Jó gazdája a községnek

Vedresábrány polgármestere, BARCUI BARNA negyedik mandátumát tölti az elöljárói tisztségben. Választói bizonyára elégedettek a munkájával, mert mindig fölényesen nyer a helyhatósági választáson.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Végigmenve a Vedresábrányhoz tartozó településeken (a községközponton kívül Apátkeresztúr, Érfancsika és Monospetri) szemmel látható, hogy jó gazdája van a községnek. Rendezettség, új beruházások és aszfaltozott utak fogadják az arra járót. Barcui Barna polgármester azt vallja, hogy – mint bármi mást – a polgármesterséget is tanulni kell. „Első mandátumban csak tanulod, hogyan is kellene csinálni, a másodikban már van némi tapasztalatod, a harmadiktól már igazán aktív és hatékony munkát tudsz kifejteni” – osztotta meg saját tapasztalatát. Legutóbbi mandátumának eredményeiről is kérdeztük.

– A megvalósítások egy része hosszabb időszakot ölel fel, van olyan, melynek gyökerei az előző mandátumba nyúlnak vissza. Egy 2009-ben benyújtott EU-s pályázatom például a mostani megbízatásom alatt „ért be”. Ez magában foglalta egy 15 km-es útszakasz leaszfaltozását, a 48 férőhelyes idősotthon felépítését, bebútorozását, illetve a monospetri művelődési központ műszaki felszerelését. Ha már lett egy gyönyörű és felszerelt kultúrházunk, szebbé kellett tenni a környezetét is, ezért leaszfaltoztuk az udvarát, parkosítottuk az előterét, és hozzá illő kerítést készíttettünk. Egy kopjafát is felállítottunk, ott ünnepeken elhelyezhetjük a megemlékezés koszorúit. Tavaly ünnepeltük Monospetri megalakulásának 800. évfordulóját, hazahívtuk az elszármazottakat, és ők el is jöttek. Időnként vendégfellépőket is fogadunk a kultúrházban, itthonról és Magyarországról egyaránt, de a margittai Horváth János Társaság színjátszó csoportja is itt mutatja be műsorait, amióta a margittai művelődési ház felújítás alatt áll. Feltett szándékom, hogy visszaszoktassam községünk lakóit a kulturális rendezvények látogatására. Nemzetközi sakkversenyeket is szervezünk. Az apátkeresztúri és a fancsikai művelődési ház is képes befogadni bármilyen színvonalas rendezvényt. Igyekszünk községünk valamennyi települését fejleszteni, ezért az apátkeresztúri iskolát is kívül-belül felújítottuk és bővítettük két új teremmel. A monospetri iskola melletti téren felépítettünk egy szabadtéri színpadot a minden évben megrendezendő falunap fellépőinek. A községi rendőrséget átköltöztettük a legnagyobb és legnépesebb faluba, Monospetribe, és ott a központban kapott székházat. Ugyanebben az épületben kapott helyet az orvosi rendelő is. Elkezdtük az ivóvízhálózat bővítését és felújítását. Megvan az új szivattyúház és a tartályok, jelenleg az elektromos szereléseket végzik. Felújítottuk és parkosítottuk a község köztereit. A legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy sikerült megalakítanunk a Bábota magyar néptánccsoportot és a 11 tagú fúvószenekart. Komoly munkát jelentett, mire megtaláltuk a megfelelő táncosokat és zenészeket, de sikerült, és napról napra sokat fejlődnek. Szerencsére pályázati úton kaptunk 20-20 magyar, román és német táncruhát, így táncosaink autentikus öltözetben rophatják. Mivel hangszereink vannak, most azon dolgozunk, hogy a Bábotának saját zenekart alakítsunk. Így élő zenére táncolhatnának. Legfrissebb megvalósításaink közé tartozik a monospetri református ravatalozó kápolna. Ez elé teraszt is építettünk, a vedresábrányit pedig kívül-belül bevakoltuk, festettük. Monospetri központjához közel elkezdtük a piac megépítését, az irodának szánt épület már elkészült. Ahogy javul az idő, kirakjuk az asztalokat, és elkészítjük föléjük a fedélszerkezetet.

– Honnan, milyen forrásokból kapott támogatást elképzeléseinek valóra váltásához?

– A legtöbb uniós forrásokból érkezett, ezenfelül kaptunk kormánypénzt, ebből készül például a monospetri vízhálózat, illetve majd a csatornázás. Ugyancsak állami forrásból finanszíroztuk a központi park rendezését, újjáépítését. Elképzeléseink elég jelentős részét sikerült önerőből, saját költségvetésből, illetve a megyei tanácstól érkező támogatással megvalósítani. Tavaly elég szűkös volt a költségvetésünk, de jó gazdálkodással mégis tudtunk eredményeket felmutatni.

– Az idősek otthona elkészült. Mikor fog benépesülni a szépkorúakkal?

– A határidő az elszámolással egy kicsit kitolódott, de úgy gondolom, a nyár folyamán mindenképpen be tudjuk indítani. A szükséges engedélyek megszerzése már folyamatban van. Felméréseink alapján bentlakók és alkalmazottak egyaránt lesznek a helyiek között. Szakemberek szerint a teljes kihasználtságot a beindulása utáni hatodik hónapban érheti el.

– Közelednek a választások. Végeztem egy kis közvélemény-kutatást, és az derült ki, hogy a község lakói nagyon szívesen látnák Önt továbbra is a polgármesteri székben. Indul a választáson?

– Említettem már, hogy több mandátum kell ahhoz, hogy valaki jó polgármester legyen. Sok az elkezdett munka, amit folytatni szeretnék. Jólesik, hogy megszólítanak az emberek, és bizalmat szavaznak nekem. Nem állítom, hogy én lennék a legjobb, de pillanatnyilag én vagyok a legtapasztaltabb. Nem ragaszkodom görcsösen a tisztséghez, ezért ha lesz más, aki továbbviszi az általam elkezdett munkát, én szívesen átadom a helyemet. Ha viszont én kapok bizalmat a választóktól, akkor továbbra is teszem a dolgomat erőm és legjobb tudásom szerint. Eddig sem ígérgettem, most sem fogok, de minden olyan lehetőséget megragadok majd, mely községünk javát szolgálja. Teszem mindezt az önkormányzati képviselők segítségével, akik eddigi mandátumaimban is mellettem álltak. Ezúton is köszönetet mondok elsősorban az RMDSZ színeiben tevékenykedő önkormányzati képviselőknek, a koalíciós– liberális, illetve szociáldemokrata – pártok tanácsosainak, választott országgyűlési képviselőinknek és az RMDSZ megyei vezetőségének, akik nélkül nem tudtam volna elérni a felsorolt eredményeket. Végül, de nem utolsósorban köszönöm a község lakosainak a bizalmát, mellyel reményeim szerint nem éltem vissza, és ezután sem leszek méltatlan rá.