Felavatják a felújított nagyváradi Szacsvay-szobrot

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének kezdeményezésére közadakozásból gyűlt össze a pénz a 48-as mártír jegyző, Szacsvay Imre nagyváradi szobrának restaurálására. A tavaly elkezdett munka végeztével március 11-én, pénteken 17.30 órakor avatják újra a műalkotást.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az ünnepi rendezvény az Ezredévi emléktéren álló szobornál kezdődik március 11-én, pénteken 17 órától, majd a székesfehérvári Kákics zenekar előadásával egészül ki az Ady Endre Líceum dísztermében 19 órától. A program:

Himnusz

17.30 – Köszöntőt mond ifj. Ritli László, a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője;

– Szacsvay Imre felújított szobrának leleplezése;

17.35 – A szobor megáldása, szentelése: – Csűry István királyhágómelléki református püspök,

Fodor József római katolikus általános püspöki helynök,

Molnár Imola unitárius lelkész,

Mátyás Attila evangélikus lelkész;

17.50 – Dr. Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének ünnepi köszöntője;

18 óra – A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjainak műsora;

18.10 – Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ünnepi gondolatai;

18.25 – Szózat – előadja Meleg Vilmos színművész;

18.30 – Köszönetnyilvánítás: Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke;

19 óra – Díszelőadás: Honvéd- és katonadalok, -énekek – a székesfehérvári Kákics zenekar kivetítéssel egybekötött ünnepi műsora (Ady Endre Líceum díszterme).

*

Székesfehérvárról érkezik az a zenekar, amely március 11-án a felújított Szacsvay-szobor átadását követően örvendezteti meg a nagyváradi közönséget. A műsorban honvéd- és katonadalok hallhatók. A Kákics zenekar sokszínű együttes, a vonósok mellett hagyományos népi hangszereket is használnak, mint például a tekerőlant, a bőrduda, a gyimesi ütőgardon, a koboz vagy a furulya. Ezt azért tartják fontosnak, mert háborúk idején a közkatonák nagy része ilyen hangszereken játszott.

A zenekar a történelmi Magyarország több tájegységéről gyűjtötte össze dalait. A Nagyváradon bemutatandó műsor az I. világháborúhoz kötődik leginkább, mert ezekben az években emlékezünk a Nagy Háborúra is. Itt történetesen Nagyvárad és Székesfehrévár újból összekapcsolódik. Az elmúlt években együtt sikerült felújítani az olasz fronton elesett katonáink emlékműveit. Több kiadvány is született a váradi, illetve a székesfehérvári honvédek dicső kiállásáról. A két város e közös, fájdalmas, de egyben dicső múltnak köszönhetően újból megerősödött. Több éve immár a Festum Varadinum részvevője Székesfehérvár civil és önkormányzati képviselete, illetve egyházaink is összekapcsolták rendezvényeiket szent királyaink, István és László emlékére.

A Kákics zenekar nagyváradi fellépése beleilleszkedik az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által támogatott programsorozatba. A honvédnóták, -énekek élőzene kíséretében szólalnak meg, és a levéltárakból összegyűjtött korabeli fotók kivetítése színesítve a műsor. Mivel a helyek száma korlátozott, meghívókat szükséges igényelni az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Fekete Sas-palotabeli titkárságán.