Néptáncfesztivál igénytelenül

Ezúttal a sok éves hagyománnyal ellentétben nem a városközponti művelődési házban, hanem a múzeum aulájában tartották az elmúlt hét végén – immár hatodik alkalommal – Székelyhídon az Érmelléki Néptáncfesztivált.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A hangzatos név sajnos nem valódi hagyományőrzést takar. Az idei „ünnepség” szinte suttyomban zajlott le, sem a helyi kultúra felelőse, sem pedig a polgármester nem volt jelen. A közönséget is többnyire a fellépők képviselték, így igazán bensőségesnek minősíthető a székelyhídi fesztivál.
A jelenlévő mindössze három csoport viszont kitett magáért, őket dicséret illeti. Elsőként a három éve alakult nagykágyai Harmatcseppek szatmári táncokat adtak elő. A Szivárvány német néptáncegyüttes Monospetriből érkezett, látszott rajtuk a több éves összeszokottság. A helyi Romaiskolások csapatánál nem is a koreográfia tökéletes elsajátítása volt az elsődleges, hanem az elemi ösztön, amit tánclépésekbe sikerült szelídíteniük.
Amint az a felkonferálásban elhangzott, több csoport visszamondta a fellépést. Sajnos a felnőtt vezető és a polgármesteri hivatal közötti nézeteltérés miatt a helyi magyar néptánccsoport, a Kankalin sem került porondra. Pedig így nem lehet hagyományőrzést táplálni a fiatalokba.