Hidak, amelyek összekötnek

Alig fejeződött be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva küldöttségének szalacsi látogatása, amikor újabb vendégek „kopogtattak” a településen. A szomszédos Hajdú-Biahr megyéből, Hortobágyról, a bihari megyeszékhelyről és Kolozsvárról érkeztek, az Érmellék kulturális értékeinek megőrzéséről egyeztettek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kósa Lajos, a magyarországi Rákóczifalva városának polgármestere és szalacsi kollégája, Horváth Béla a két település közötti együttműködés továbbfejlesztésének módozatairól tárgyalt a napokban az észak-bihari településen, konkrét célokat fogalmaztak meg. Május 25-én, szerdán délelőtt pedig Közeli és távlati tervek az Érmellék kulturális értékeinek megőrzésében címmel együttműködési találkozóra került sor a Szalacs községhez tartozó Ottományi Kiállítóházban. Elsőként Horváth Béla köszöntötte a megjelenteket, hazai és magyarországi politikusokat, szakembereket.

Az eseménynek otthont adó egykori Komáromi-kúria felújításának, megmentésének történetét vázolta az elöljáró, az elképzelés sikerre vitelében Pásztor Sándor vízügyi igazgató, megyei tanácselnökjelölt és Szabó Ödön parlamenti képviselő döntő szerepet vállalt. A műemlék épület belső terét is sikerült „benépesíteniük”: Kéri Gáspár ajánlotta fel gyűjteményéből a kiállított tárgyakat. További turizmusfejlesztő lépésekre készülnek, 500 ezer eurós megnyert pályázatuk van erre a célra – sorolta Horváth. Ebből többek között a híres vizes pincét, a kazamatákat és az egykoron gazdag faritkaságokkal büszkélkedő parkot újítják fel. Emellett kalandparkot is terveznek, valamint az odalátogatók elszállásolását is meg kell oldaniuk. Pásztor Sándor az ingatlan felújítása körüli ügyintézés körülményiről szólt; projektet a gyulai Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal közös pályázat révén vittek sikerre.

Az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke, Hegedűs Csilla az értékmentés csúcsának nevezte az épített örökség megőrzését. Ezeréves ittlétünk tárgyi bizonyítékai ezek, amit nem lehet megcáfolni – fogalmazott az érdekvédelmi szövetség tisztségviselője.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke tettekre szólított mondván, álmodozással kevés eredményre lehet jutni. Az előrelépés előfeltétele az egymással való jó kapcsolat létrejötte, a kölcsönös segítségnyújtás, ami maga után vonja a sikeres pályázatokat is. A térségnek ki kell emelkednie a peremlétből, erre már történtek is kezdeményezések. Nemrég írták alá a határ két oldalán lévő önkormányzatok egy vásárszövetség létrehozásáról szóló dokumentumot a helyi termékek népszerűsítését elősegítendő.

Valaha az Érmellék és a Hortobágy Debrecen éléskamrája volt, e két térség összekapcsolódik, kiegészíti egymást – mondta Vincze Andrásné Baji Marianna, Hortobágy polgármestere. Az alig ötvenéves alföldi testvértelepülés és Szalacs község együttműködése Hídtól hídig név alatt fut, utalva ezzel a szalacsi négy- és a hortobágyi kilenclyukú hídra. A hortobágyiak Gasztroakadémiát szerveznek a helyi ételek természetes körülmények közötti bemutatására, ezzel összekötve az érmelléki borokat is segítik bevinni a köztudatba.

Találkozózáróként Kéri Gáspár vezetésével és szakmai irányításával az egybegyűltek megtekintették a kúriában kiállított tárgyakat, eszközöket.