Felelősség és árulás – Biharban 23 polgármestere van az RMDSZ-nek, Nagyváradon vesztett

Az országos átlagnál (48,7) magasabb, 53,73 százalékos arányban vettek részt a helyhatósági választáson a Bihar megyei polgárok. Június 5-én polgármestereket, helyi és megyei tanácstagokat választottunk.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Most először használták az ország összes szavazókörében az elektronikus adattovábbító rendszert, és úgy tűnik, jól vizsgázott. A személyi igazolványok beszkennelése az esetleges csalásokat is visszaszorította. Urnazárás után pedig a korábbinál gyorsabban lehetett összesíteni a megszámlált voksokat, és a Központi Választási Iroda által létesített honlapon nyomon lehetett követni az eredmények alakulását.

Hétfő délelőttre még több helyen csak részeredményeket lehetett tudni, bizonyos településeken – a csekély különbség miatt – többször is újraszámolták a voksokat. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének kampányközpontjában Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök és Pásztor Sándor vízügyi igazgató, megyei tanácsi listavezető tartott gyors értékelést.

Huszonhárom polgármesteri tisztséget nyertek el a Szövetség jelöltjei: a városok közül Érmihályfalván Nyakó Józsefet, Margittán Pocsaly Zoltánt, Nagyszalontán Török Lászlót Székelyhídon Béres Csabát választották újra; Alsólugason Sorbán Levente, Biharon Nagy Gizella, Bihardiószegen Mados Attila, Biharfélegyházán Kelemen Zoltán, Borson Bátori Géza, Érbogyoszlón Kócza István, Érkörtvélyesen Nagy István, Érsemjénben Balazsi József, Érszőlősön Beke László, Értarcsán Bordás Károly, Hegyközcsatárban Bónisz Sándor, Hegyközpályiban Somogyi Lajos, Kiskerekiben Nyíri Sándor, Paptamásiban Matyi Miklós, Szalacson Horváth Béla, Szalárdon Nagy Miklós, Tótiban Vincze Nándor, Vámoslázon Kosztandi Mihály, Vedresábrányban Barcui Barna lett a polgármester. Hármójuk kivételével (Kócza István, Bónisz Sándor, Kosztandi Mihály) a többiek második, harmadik mandátumukat kezdhetik meg, de például Bátori Géza a rendszerváltás óta irányítja polgármesterként Bors községet. Elismerésre méltó, hogy többen román többségű önkormányzatok élén bizonyították rátermettségüket és nyerték el a választók bizalmát. Sőt román nemzetiségű önkormányzati képviselők is bejutottak az RMDSZ színeiben helyi tanácsokba: Papfalván, Diófáson és Alsóbiharkristyoron. A megyei tanácsban minden bizonnyal megmarad a hétfős frakció.

Sajnos Belényesben néhány tucat, Nagyürögd községben pedig 4 vokson múlott, hogy nincs magyar képviselet a helyi tanácsban – tért rá a kellemetlen hírekre Szabó Ödön. Az RMDSZ elveszítette a szentjobbi polgármesteri pozíciót, a korábbi tisztségviselő lett a befutó. Ő is RMDSZ-tag volt, de elveszítette az előválasztást, ezért függetlenként indult, és végül nyert. A legtöbbet azonban Nagyváradon veszítette az érdekképviselet: az eddigi 6 helyett (nem beszélve a korábbi 8-10-ről) mindössze 4 tanácsosi tisztségre futotta a szavazatokból. Eddig sosem volt több mandátuma a Szociáldemokrata Pártnak az RMDSZ-nél, most ez is megtörtént. Szabó Ödön kijelentette: a tanácsosjelölti lista összeállítóinak vállalniuk kell a felelősséget a hibás döntésért. Ismételt újságírói kérdésekre sem mondott viszont nevet, csak annyi utalást tett, hogy ő biztosan nem jelöltette volna a titkárnőjét. Az ügyvezető elnök azt is elárulta, hogy a megyei tanácsosjelöltekhez hasonlóan ő azt javasolta, hogy Váradon is indítsanak különféle szakmai, civil szervezetek, egyházak reprezentánsaiból álló csapatot, de ezt elvetették. A felálló váradi tanácsban az RMDSZ-esek mozgásterét illetően azt mondta: ő szíve szerint hagyná, hogy a kétharmados többségben lévő liberálisok egyedül viseljék a döntések terhét. „A vezetésben való részvétel mellett vagyok, de Váradon nem szeretném, ha csak dísznek lennénk ott” – fejtette ki.

Az ellenzéki magyar pártnak, személyesen a vezetőinek is üzent Szabó Ödön, mégpedig azt, hogy Tőkés László, Zatykó Gyula, Szilágyi Zsolt és Csomortányi István hagyjanak fel a politikával. Az Erdélyi Magyar Néppárt említett tisztségviselői/jelöltjei már a negyedik választáson vezették félre az embereket: „Egyszer lehet hibázni, a második hiba is elmegy, a harmadik azonban ostobaság, a negyedik pedig már árulás. Ők a magyarság árulói” – jelentette ki Szabó. Mint mondta, megyénkben több ezer magyar szavazat veszett kárba miattuk, s nyert például Köröstárkányban a román jelölt. Az is bebizonyosodott, hogy a magyarok szavazási kedvét nemhogy növelné, de elveszi a megosztottság. Erre utal a nagyon alacsony nagyváradi részvételi arány is – mutatott rá a képviselő. Kijelentette: az RMDSZ mindenki előtt nyitott, és reméli, a magyarok elhatárolják magukat a fent említett EMNP-sektől, ahogy a voksoláskor is megtették. A szövetség megközelítőleg 250 helyi és megyei tanácsosi tisztséget nyert el most, az EMNP meg 24-et, vagyis az RMDSZ a választók 90 százalékának bizalmát élvezi. „A 10 százaléknak meg kell értenie, hogy együtt többre jutunk” – érvelt Szabó Ödön, és példát is hozott, a Magyar Polgári Párttal megkötött egyezséget.

Az ügyvezető elnök természetesen köszönetet mondott a szavazópolgároknak, de a nyertes jelölteknek is. Megemlítette még, hogy a fiatal tanácsosoknak képzést szerveznek a közigazgatási tudnivalókról, hogy felelősséggel láthassák el feladatukat.

Pásztor Sándor megyei tanácsi listavezető a köszönetnyilvánítás mellett azt emelte ki, hogy a kampány alatt nem került összetűzésbe egyik ellenjelölttel sem, megnyilvánult a tisztelet, ami az egyik jelszavuk is volt, ezért bárkivel könnyű lesz együttműködni a későbbiekben. A tanácsi alelnöki, illetve városi alpolgármesteri posztokról a tárgyalások az országos vezetőség szintjén – a végleges eredmények birtokában – kezdődnek majd, de erős alkupozícióban vannak itt Biharban, tette hozzá Szabó Ödön.