Divat az autókozmetika

Amilyen a háza, olyan a gazdája, tartja a régi mondás. Ma már szinte minden háztartásban van személygépkocsi, és újabban az a mondás is járja: „Nézd meg az autót, ítéld meg a gazdáját.”

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A személygépkocsi rendben, tisztán tartása általában a férfiak dolga a családban. Ők igyekeznek is négykerekű kedvencüket a legjobb színben feltüntetni. Ha hosszabb útra mennek, a sofőrök nemcsak arra figyelnek oda, hogy a szükséges kellékek rendben legyenek, hanem arra is, hogyan mutat a kocsi. Az otthoni „fürdetésre” nem mindenkinek van lehetősége, ezért egyre többen fordulnak az „autókozmetikushoz”. Legtöbbször elég egy kiadós mosás és porszívózás, de az elhanyagolt kárpitot is lehet kozmetikázni. Ez már időigényesebb és szakértelmet, megfelelő felszerelést megkövetelő munka.
Mivel egyre több a gépkocsi, egyre nagyobb igény lett az autómosókra, -kozmetikusokra. Ezt a lehetőséget látva Bradács Zsolt úgy döntött, belevág ebbe a szakmába. Tótiban nyitotta meg műhelyét, ahol az autómosáson, -kozmetikázáson túl vulkanizálással, gumik értékesítésével, sőt a felnik centrírozásával, illetve megrepedt vagy horpadt alufelnik javításával is foglalkozik. Utóbbi kettő kuriózumnak számít, hiszen elég nagy körzetben ezt a munkát csak az ő műhelyében tudják elvégezni. A közeli városokban sincs olyan gép, illetve szakember, ami/aki erre képes. A centrírozó gép önmagában is drága, de meg kell tanulni kezelni is. A felniket speciális hegesztőfelszereléssel javítják. A motort is le lehet mosatni náluk, ezt a legtöbb autómosó műhelyben nem vállalják. Bradácsék szőnyeget is mosnak igen rövid határidőre, mivel különleges centrifugájuk eltávolítja a kimosott szőnyegből a víz 80 százalékát, így az hamar megszárad.
A műhely vezetője monospetri születésű, ott járt iskolába, majd szülői ráhatásra a szilágysomlyói agráripari középiskolában folytatta az állategészségügyi szakon. Ő azonban az autókkal szeretett volna foglalkozni, ezért átiratkozott a nagykágyai szakiskolába, és ott nehézgép-kezelői és kamionsofőri szakképzést kapott. Ezzel egyidejűleg estiben végezte a líceumot. Kamionsofőrként szeretett volna elhelyezkedni, de nem sikerült. Tótiba nősült, és feleségével kereskedelmi vállalkozásokba fogtak. Viszont hiányzott az életéből az autó. Ekkor jött az ötlet, hogy autókozmetikai műhelyt nyissanak. A felesége is talált itt munkát, ő végzi az előkönyvelést, követi, jegyzi az alkalmazottak teljesítményét. Mára a műhely tartja el a családot, és további három embernek ad állandó munkát.
– Hogyan lesz valaki autókozmetikus, hol lehet a szakmát tanulni? Miből is áll ez?
– Tudtommal nálunk nincs ilyen szakiskolai képzés, ezért autodidaktaként kellett megtanulnom, majd betanítanom az embereimet. Ezt a munkát nem elég tudni, szeretni is kell. Sok türelemre van hozzá szükség, hiszen elég babramunka. Szerencsém volt, mert olyan alkalmazottakat találtam, akik külföldön ebben a szakmában dolgoztak, így tanulhattunk egymástól. Külföldön ugyanis van ilyen irányú szakoktatás. Szakkönyveket szereztem be, és elég sok anyagot lehet letölteni az internetről. A legfőbb tanító viszont a sokéves tapasztalat. A kozmetikázásnak a mosás csak az egyik eleme. A kárpittisztítás, a műszerfal rendbetétele, szilikonozása, a belső rész kimosása, teljes tisztítása meríti ki az autókozmetika fogalmát. Speciális gépeket használunk, vízzel mosnak, és vissza is szívják a vizet, ezért gyors a száradás. Alapesetben azt a kocsit, amit reggel átveszünk, estére tisztán, frissen átadjuk. Kivétel, ha nagyon elhanyagolt a jármű, és az egész kárpitot le kell bontanunk. Ez főleg a külföldről behozott olyan használt kocsikkal fordul elő, melyekben házi kedvencet tartottak, szállítottak, vagy nagyon erősen dohányoztak. Ilyenkor a szag befészkeli magát a kárpit és a lemez közé. Mondhatom, hogy az importált kocsik 90 százalékát a tulajdonosok használat előtt kozmetikáztatják. A klienseink általában elégedettek és visszajárnak hozzánk, akkor is, ha ez esetleg plusz kilométereket jelent.
– Beszéljünk egy kicsit a gumikról is. Mikor esedékes a cseréjük?
– Évente kétszer mindenképpen gumit kell cserélni, hiszen 7 Celsius-fok alatti külső hőmérsékleten tanácsos felszerelni a téli gumikat, télen pedig kötelező. Aztán ahogy melegszik az idő, fel kell tenni a nyári gumit. A melegben ugyanis a téli jobban kopik, így nem érdemes járni vele. Ennél is fontosabb az, amit sokan nem tudnak, hogy nagy melegben a téli gumi fékhatása romlik, így balesetveszélyessé válik. Semmiképpen ne járjanak vele nyáron. A négy évszakos gumit azoknak ajánlom, akik keveset használják autójukat. Hosszabb túrára vagy gyakori használat esetén érdemesebb az évszakos gumikat felrakatni, mert hatásfokuk, főleg fékezéskor, sokkal jobb. A gumi elhasználódását a rajta lévő jelek mutatják. Ha a kopás elérte a jelzést, mindenképpen cserélni kell. Ezzel érdemes szakemberhez fordulni. Oda kell figyelni a márkára, a súly- és sebességi teherbírásokra, a bordázatra és mintázatára, valamint a gyártási évre. Arra is, milyen minősítése van vizes útra, illetve üzemanyag-fogyasztásra. Ez mind leolvasható a feliratokból. Lehet, hogy a kicsit drágábbal járnak jól, mert a többlet néhány év alatt megtérül üzemanyagban. Mi mindezt megbeszéljük a klienssel, majd megrendeljük a terméket, s az legtöbb két nap alatt megérkezik. Használt gumit is forgalmazunk, de azt ajánlom, aki teheti, vegyen újat. Az általunk felszerelt gumikra garanciát vállalunk. Az autó legfontosabb alkatrésze, véleményem szerint, a kerék és a rajta lévő gumi. Ezért saját biztonságunk érdekében fordítsunk rájuk kiemelt figyelmet.
– Két gyermekük van, vajon ők ezt a szakmát választják?
– A fiam már nagyobbacska, de más az érdeklődési köre, a kislányunk még csak két hónapos. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de azt hiszem, ez nem nőknek való munka. Természetesen a műhely ajtaja mindig nyitva áll a gyerekeim előtt. Ha ezt a szakmát választják, megtanítom őket arra, amit tudok. Én szépnek tartom ezt a szakmát, és nagyon szeretem.