Kolbászfesztivállal zárult a Hajdúhét

Nagyszalonta egyhetes városünnepének keretén belül kulturális, helytörténeti, közéleti, egészségügyi és nevelésügyi, továbbá sportrendezvények egyaránt helyet kaptak. Természetesen nem maradhattak el a szórakoztató események, amelyek mind népes közönséget vonzottak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Magyar vagyok, nem turista
A fenti címet viseli az az egy hete megnyílt tárlat a nagyszalontai Magyar Ház kistermében, amely érdekes honosítási dokumentumokat és más relikviákat mutat be. A megnyitón Török László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere mondta el ünnepi gondolatait, a kiállított értékes személyi okmányok, múlt századi, sőt az előtti iratok között pedig Deák Csaba helytörténész kalauzolta az érdeklődőket.
A polgármester bejelentette, hogy a jövőben mindazok, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében kérik a magyar állampolgárságot, kapnak majd egy-egy „Magyar vagyok, nem turista” feliratú matricát, az elsőket máris átadta a tárlatnyitón jelen lévőknek.

Kolbásztöltő fesztivál és -verseny
Az RMDSZ jóvoltából az idei Hajdúhéten immár negyedszerre tartották meg a kolbászfesztivált. A Zilahy Lajos Művelődési Ház nagytermében felsorakozott csapatok közel ötórás versenyen igyekeztek minél jobb teljesítményt nyújtani, azaz minél ízletesebb kolbászt készíteni. Darvasi Zoltán köszöntötte a jelenlévőket, majd bemutatta a háromtagú zsűrit, amelyben Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke, Szatmári Sándor állatorvos és Czégé Bertók Lajos állattenyésztő mérnök kapott helyet. Az ítészek a pontozás során figyelembe vették nemcsak az elkészült kolbász ízét, külalakját, formáját és színét, hanem az asztaldíszítést, a tálalást, az ötletességet, a higiéniai előírások betartását, tehát a csapatoknak minden apró részletre figyelniük kellett. A megmérettetésen résztvevő 18 gárda így is tett, hiszen számos asztalon illatos édes és sós sütemények, házi bor és pálinka csalogatta a nézelődőket. A finomságok mellett hagyományőrző díszítés is került némelyik asztalra, mások népviseletbe bújtak, de olyanok is akadtak, akik zászlóval hirdették, hogy melyik csapatba tartoznak.
Mialatt a kultúrház nagytermében tekeredtek a kolbászok, az udvaron felállított nagysátorban is beindult a vigadalom. A színpadon helyi és környékbeli táncos és dalos együttesek váltották egymást az Idesüss fantázianevet viselő programban. Volt tánc és ének, bemutatkoztak az Arany János Iskolacsoport növendékei, a helyi, az árpádi és a mezőbaji táncosok, volt koncert, fellépett a helybeli rapper, Mr. Siid, a Basic Faces zenekar, Mohácsi Brigitta, és remek hangulatot varázsolt a magyarországi harmonikás, Márió is. Ugyanakkor népművészeti kirakodóvásár, rengeteg látnivaló és érdekesség is várta a közönséget. A kereskedelmi egységek friss sült kolbásszal, kürtős kaláccsal és válogatott pálinkafélékkel várták a közönséget, de természetesen a gyerekek nagy kedvence, a vattacukor és a pattogatott kukorica is ott sorakozott a standokon.
A „kolbászolók” rangsora 17 órára állt össze. A zsűri döntése alapján a legjobb kolbászt a Trial csapata készítette, a második helyen Mezőbaj és Sarkad csapata osztozott, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az ADA Bútorgyár csapata állhatott fel. A vigasság az eredményhirdetést követően még nem ért véget, hiszen az est sztárvendége, a Megasztár-győztes Tolvai Renáta fergeteges koncerttel szórakoztatta a több ezer fősre duzzadt közönséget.