25. Festum Varadinum – Nagyvárad, 2016. április 17–24.

Egyházi események, művelődéstörténeti és történelmi kerekasztalok, iskolanapok, irodalom, klasszikus és könnyűzene, színházi előadások, kiállítások és idén először filmnapok várják a látogatókat április 17–24. között Nagyváradon a XXV. Festum Varadinum alatt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A már hagyományosnak számító programok mellett – mint a hétfői Apáról fiúra népi mesterségek bemutatója, az iskolanapok vagy a történelmi vetélkedők – idén először szervezi meg a Nagyváradi Magyar Diákszövetség a Magyar Filmnapokat. Április 14–17., valamint 25–26. között olyan filmeket vetítenek, mint a Tüskevár, a Swing vagy a Fekete leves.

ELŐRENDEZVÉNYEK

ÁPRILIS 15., PÉNTEK

19 óra: Törzsasztal Csaplár Vilmossal – irodalmi est az Illyés Gyula Könyvesboltban; programfelelős: a Várad Kulturális Folyóirat, Szűcs László igazgató.

ÁPRILIS 16., SZOMBAT

11 óra: Törzsasztal junior – gyermekirodalmi délelőtt Molnár Krisztina Rita íróval az Illyés Gyula Könyvesboltban.

Programfelelős: a Holnap Kulturális Egyesület, Pozman Erika ügyvezető; Várad Kulturális Folyóirat, Szűcs László igazgató.

19 óra: Törzsasztal plusz – irodalmi est az Illyés Gyula Könyvesboltban.

Programfelelős: a Várad Kulturális Folyóirat, Szűcs László igazgató.

 

RENDEZVÉNYEK

ÁPRILIS 17., VASÁRNAP

10 óra: Ünnepi istentisztelet a nagyvárad-újvárosi református templomban – igét hirdet Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök;

Tiszántúli református lelkész-önéletrajzok 1942–1944könyvbemutató a nagyvárad-újvárosi református templomban.

Programfelelős: a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség; Wagner Erik előadótanácsos, Herdeán Gyöngyi parókus lelkész és Sándor Lajos lelkipásztor.

14 óra: Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban. Magyar-zsidó labdarúgók, edzők és az elit futball – interaktív kiállítás a magyar-zsidó focistákról a neológ zsinagógában (Kossuth utca).

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány, a Balassi Intézet és a Bukaresti Magyar Intézet, Kósa András László igazgató, Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere, Szabó Ödön, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Partnerek: Magyarország Kormánya, Miniszterelnökség; Magyarország bukaresti nagykövetsége, MTK Budapest; Magyar Zsidó Kulturális Egyesület; Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet.

Az interaktív kiállítás a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az MTK Budapest tulajdona; a magyar sporttörténet, a magyar labdarúgás romantikus, izgalmas és kiemelkedően eredményes, ám tragikus korszakát és személyiségeit tárja a közönség elé. Olyan zsidó embereknek állít emléket, akik egykor a futball csúcsát képviselték. A tárlaton 11 játékos – köztük minden idők legsikeresebb magyar trénere, Guttmann Béla, valamint a többek között az Internazionalénál is játszó, majd edzősködő Weisz Árpád –, továbbá egy edző, a Real Madridot első bajnoki címéhez vezető Hertzka Lipót alakja elevenedik meg.

15 óra: A Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának felavatása – a Sulyok István utca 9. szám alatt felépített székház udvarán; a székház bemutatása. Igét hirdet Csűry István királyhágómelléki püspök, fellép a Csillagocska néptáncegyüttes, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) kántorainak kórusa.

Programfelelős: a KREK, Farkas Zsolt és Salánki Lóránt egyházkerületi előadótanácsosok.

17 óra: Várad várának regéje Szent László királyról – állandó kiállítás a Vártemplomban.

Programfelelős: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Csorba Sándor levéltáros.

