Kampánykörút a népszámlálásért

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálási karavánja Biharban járt a hétvégén. Pénteken a Sebes-Körös völgyében, szombaton Nagyszalontán és Dél-Biharban, illetve a Belényesi medencében hívták fel az emberek figyelmét az október 20-án kezdődő népszámlálás fontosságára és magyar vonatkozásaira.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Pénteken hangosbeszélővel felszerelt autó gördült végig a magyarok által lakott településeken Révtől egészen Fugyivásárhelyig, miközben fiatalok a népszámlálást népszerűsítő szórólapokat osztogattak a járókelőknek. A Minden magyar számít! mottójú országos kampány keretében délután Élesden tartottak közéleti fórumot, amelyen a helyi RMDSZ-es politikusokon kívül részt vett Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. A kampány céljaként azt jelölte meg, hogy abban az 5 százaléknyi magyarban is tudatosítsák a recenzió fontosságát, aki nem érzi természetesnek megvallani magyarságát. Meg kell győzniük a vegyes családokban élőket is identitásuk vállalásáról, hiszen nem származik hátrányuk ebből, viszont a magyar közösségnek előnyére válik – magyarázta a főtitkár. Késő délután és kora este a Szomszédnéni Produkciós Iroda humorestjére gyűltek össze az érdeklődők előbb Mezőtelegden, majd Örvénden.
Szombaton a Nagyszalontától délre fekvő falvakba mentek az önkéntesek szórólapozni, majd déltől a hajdúvárosban kezdődött fórum. Itt Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnök közölt hasznos információkat a mintegy száz érdeklődővel. A hallgatóság egyetértett azzal, hogy az idei számbavétel eredménye a következő tíz évre is kihat, például az anyanyelv-használati jog a közhivatalokban a 20 százalékos számarány meglétéhez kötődik.
Délután a Belényesi-medencében szórólapozott a kampánystáb, majd Belényesújlakon és Magyarremetén tartotta meg előadását a Szomszédnéni Produkciós Iroda.