Győztes és vesztes egy táborban tovább – Polgármesterváltás Érbogyoszlón

Ritka látványban van részem az érbogyoszlói polgármesteri hivatalban: az RMDSZ szervezte előválasztáson vesztes jelölt, VÉKONY MIHÁLY korábbi polgármester és a helyhatósági választások nyomán az elöljárói széket elfoglaló KÓCZA ISTVÁN együtt fogadnak az irodában.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Vékony Mihály négy évvel ezelőtt visszatérőként lett Érbogyoszló község első embere, egy négyéves ciklus kihagyásával ismételten bizalmat szavaztak akkor neki. Az idei előválasztást viszont elveszítette, az RMDSZ színeiben Kócza István indulhatott a júniusi megmérettetésen, és meggyőző szavazattöbbséggel ő lett a befutó.

Kócza eredetileg mezőgépésznek tanult, az utóbbi időben sofőrként kereste a mindennapit. A 43 éves debütáló polgármester nős, három gyermek édesapja. Legidősebb fia, Richárd Róbert 21 éves egyetemista, őt a 16 esztendős Krisztián követi, a család legfiatalabb sarja az alig hatesztendős Nikoletta Kamélia.

Kócza elmondása szerint mások ösztönzésére jelöltette magát a választáson. Közösségi emberként jól ismerik, hisz tíz éve lett presbiter a községalkotó Albis református egyházközségében, négy évvel ezelőtt főgondnoknak is megválasztották. A továbbiakban sem szándékszik abbahagyni az egyházban végzett szolgálatát, ameddig a közösség bizalmát bírja, addig teszi a dolgát.

Községi szinten a már megkezdett beruházásokat szeretné mindenképp befejezni, beindításukért köszönetet mond szolgálati elődjének, sőt tanácsaira, vezetői tapasztalataira is igényt tart. A kampányról szólva elmondta, nem volt könnyű dolga, az előválasztásig főként családjára számíthatott, de az után az RMDSZ választmánya teljes mellszélességgel kiállt mellette. Voltak súrlódások, mocskolódások más jelöltek részéről, de ők a megyei RMDSZ felfogásában pozitív kampányt folytattak, terveikről szóltak, nem mások lejáratásával akartak szavazatokat nyerni.

Vékony Mihályt arról kérdeztük, hogy mit gondol, miért maradt alul az előválasztáson, és hogy a két „dudás”, vagyis a leköszönő és az őt váltó polgármester hogyan fér meg egy „csárdában”. Vékony úgy véli, hogy peches időszakot fogott ki a kampány idején. Épp ellenőrzés volt a hivatalban, ami nagyban lekötötte az idejét, emellett a családjában egy sajnálatos megbetegedés is történt, így nem tudott kellően odafigyelni a történésekre. A két dudás és egy csárda hasonlatról pedig úgy vélekedett, hogy ami megtörtént, az megtörtént, ezen túl kell lépni, mert mindketten az RMDSZ szekerét húzzák. Az előválasztás után őt is megkeresték más pártoktól, hogy lépjen ki a szövetségből és induljon az égiszük alatt vagy akár függetlenként, mert támogatni fogják. „Gerinces magyar embernek tartom magam, ilyet soha nem tennék” – szögezte le álláspontját Vékony.

A mostani választáson az RMDSZ hétre növelte tanácsosainak számát az előző ciklusbeli ötről. Ez részben Vékonynak is köszönhető, aki visszautasította a pálfordulást az egység megőrzésének és megerősítésének érdekében. Négy évvel ezelőtt csak azért lett öt tanácsosi helyük, mert az akkori előválasztáson vele szemben vesztes polgármester függetlenként próbálkozott, megosztva ezáltal az RMDSZ táborát – fejtette ki a leköszönő községvezető.

Vékony azt is elmondta, hogy szívesen segíti az új polgármester munkáját, de ezt csak akkor tudja hathatósan tenni, ha továbbra is „hivatalközelben” marad. A bogyoszlói községi tanács RMDSZ-es csapatát a következők alkotják: Bakó Lajos Béla, Gulya Andrea, Herman Csaba, Oláh Éva, Oláh Sándor, Tarpai Ildikó, Vékony Mihály.