A tárlat elfeledett vagy egyelőre kevésbé ismert adatokkal kívánja bővíteni a látogatók Szent Lászlóval kapcsolatos ismereteit. Gazdagon illusztrálva, színes pannók segítségével kívánja megmutatni a szent király Váradhoz kötődő emlékeit, a szent sírhelyét, ereklyéit, nagyváradi szobrait és egyéb emlékeit.

19 óra: Opera határok nélkül – a Nagyváradi Egyetem Művészeti Karának és a Debreceni Egyetem Zenei Karának közös produkciója a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók Termében.

Programfelelős: dr. Carmen Vasile docens, dr. Marcu Ágnes professzor, dékán – Nagyvárad, dr. Mohos Nagy Éva professzor – Debrecen, Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója.

 

ÁPRILIS 18., HÉTFŐ

8 óra: Apáról fiúra – hagyományőrző népi mesterek találkozója a Kanonok soron.

Programfelelős: a Pro Familiae Alapítvány, Jakabffy Emma elnök.

11 óra: A műemlékvédelem világnapjasajtótájékoztató a várban; meghívott szakemberek: Emődi Tamás, Jakabffy László, Mihálka Nándor, Sárközi Zoltán.

Programfelelős: Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, Dukrét Géza elnök.

15 óra: Ybl Miklós épületei – makett- és tablókiállítás a nagyváradi vár L épületében.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány, Koncsek Vadnai Zita elnök, az RMDSZ Nagyvárad Városi Szervezete, Huszár István elnök.

Budapest Főváros Levéltára a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karával és a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központtal együttműködésben az építészhallgatók által alkotott makettek bemutatásával emlékezett meg a nagymester születésének 200. évfordulójáról. Az installációt Markó Balázsnak, a 2012-es Velencei Biennále magyar pavilonja kurátorának vezetésével kivitelezték. A makettek elkészítésében több mint hetven hallgató vett részt. A kiállítást a mesterképzésben részt vevő fiatal építészek virtuális Ybl-épület-modelljei, a belváros „Ybl-térképe” és a bemutatott épületek részletes leírása teszi teljessé.

15 óra: Szent László, a lovagkirály – a rajzpályázat díjkiosztó ünnepsége a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

Programfelelős: a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Zalder Éva igazgató, Tankó Zita tanító.

16.30: Tűzzel és lánggal varázsló művészMadarassy István kiállítása a római katolikus püspöki palotájának emeleti termeiben.

Programfelelős: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség.

Az istenek kovácsának, Héphaisztosznak emberfeletti teljesítményével mérik tisztelői a magyarországi Madarassy szobrász-ötvösművész munkásságát. Az ravennai Dante Biennálé aranyérmese, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja; kis- és nagyplasztikái, domborművei főként a szakrális ikonográfiából merítkeznek.

18 óra: Lomok a szekrényben – Emőd Tamás-emlékműsor a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. I. rész: irodalmi műsor a költő kabarészövegei alapján a Szent László Romai Katolikus Teológiai Líceum tanulóinak előadásában (felkészítők: Varga Cecília, Fehér Gabriella és Zalder Éva tanárok); II. rész: Tűnt idők üzenete – versösszeállítás Meleg Vilmos színművész előadásában

Programfelelős: a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesülete, Pásztai Ottó elnök; a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Zalder Éva igazgató, Meleg Vilmos.

 

ÁPRILIS 19., KEDD

10 óra: Eppur si mouve – És mégis mozog a Föld… – iskolanap a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Programfelelős: Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Zalder Éva igazgató.

13 óra: Éremkiállítás – Magyari Imre egyéni tárlata a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi központ múzeumtermében.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány, Koncsek Vadnai Zita elnök; az RMDSZ Nagyvárad Városi Szervezete, Huszár István elnök.

15 óra: Generációk párbeszéde – iskolanapi beszélgetés a tanintézet volt diákjaival a Szacsvay Imre Általános Iskolában.

Programfelelős: a Szacsvay Imre Általános Iskola, Pásztor Gabriella igazgató.

