Egy szalontai délután a versek ölelésében

Az Arany János Művelődési Egyesület égisze alatt márciusban immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg Nagyszalontán az Arany János vers- és prózamondó versenyt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az egyesület 1996-ban hirdette meg először a szavalóversenyt, a felhívásra az egész régióból érkeztek jelentkezők, s az évek előrehaladtával egyre csak bővült a mezőny, nőtt az érdeklődés. Ma már a nagyszalontai diákok mellett hagyományosan számos más település ügyes szavalói is színpadra lépnek, és a testvérvárosok is rendszeresen elküldik képviselőiket a megmérettetésre. A versenyen évről évre a nagy költő más-más oldalát ismerhetik meg a felkészülők, illetve a döntő közönsége. Arany költészete oly széles, sokrétű és változatos, hogy kimeríthetetlen témát kínál a rímek kedvelőinek.

Idén két kategóriában kellett készülni, az egyik Arany János barátsága versben és prózában, a másik pedig Nemes-Nagy Ágnes egy szabadon választott költeménye. A produkciókat ezúttal is szakzsűri értékelte és pontozta, elnöke Illyés Izabella székelykeresztúri tanárnő volt, Koszorús Erzsébet és Sánta Elza Hajnalka szalontai tanárnők segítették az ítészi munkát. Elsőként a VII–VIII. osztályosok korcsoportja mutatkozott be, majd a IX–X.-esek mezőnye következett, végül a legnagyobbak, a XI–XII. osztályos versenyzők szavalatait hallgathatták meg az egybegyűltek. Amíg a zsűri a végső rangsor felállításán munkálkodott, a résztvevők a büfében pihenhették ki a verseny fáradalmait.

Az eredményhirdetés előtt Illyés Izabella méltatta a versenyzők teljesítményét, ismertette az értékelési szempontokat, majd a részvételi ajándékok és a különdíjak átadása következett. Ezeket az RMDSZ nagyszalontai szervezete, a Szalontai Napló, a Teodor Neș Városi Könyvtár, az Arany János Elméleti Líceum és a Sinka István Kézműves Kör ajánlotta fel. Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke bejelentette, hogy jövőre a névadó költő születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású megmérettetést szerveznek, szeretettel várnak majd rá minden verselőt, és már most elkezdhetik a felkészülést.

Végül lássuk a legjobbakat: a VII–VIII.-osok korcsoportjában 1. Cselóczki Viola (Nagykőrös, Magyarország), 2. Órás Tímea, 3. Dorbosel Dávid (mindketten nagyszalontai diákok); a IX–X. osztályosok között 1. Fejes Kitti, 2. Virág Evelin (mindketten Hajdúböszörményből, Magyarországról), 3. Páll Zalán (Székelykeresztúr); a XI–XII. osztályosok kategóriájában 1. Bertalan Tímea (Székelykeresztúr), és két 3. díjas lett, Vadász Emma Magdolna, illetve Lázár Barbara (mindketten Hajdúböszörményből). Az idei verseny legjobbjaként az Arany János-díjat a IX–X. osztályosok között indult nagykőrösi Cselóczki Boglárka (a képen) vihette haza.