Margittai szavalók határon túli versenyen

A költészet napja alkalmából a magyarországi Hajdú-Bihar megyében, Hajdúbagoson öregbítette Margitta hírnevét a Horváth János Elméleti Líceum két diákja. Vers- és prózamondó versenyen vettek részt, egyikük a legjobbnak bizonyult.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hajdúbagos önkormányzata Szabó Lukács Péter polgármester és a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár segítségével már évek óta vers- és prózamondó versennyel ünnepli meg a magyar költészet napján. Az április 11-i megmérettetés Erdélyt is érinti, hiszen először Wass Albert művei adták a témát, a második versenyt pedig Erdélyi csillagok címmel hirdették meg. Harmadik alkalommal, tavaly Hazám, hazám… címet kapott a vetélkedő, és meghívták rá a szilágybagosi diákokat is. Idén ugyanez volt a címe, és bővítették a határon túli meghívottak körét.

A környékbeli 17 iskolán és a testvértelepülésen, Szilágybagoson kívül a kárpátaljai Nagydobronyba, a szerémségi (Horvátország) Kórógyra, az erdélyi Kápolnásfaluba és Gyimesfelsőlokra, valamint a partiumi Margittára is küldtek meghívót. Utóbbi esetben az iskolák jó együttműködése és a polgármesterek baráti viszonya is közrejátszott a kapcsolatok szorosabbra fűzésében. Pocsaly Zoltán a szilágybagosi és nagydobronyi kollégájával együtt el is kísérte a margittai diákokat a versenyre, ráadásul jelentős mennyiségű könyvadománnyal járultak hozzá a díjazáshoz.

A prózamondó és szavalógála országos elismertségre tett szert, a fővédnöke dr. Vitányi István országgyűlési képviselő. Az Országgyűlés alelnöke, Jakab István levélben köszöntötte a versenyzőket és a szervezőket, különösen a határon túlról érkezőket, minden résztvevőnek könyvjutalmat küldött és egész napos parlamenti látogatásra hívta meg őket. Ott volt a rangos eseményen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, Köles Krisztina tankerületi vezető és a magyarországi iskolák vezetői is. A Margittáról érkező diákokat Bende Orsolya magyartanár kísérte el. A zsűriben a magyarországi Dánielfy Zsolt István színész (a zsűri elnöke) és Szabó Istvánné, a debreceni megyei könyvtár képviselője mellett helyet kapott Meleg Vilmos nagyváradi színművész is. A határon túlról érkezők röviden bemutatták városukat, iskolájukat.

Maga a verseny két korcsoportban zajlott: V–VI. és VII–VIII. osztályosok között, s mindkét korcsoportban külön értékelték a próza és a vers előadását. Margitta városát két hetedikes diák képviselte, Kocsis Alexa – felkészítő tanára Vakon Orsolya – és Kővári Krisztián, Bende Orsolya tanítványa. Kővári Krisztián először vett részt ezen a versenyen, egy népballadát mondott. Kocsis Alexa neve már ismert margittai szavalóversenyeken, és most ismertté tette magát az anyaországban is. Nemcsak a közönség tetszését nyerte el, hanem a zsűriét is, hiszen egyhangúlag őt tartották a legtehetségesebb szavalónak.