17 óra: Ünnepi istentisztelet az evangélikus templomban, igét hirdet Kovács Zsombor temesvári ev. lelkész;

válogatás a Kárpát-medence szakrális népköltészetének gyöngyszemeiből Nagy Noémi, Laczkó Vass Róbert, Szép András és Szép Gyula közreműködésével, fellép a Varadinum Vonósnégyes és az Evangélikus Óvoda gyerekcsoportja;

– szeretetvendégség.

Programfelelős: a Nagyváradi Evangélikus Lutheránus Egyházközség, Mátyás Attila lelkipásztor.

19 óra: Vízkereszt, vagy amire vágytok, William Shakespeare nyomán – a sepsiszentgyörgy Tamási Áron Színház vendégjátéka a Szigligeti Színházban.

Programfelelős: a Szigligeti Színház, Czvikker Katalin főigazgató.

A Vízkereszt Shakespeare komédiái sorában a legutolsó szintézise mindannak, amit a szerző vígjátékaiban kipróbált és sikerrel színpadra vitt. Ez a darab bonyolult és árnyalt emberi viszonyokat, testvéri, uralkodó-szolgai, baráti, de legfőképpen szerelmi kapcsolatokat taglal, túlmutatva a komédia műfaji sajátosságain. Olyan vékony határ húzódik a felszabadító, könnyed és örömteli komédia és a fenséges hangvételű tragédia között, hogy szinte mindkét kulcsban teret biztosít az értelmezési lehetőségekre. Bocsárdi László rendező kezében a kulcs.

 

ÁPRILIS 20., SZERDA

9 óra: Ady? Ady – nyílt nap az Ady Endre Líceumban, foglakozások 9 és 11.30 órai kezdettel.

Programfelelős: az Ady Endre Elméleti Líceum, Vad Márta igazgató.

10 óra: Varadinum junior – iskolanap a Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

Programfelelős: a Mihai Eminescu Főgimnázium, Hochhauser Enikő aligazgató.

15 óra: A Székesfehérvári Művészek Társaságának kiállítása a Tibor Ernő Galériában.

A Társaság tagjai: Arany Gold Zoltán, Büki Zsuzsanna, Dér Adrienn, Ecsedi Mária, Haraszti Zsolt, Hencz Teréz, Jónás Attila, Koppány Attila, Korompai Péter, Miklós János, Paczona Márta, Péter Ágnes, Pinke Miklós, Revák István, Szarka Tamás, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Ujházi Péter, Végvári Beatrix. A tárlatot megnyitja Kovács Péter Barnabás művészettörténész, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum korábbi igazgatója, köszöntőt mond Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere.

Programfelelős: a Tibor Ernő Galéria, Gavrucza Tibor elnök, Széll Katalin titkár, Jónás Attila és Ecsedi Mária képzőművészek.

16 óra: Morvay-Szabó Edina-Éva egyéni fotótárlatának megnyitója az Euro Foto Art Egyesület Stúdió Galériájában (Fekete Sas-palota).

Programfelelős: az Euro Foto Art Egyesület, Tóth István elnök.

17 óra: Ünnepi istentisztelet és szeretetvendégség a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközség templomában (Lukács György, ma Nicolae Jiga utca 72. szám), igét hirdet Bálint Róbert Zoltán mészkői lelkész, a Magyar Unitárius Egyház közigazgatási előadó-tanácsosa.

Programfelelős: a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközség, Molnár Imola lelkész.

19 óra: Luo Huaizhen – Li Yaxian – tradicionális szecsuáni vígopera a Szigligeti Színházban.

A szecsuáni a kínai opera egyik típusa, amely a Kína délnyugati részén fekvő tartományból ered. Egyedülálló szólók, kifejező színészi alakítások, gazdag ütőhangszeres játék és vérbő komédia jellemzi. Főbb sajátosságai az élénk, szórakoztató történetmesélés, az énekszólók és az akrobatamutatványok. A különleges szereplők bemutatása érdekében az opera egy sor kaszkadőrmutatványt is megjelenít, többek között az „arcváltás” ismert színházi elemét. A most látható előadásban Li Yaxian alakját hatásosan kelti életre Sen Tiemei, a szecsuáni opera kiemelkedő művésze.

