Közösségépítőknek szólt az elismerés

Példamutató helyi kezdeményezéssel Érmihályfalva, eddigi munkájával pedig Bors község önkormányzata érdemelte ki a 2015-ös Beöthy Ödön-díjakat. NYAKÓ JÓZSEF, illetve BÁTORI GÉZA polgármester vette át a kitüntetést.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az egykori Bihar vármegyei főispánról elnevezett díjjal az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöksége az önkormányzatok kiemelkedő éves teljesítményét, illetve egy-egy példaértékű kezdeményezését ismeri el. A Beöthy Ödön-díjat 2014 végén adták át először (Nagyszalonta, illetve Érsemjén polgármesterének, előbbinek a gondoskodó önkormányzatát, utóbbinak a Tiszta udvar, rendes ház elnevezésű, igényességre nevelő versenyét jutalmazták). A 2015-ös kitüntetetteket december közepén köszöntötte Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök. A kitüntetés létrehozásáról elmondta, hogy a követésre méltó jó gyakorlatot akarják példaként állítani a többi település elé.
A 2015-ös jelöltek közül a szövetség megyei szervezetének ügyvezető elnöksége választotta ki a díjazottakat. Borsi Imre Lóránt, a társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnök örömmel tudatta, hogy volt kikből válogatni, és jövőre is szándékukban áll kiadni az elismeréseket.
Érmihályfalva elöljárósága a 2013-ban indult közösségépítő rendezvénysorozattal, a Részek viadalával érdemelte ki az oklevelet meg a Beöthy Ödönt ábrázoló plakettet. Nyakó József polgármester az átvétel előtt vetített képes összeállítással mutatta be a kétnapos vetélkedőt. Kiderült, már a szervezés, a verseny feladatainak kitalálása is összehozza az egyes negyedek lakóit, a hét városrész csapatain belül eltűnnek a határok a különböző társadalmi kategóriákhoz tartozó versenytársak között, s a politikai nézetkülönbségek is háttérbe szorulnak. Szabó Ödön rámutatott, különösen értékelendő, hogy az önkormányzat a közösségerősítésre is energiát-pénzt fordít, pedig ezt nem írja elő számára a közigazgatási törvény. Mihályfalva polgármestere elárulta, szeretné, ha a verseny a történelmi Részek, vagyis Partium magyarlakta városainak „lovagi tornájává” fejlődne.
Bors önkormányzatának kitüntetésénél nem csupán az elmúlt évi, hanem a negyedszázados teljesítményt is értékelték, hiszen Bátori Géza gyakorlatilag 1989 decembere óta áll a település élén. Szabó Ödön azt emelte ki, hogy a határ menti községben több az egy főre jutó beruházás, mint Nagyváradon, példaértékű az önkormányzati szociális ellátás, remek sportolási körülményeket teremtettek, az iskolákat nemhogy összevonnák, megszüntetnék, hanem bővítik, és minden helyi közösségi, civil kezdeményezést segít a helyhatóság. Önkormányzati tulajdonban van a hulladékgazdálkodás, a munkahelyeket teremtő ipari park, a vízmű, s már energiát is termel napelemmel.
Bátori Géza visszaemlékezett arra, hogy amikor 26 évvel ezelőtt polgármesterré választották, sem a községközpontban, sem a hozzá tartozó Biharszentjánoson, Kisszántón és Nagyszántón nem volt vezetékes víz, nem hogy csatornázás, a falvakban csak földutakon jártak. Ahhoz képest ma már van víz és vákuumos csatornarendszer, aszfaltos utak, gázzal fűtenek és főznek, 25 hektáros ipari parkjuk stabil bevételi forrás, sporttermükben, műfüves pályáikon, kültéri és fedett konditermekben edzhetnek a sportkedvelők, maguk építették és működtetik az idősotthont, a szakképzést nyújtó kollégiumukat új szárnnyal toldották meg, zöldövezeteket létesítettek, parkosítottak. Azt is kigazdálkodták, hogy a múlt századi bontásokat átvészelt régi épületeiket karbantartsák, renoválják, megőrizzék, és felújítás után közösségi terekként hasznosítsák. Az elöljáró hangsúlyozta, nem lehet eredményt elérni a háttérben dolgozó csapat nélkül. Mind az elöljáró, mind az ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy a nemrég elhunyt Lőrincz Lajos alpolgármester munkájának is szól az elismerés. Ő négy cikluson át, az elmúlt tizenöt évben járult hozzá ahhoz, hogy Bors község is megkapja a Beöthy Ödön-díjat. A díj egyébként Deák Árpád szobrászművész alkotása, süttői mészkő talapzaton álló bronz dombormű, a névadót ábrázolja.