár István nagyváradi önkormányzati képviselő, négygyermekes családapa lesz a népszámlálási kampány egyik arca Bihar megyében. Huszár hangsúlyozta: fontos, hogy a gyermekeinknek itthon legyen jövőjük, ezért mindannyiunknak fel kell vállalnunk magyarságunkat. Ugyanakkor egy sokkal prózaibb dologra is figyelmeztetett: ahol 20 százalék alá esik a magyarság aránya, ott például egy tanácsi határozattal levehetik a magyar nyelvű helységnévtáblákat. Tóth Tünde, a Szigligeti Színház színésze a kampány másik Bihar megyei arca, aki szintén négy gyermek édesanyja. Mint mondta, szülőként méginkább tudatosult benne magyarságának fontossága, ennek megőrzése és továbbadása, hogy gyermekei is magyarként nőhessenek fel. "Nincs jövője annak a fának, aminek elvágják a gyökereit" - foglalta össze hitvallását.
A népszámláláshoz kapcsolódó eseményeket folyamatosan szervezik Nagyváradon és a megye településein, hogy mindenkihez eljussanak az információk. A legutóbbi, 2002-es népszámláson egyébként 155 ezren vallották magyarnak magukat Biharban.

Tájékoztatás minden vonalon

Szeptember 30-án, pénteken indult Kolozsvárról az RMDSZ Főtitkársága által koordinált népszámlálási karaván, és 14 napon keresztül járja Erdély különböző vidékeit. A népszámlálási karaván elsősorban a szórványban élő magyarokra koncentrál, útja során 10 megyében több mint száz olyan települést érint, ahol a 2002-es népszámlálási adatok alapján a magyarság számaránya 18 és 22 százalék között mozog, derült ki a Szövetség tájékoztatójából. A tájékoztatáson kívül szórakoztat is a karaván, ugyanis vele tart bizonyos állomásokra és fellép a Szomszédnéni Produkciós Iroda két humoristája.

A karaván az elmúlt hétvégén Kolozs és Szilágy megyei településekre látogatott, majd Bihar után Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye következik. Ezen a hétvégén megyénkben a Sebes-Körös-völgyében (pénteken), továbbá Dél-Biharban és a Belényesi-medencében (szombaton) fekvő magyarlakta településeket keresi fel. A karaván mellett a www.nepszamlalas.ro honlapon is megtalálhatják a recenzióra vonatkozó hasznos tudnivalókat. Az RMDSZ Főtitkársága a 0800/802-009 számú telefonvonalon (ingyenesen hívható zöld szám) hétköznapként 10–18 óra között ad felvilágosítást az érdeklődőknek.

Tudnivalók a népszámlálásról
Mint azt említettük, a Romániában a népszámlálás október 20–31. között zajlik. A kérdezőbiztosok mindenkit felkeresnek majd, interneten vagy levélben stb. nincs mód válaszolni. Ha valakit október 24-éig nem keresnek meg semmilyen formában a számlálóbiztosok, akkor az a polgármesteri hivatalnál vagy a RMDSZ zöld számán és területi felelőseinél jelezze ezt.
A népszámláláson a kérdések legtöbbjére kötelező a válaszadás, de például a nemzetiséget, anyanyelvet és vallást érintő kérdésre mindenki saját döntése alapján felelhet. A népszámlálás hivatalos honlapján (www.recensamantromania.ro) egyébként már megtalálhatók és tanulmányozhatók a magyar nyelvű űrlapok is. Ezek tartalma azonos a román nyelvűekével, de a kérdések pontosabb, jobb megértése érdekében kérhetjük számlálóbiztostól, hogy a félreértések elkerülése végett ezek alapján jelölje be válaszainkat a román nyelvű űrlapon.