 

ÁPRILIS 21., CSÜTÖRTÖK

9 óra: Jancsi és Juliska – zenés bábjáték a Posticum kulturális központban.

Programfelelős: az MM Pódium Kulturális Egyesület, Meleg Attila elnök.

10 óra: Nyitott kapuk – iskolanap a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban.

Programfelelős: Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium; Fazekas Tibor-Attila igazgatóhelyettes

10 óra: Székesfehérvár bemutatkozik – a városháza dísztermében; köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány; Huszár István alpolgármester.

11 óra: Nagyvárad és Bihar az Árpád-kor végén – történelmi konferencia, kötetbemutató a városháza dísztermében.

Programfelelős: a Szacsvay Akadémia, Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, aTanoda Egyesület, Kecse Gabriella elnök.

11.30: Civilek a Nagy háború emlékének ápolásában – kiállítás a nagyváradi vár I épületében.

Programfelelős: Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, dr. Görög István ny. ezredes, ügyvezető; Várszövetség, Sárközi Zoltán elnök.

12.30: Az én váram az én hazám – 4. Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat, bemutató és díjkiosztás a nagyváradi vár L épületében.

Programfelelős: a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, Oláh László pályázat felelős; Tanoda Egyesület, Kecse Gabriella elnök.

A pályázatra beérkezett közel ezer, hadtörténeti témájú alkotásból kiállításokat rendeznek a szervezők Nagyváradon, Székesfehérváron és még több más településen is.

15 óra: Hősök arcképcsarnoka – festészeti kiállítás az I. világháború centenáriumára a vár B épületében.

Programfelelős: a Krajczáros Alapítvány, Németh István elnök; a Tanoda Egyesület, Kecse Gabriella elnök.

Mintegy 80 alkotást foglal magában a vándortárlat, a portrék, a fantázia szülte festmények és tájképek az I. világháború közkatona hőseit, parancsnokait, korabeli helyszíneit, eseményeit villantják fel, és emlékeztetnek a béke jelentőségére.

16 óra: Ezredorvos a tűzvonalban – kiállítás az I. világháború frontéletéről a vár B épületében.

Programfelelős: a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, Pintér Tamás elnök; Várszövetség, Sárközi Zoltán elnök.

A magyarországi alapítvány vándorkiállítása a nagyváradi 37-es közös gyalogezredben szolgált katonaorvos, dr. Kemény Gyula olasz fronton készült fényképei és naplója alapján mutatja be az I. világháború harctéri mindennapjait.

16 óra: Mutasd be Szent László királyunk életét és Székesfehérvár nevezetességeit! – helytörténeti vetélkedő a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

Programfelelős: a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, Szilágyi Ibolya elnök; a székesfehérvári Alba Regia Nyugdíjas Egyesület, Csetényi Attiláné elnök.

A vetélkedőn hat háromtagú csapat méri össze tudását. A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének két tagja és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum egy diákja alkot egy csapatot. Felkészítők: Vincze Zsolt Pál történelem tanár és Zalder Éva Mária, a Szent László líceum igazgatója. A vetélkedőt levezeti Fejes Rudolf, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület titkára.

17 óra: Magyar királyok kortárs érmeken – a Fejér Megyei Éremgyűjtő Szervezet éremkibocsátása 1987–2011 – kiállítás és előadás a vár B épületében.

Programfelelős: a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete, Igari Antal elnök; a Várszövetség, Mihálka Nándor alelnök.

A székesfehérvári egyesület a több mint negyedszázados éremverési tevékenységre tekint vissza, a Székesfehérváron koronázott, eltemetett királyokról, valamint a Habsburg uralkodókról készült éremsorozat megvalósulását, illetve az uralkodók történetét mutatja be.

