Profittermelés „zölden” – Áramot előállító biomasszaüzem épült Székelyhídon

Még mielőtt a hirtelen nyári zápor elverte volna az út porát, sikerült megtekinteni a Székelyhídon frissen üzembe helyezett biomassza-erőművet. A létesítményt a kisváros Magyarország felőli kijáratánál húzták fel, zöld kupolás épületei fantasztikus filmek világára emlékeztetnek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A választási kampány finisében, többek között Cornel Popa megyei tanácselnök jelenlétében, üzemlátogatásra invitálták a sajtó képviselőit Székelyhídra. A közel 23 millió lejes beruházás nagyobb részét európai uniós támogatásból finanszírozták, s ehhez 383,6 ezer lej önrész társult. A gazdasági hasznon túl az üzem jelentősége a környezetkímélő energiaforrások felhasználásában rejlik, ami manapság, bár sokat és sok helyen beszélnek róla, ritkaságnak számít. Alapanyagként állati trágyát és erjesztett zöld növényzetet használnak, s a keletkezett biogázt villanyáram előállítására hasznosítják.

A Bihar megyei tanács, Székelyhíd és Bihardiószeg önkormányzata közösen valósította meg a beruházást, amely a gazdaság versenyképességének fejlesztésére irányuló operatív programba illeszkedik. A projekt megvalósítása egy közös fejlesztési egyesület létrehozását követelte meg, ez az Ecoland. Vezérigazgatója, Stela Babău és helyettese, Mátyás Gábor természetesen ugyancsak jelen volt a bemutatón. A meghívottakat és a sajtó képviselőit a kivitelező Imao Electrico Kft. projektmenedzsere, Martion Gonda kalauzolta. Megtekintették a biomasszatárolókat, az erjesztésre szánt óriási tartályokat, a gázgyűjtő berendezést, a vezérlőrendszert, az áramfejlesztő generátort.

Az üzemszemle utáni sajtótájékoztatón Cornel Popa a projekt várható hasznáról beszélt. Elmondta, hogy az elektromos energiát 500 kilowatt teljesítményű motorral működtetett generátorral állítják elő, óránként 260 normál köbméter biogáz elégetésével. A gáz előállításához az erőmű évente 5440 tonna állati trágyát és 8 ezer tonna zöld silót fog felhasználni, s üzemeltetése 2260 tonnával csökkenti a széndioxid-kibocsátást. A visszamaradt anyaggal mezőgazdasági területeket trágyáznak, illetve jó minőségű virágföldet állítanak elő belőle, ez pedig többlet jövedelemforrást jelent. A beruházás a környezetkímélő volta mellett biztos felvásárló piacot nyújt a silótakarmányt termesztő gazdák számára. Az áramtermelés évi 150 ezer euró profitot hoz majd, emellett az üzem Székelyhídnak ingyen adja a közvilágításhoz és az önkormányzati intézmények működtetéséhez szükséges elektromos energiát.

Stela Babău vezérigazgató a kivitelezés körül kialakult bonyodalmakról beszélt. Elmondta, hogy a projektnek 2015 decemberében be kellett volna fejeződnie. Viszont a gáz szállítását és felhasználását szabályozó törvények időközben módosultak, ezért nekik is ehhez kellett igazítaniuk a terveket. Hozzátette, hogy a román jogrendszer inkább akadályozza, mintsem segíti a beruházások sikerét.

Mátyás Gábor vezérigazgató-helyettes is a folyton változó előírásokra panaszkodott, amikor közölte, hogy mindennek ellenére sikerült a módosított, idén májusi határidőt tartaniuk. Június végére tervezték az új erőmű csatlakoztatását az országos hálózatra. A próbaüzem már megvolt, minden rendben működik.

A biogáz és a villanyáram előállítása biztonságos, teljesen veszélytelen a környezetre – jelentették ki a szakemberek. Bármilyen üzemzavar esetén a keletkezett gázt elégetik, vagy egyszerűen kiengedik a légkörbe.