Egyértelmű beszéd, egyenes irány

Rendkívüli küldöttgyűlésen választották meg augusztus utolsó napján a lemondott Kiss Sándor helyére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének elnökévé CSEKE ATTILÁT. Új fejezet kezdetéről beszéltek a hozzászólók.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kelemen Hunor szövetségi elnök jelenlétében tartották meg a nagyváradi filharmóniában az RMDSZ Bihar megyei szervezetének 44., tisztújító rendkívüli küldöttgyűlését. Ennek összehívására azért volt szükség, mert a helyhatósági választásokat kiértékelő választmányi ülésen Kiss Sándor megyei elnök levélben bejelentette lemondását – személyes okokra hivatkozva. Már ott a polgármesterek nevében Nyakó József érmihályfalvi elöljáró Cseke Attila képviselőt javasolta elnökjelöltnek, és Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök felvetésével egyetértésben az egész választmány támogatásáról biztosította a jelöltet. Kihívója sem akadt, így az augusztus 31-i tisztújító küldöttgyűlésen egyedül az ő programját hallgathatták meg a küldöttek. A szövetségi elnök meg is jegyezte, összehasonlítás híján bizonyára Cseke Attila a legjobb választás, hiszen ő tud csapatot alkotni, és képes arra, hogy a lakosság megcsappant bizalmát visszaszerezze.

A szövetségi elnök a december 11-ére kitűzött parlamenti választással kapcsolatban hozta szóba a politika iránti bizalomvesztést. A hátralevő időszak legfontosabb feladatának nevezte, hogy megértessék az emberekkel, értük van a politika, és a politikus legfőbb dolga a közjót szolgálni. A kiábrándultak meggyőzésének legfőbb eszközeként pedig a tetteket, a mindennapi munkát jelölte meg. Hozzátette, hogy a romániai magyarságnak nem szabad lemondania a parlamenti jelenlétről, s meggyőződése szerint az új törvényhozásban is ott lesz két Bihar megyei képviselő és egy szenátor.

Mindenkinek van itt helye

Elnöki programjában egyenes beszédet és egyértelmű irányt ígért Cseke Attila. Megköszönte Kiss Sándornak tizenkét évi elnöki munkáját, és megemlékezett az RMDSZ korábbi bihari elnökeiről, Nagy Béláról, Varga Gáborról, Kapy Istvánról és Lakatos Péterről is. Arra a kérdésre, hogy miért vállalja a feladatot, egy idézettel választolt: „Kötelességének éreztem, hogy felvegyem a kesztyűt, hogy képviseljem a magyarságot”. Édesapja, Cseke Sándor nyilatkozta ezt húsz évvel ezelőtt, amikor Margitta alpolgármesterévé választották. Sajnos nem érhette meg, hogy fia politikai pályára lépett.

A megyei elnökjelölt leszögezte, hogy számít munkájában az önkormányzati tisztségviselőkre, velük „van mire építeni”. Csapatmunkát szeretne, s a belső viták után hozott döntések egységes végrehajtását. Hangsúlyozta, hogy mindenkinek van helye az érdekképviseleti szervezetben, aki a magyar közösséget akarja szolgálni, hiszen a szövetség eddig is mindenkit képviselt, „azokat is, akik nem hittek benne, akik bomlasztani akarták, akik elvesztették a bizalmukat benne”. Mint mondta, ő munkára vállalkozik, nem habozásra, megállásra. A szervezet alkotó egységekről szólva az ügyvezető elnökséggel fennálló egymásra utaltságot emelte ki, a választmány megerősítését vetítette elő, a polgármesterekkel való együttműködést a kölcsönös bizalom alapján képzeli el. Kiemelte, hogy a megyei tanácsi elnökkel együtt azon dolgoznak, hogy Nagyvárad régióközpont legyen. A civil szervezeteknek nyitottságot, a nőszervezeteknek támogatást ígért, és meggyőződése szerint elemi érdekük együttműködni az ifjúsági szervezetekkel.

Mindennek van határa!

A csapatépítés első lépéseként az egybegyűlteknek levetítették azt a kisfilmet, amely az Európa-bajnokságon pályára lépett magyar fociválogatott buzdítására készült. Az ezután következő tulajdonképpeni elnökválasztás valójában formalitás volt. A 339 küldöttből 223 volt jelen, ennyi szavazócédulát osztottak ki. A szavazatszámláló bizottság 214 leadott voksból végül 207 igen és 7 nem szavazatot jegyzőkönyvezett, tehát mostantól Cseke Attila az RMDSZ Bihar megyei elnöke.

Székfoglaló beszédében azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek van olyan értéke, amit a közösség javára tud fordítani, ezt az értéket lássák meg a mellettük élőkben. Leszögezte továbbá, hogy fel fog lépni az RMDSZ-t, a Bihar megyei magyarságot mocskolókkal szemben. „Nem kérdés, mennyit tett a magyarság ezért a megyéért. Mindennek van határa. Senki ne vonja kétségbe a munkánkat, a jóhiszeműségünket!”

Az új elnököt köszöntő Biró Rozália választmányi elnök az új fejezet írásához erőt, bátorságot és kitartást kívánt Cseke Attilának. A jelenlévőket pedig arra ösztönözte, hogy szólítsák meg a környezetükben élőket azzal, hogy rájuk is szüksége van az RMDSZ-nek, és értük is tesz. Szabó Ödön ügyvezető elnök a bihari magyar szűkebb és tágabb térségek, közösségek értékeit felvillantva az összefogás erejét hangsúlyozta, és arra buzdította a tagokat, hogy „ne csak legyetek az RMDSZ-ben, hanem szeressétek a közösséget, úgy harcoljatok érte”. Egy példabeszéd felelevenítésével pedig arra intett, hogy ne mulassza el senki megvédeni a szövetséget, mert az bűn, álljanak ki érte és egymásért.