18 óra: A Vox Mirabilis kamarakórus előadása – a római katolikus bazilikában; vezényel Zemlényi Katica karnagy.

Programfelelős: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Fodor József vikárius; a Vox Mirabilis kamarakórus, Zemlényi Katica karnagy.

A székesfehérvári kórus közel 60 éves múltra tekint vissza, 2009-ben újjáalakultak. 2011. szeptemberében megrendezték az I. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált a Vox Mirabilis Vándordíjjal, azóta is közkedvelt a közönség és a résztvevő kórusok körében. 2011–12-ben hangversenybérletet indítottak neves kórusok, zenekarok, zenészek fellépésével, a koncertsorozatot azóta is tart. 2012 novemberében Ars Magna diplomát kaptak, számos magyar és külföldi kórusversenyen arany minősítést szereztek. Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes meghívására több alkalommal koncerteztek, külföldön is nemzetközi hírű kórusokkal, művészekkel, karmesterekkel léptek fel. 2015-ben a The Sound of Europa (Európa hangja) nemzetközi CD-n egyedüliként képviselték Magyarországot. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon április 24-én a Zeneakadémián fognak énekelni. A kórus karnagyát, Zemlényi Katicát kiemelkedő zenei tevékenységéért Fricsay Richárd Zenei Díjjal tüntették ki.

18 óra: Svejk, a derék katona – szatirikus vígjáték a Bocskai István Közösségi Házban (Biharpüspöki).

Programfelelős: a Biharpüspökiért Alapítvány, Timar Enikő elnök; MM Pódium Kulturális Egyesület, Meleg Attila elnök.

18 óra: Barátságos kézilabda-mérkőzések a Sportiskola sportcsarnokában:

– Érmihályfalvi Unirea–Vasas SC (női);

– Élesdi SK – Vasas (férfi)

Programfelelős: Botházy Nándor

19 óra: Közönségtalálkozó a Vasas SC olimpiai bajnokaival a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ Múzeumtermében.

Programfelelős: Botházy Nándor, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, Szilágyi Ibolya elnök.

19 óra: Régi képeslapok, régi történetek – Várad-Olaszi – Péter I. Zoltán könyvének bemutatója az Illyés Gyula Könyvesboltban.

Programfelelős: a Holnap Kulturális Egyesület, Pozman Erika ügyvezető.

 

ÁPRILIS 22., PÉNTEK

13 óra: Német reneszánsz és barokk metszetek a Körösvidéki Múzeum gyűjteményéből – kiállítás-megnyitó a nagyváradi római katolikus püspöki palotában.

Programfelelős: a Körösvidéki Múzeum, dr. Aurel Chiriac igazgató; a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség.

A tárlat kétségkívül legértékesebb tárgyai Albrecht Dürer (1471–1528) réz- és fametszetei. Családja Biharból származott el, egyik nagybátyja Nagyváradon volt pap. A Körösvidéki Múzeum három eredeti Dürer-mű büszke őrzője. Ezek: a Szűz Mária és a gyermek, A szent család angyalokkal, illetve az Anna és Joachim találkozása. Dürer hírneve még életében nagy hatást gyakorolt a kortársakra, sokan hamisították munkáit. A váradi kiállítás négy ilyen másolatot tár a látogató elé. Ugyancsak jelentősek a Körösvidéki Múzeum gyűjteményében I. G. Rugendas (1712–1772) osztrák rézmetsző alkotásai. A válogatás két nagyváradi kötődésű esztergomi érseket ábrázol: Forgách Ferenc és Pázmány Péter bíborost. A tárlaton még láthatók a Mária Terézia Habsburg-házi osztrák uralkodó-főhercegnőt megörökítő portrék is. Az alkotók: Jacob Matthias Schmutzera, a Bécsi Képzőművészeti Akadémia első rézmetszőművész igazgatója és David Mehrer. Utóbbi metszetei 19 és 53 évesen ábrázolják a királynét. Több évszázadon át a fa- és rézmetszés két jelentős központja Augsburg és Bécs volt. Ebben az összefüggésben fontos szerep jutott Martin Engelbrechtnek (1694–1756), kinek kiadója egészen a XIX. századig működött. A kiállítás 8 eredeti rézkarcát vonultatja fel.

15 óra: Nonkonformizmus és művészi szabadság – Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola pályaképe – kiállítás a Darvas–La-Roche-házban; kurátor Szebeni Zsuzsa színháztörténész.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alpítvány; Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány, Angela Lupșa ügyvezető igazgató; a budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Carola Egyesület; Huszár István alpolgármester.

Szilvássy Carola (1876–1948) Kolozsvár emblematikus, öntörvényű személyisége, az I. világháború sebészeti különítményének ápolónője, aktív közéleti tevékenységet folytató hölgy volt, a Kolozsvári Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Színpártoló Társaság alelnöke, az Erdélyi Helikon védasszonya, az Erzsébet Rend kitüntetettje, a diakonissza mozgalom első számú támogatója. Nagy szerepet vállalt a betegek, a szegények megsegítésében. Rendkívül szép, vállalkozó szellemű, a kor társadalmi normáival szembemenő, intelligens nemesasszonyvolt, Bánffy Miklós múzsája, s bár az író nem vehette feleségül, élete végéig csodálta és szerette, róla mintázta az Erdélyi-trilógia főhősnőjét. Nagyváradon eddig még nem publikált dokumentumokat mutatnak be. A kiállítás alapját az Erdélyi Református Egyházkerület gyűjtőlevéltárában levő hagyaték képezi, emellett számos magánszemély adományaiból, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum anyagaival gazdagodva jött létre.

16 óra: 1956: Hősiesség, tisztesség, méltóság – történelmi vetélkedő középiskolásoknak az Ady Endre Líceum dísztermében.

Programfelelős: az Ady Endre Líceum, Vad Márta igazgató.

A meghívásos verseny résztvevői középiskolai tanulók háromfős csapatai. A megnyitón a téma egy szakértőjétől, a vetélkedő zsűrijének elnökétől hallanak előadást, majd dr. Fleisz János történész értekezik a téma helyi vonatkozásairól. Ezután az Ady-líceum diákjai mutatják be zenés-verses összeállításukat. Másnap a vetélkedőn több fordulóban, kreatív feladatok megoldásával adhatnak számot tudásukról a diákok.

17 óra: 110 éves a villamosközlekedés Nagyváradon – előadások a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ múzeumtermében; előadó: Nagy István tanár és Makai Zoltán villamosmérnök.

Programfelelős: a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, Dukrét Géza elnök.

1906. április 25-én reggel indult be a villamosközlekedés a bihari megyeszékhelyen. A Nagyváradi Napló 1906. április 26-i száma így számolt be az eseményről: „Zöld gallyakkal ékesítve jelentek meg a tegnapi hajnalon a villamos kocsik, mintha glóriás hősök tartották volna bevonulásukat a kultúra új városába, körülvéve a rajongók egész seregétől… A tegnapi reggelen szárnyra kelt az első villamos kocsi. Két irányból, a Nagyteleky és a Kert utca felől a vasút felé…” Az első napon hozzávetőleg 5000 jegyet adtak el, ami az összlakosság majd egytizedét tette ki. A villamosok este 10-ig „száguldoztak” a városban.

19 óra: A zene szárnyán – A táncos bárány – táncjáték; a Nagyváradi Dalnokok, a Csillagocska Néptáncegyüttes és Csillagocska Zenekar előadása a Partiumi Keresztyén Egyetem dísztermében.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány, Huszár István alpolgármester; a Nagyváradi Dalnokok, Agyagási Ernő; a Csillagocska Néptáncegyüttes, Benedek Árpád zenepedagógus, néptáncoktató, Konrád Zsolt-Tamás néptáncoktató.

 

ÁPRILIS 23., SZOMBAT

8.30:1956: Hősiesség, tisztesség, méltóság – történelmi vetélkedő középiskolásoknak az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében.

Programfelelős: az Ady Endre Elméleti Líceum, Vad Márta igazgató.

15 óra: Sikeres nők iskolája – beszélgetés a vár multifunkcionális termében.

Programfelelős: az RMDSZ Bihar Megyei Nőszervezete, Kéry Hajnal elnök, Széll Gabriella nagyváradi koordinátor.

17 óra: Kiadványok a római katolikus egyház nagyváradi szellemi és tárgyi örökségéről – könyvbemutató és pódiumbeszélgetés a vár E épületének I. emeletén.

Programfelelős: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség.

A könyvbemutató disputák házigazdája Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója. Ő faggatja Jankovits László pécsi Janus Pannonius-kutatót a humanista poéta doctusról és annak váradi kötődéseiről, Angi János debreceni múzeumigazgatót és Lakner Lajos tudományos aligazgatót a váradi egyházmegye műkincseit bemutató kiállításukról és annak katalógusáról. Több más kiadvány mellett bemutatják a Szent Orsolya-rend nagyváradi házának 1772 és 1945 között vezetett krónikáját. A kötetek a helyszínen megvásárolhatók.

18 óra: A nagyváradi magyar lakosság megújító önkifejezése és önfejlesztése a szocialista rendszer idején a sport, a kreativitás és a mozgásművészet terén – előadás az Ady Endre Líceum dísztermében.

Programfelelős: a Szőlősért Közösségi Kulturális Egyesület, Kádár József.

18.30: Egy kis romantikus éji zene – Mozart – Rákász Gergely magyarországi orgonaművész koncertje a Vártemplomban.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány, Koncsek Vadnai Zita elnök, Huszár István alpolgármester.

Rákász Gergely kulturális nagykövet, templomos lovag, és a koncertjein úgy mesél a klasszikusokról, hogy a résztvevők úgy érzik, zenei időutazáson vannak. A darabok között elhangzó – a művész védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így nemcsak a muzsikát élvezhetjük, de az adott korszakból, a 260 esztendeje született Wolfgang Amadeus Mozart életéből is pillanatképet kapunk. A programban Mozart mellett a romantika nagy alakjai közül Liszt Ferenc, Cesar Franck és Beethoven művei szerepelnek még.

19 óra: A Varadinum Vonósnégyes kamarakoncertje a Barátok templomában.

Programfelelős: a Varadinum Vonósnégyes, dr. Marcu Ágnes, a vonósnégyes alapító tagja.

20 óra: Rúzsa Magdi koncertje a Bémer téren.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány, Koncsek Zita elnök; az RMDSZ Nagyvárad Városi Szervezete, Huszár István alpolgármester.

 

ÁPRILIS 24., VASÁRNAP

10 óra: Szent László zarándoklati nap a római katolikus bazilikában;

11 óra: Ünnepi mise és körmenet – főcelebráns Böcskei László nagyváradi megyés püspök.

Programfelelős: a Római Katolikus Püspökség, Fodor József általános helynök.

16 óra: A Francisc Hubic Művészeti Iskola és a Derecskei (Magyarország) fúvószenekar előadása a Bémer téren.

Programfelelős: a Francisc Hubic Művészeti Iskola, Deé Róbert.

17 óra: Gavrucza 70 – Érmelléki rapszódia – könyvbemutató és kiállítás a Szigligeti Stúdióban.

Programfelelős: a Szigligeti Stúdió, Czvikker Katalin főigazgató; Gavrucza Tibor ny. lelkész, a Tibor Ernő Galéria elnöke.

19 óra: Varadinum díjkiosztó ünnepség a Szigligeti Színházban.

Programfelelős: a Varadinum Kulturális Alapítvány, Koncsek Vadnai Zita elnök; Szigligeti Színház, Czvikker Katalin főigazgató, Huszár István alpolgármester.

Rossini: Stabat Mater – táncoratórium – bemutató a Szigligeti Színházban; rendező-koreográfus: Kun Attila.