Egy hét múlva megszámláltatunk

Október 20-tól a nagyváradi lakosság ajtaján is kopogtatni fognak a számlálóbiztosok, akik 10 napon keresztül gyűjtenek adatokat a város lakosságával és háztartásaival kapcsolatban. A népszámlálás részleteiről Ionel Vila, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal titkára, és Dana Pasc, a Statisztikai Hivatal igazgatónője tájékoztatott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az október 20-30 között tartandó népszámlálás sikerességét a polgármesteri hivatal és a Statisztikai Hivatal közösen szavatolja. Míg első a népszámlálás megszervezésével foglalkozik, addig ez utóbbi a számlálóbiztosok képzését, illetve a beérkező adatok feldolgozását vállalta magára.

Nagyvárad összesen 1017 körzetből fog állni, ennek megfelelő számú számlálóbiztost sikerült összetoborozni a város különböző részeiből. A számlálóbiztosok vezetőit hétfőn fogják összehívni a polgármesteri hivatalba, hogy átadják nekik a leendő számlálóbiztosok legfőbb ismertetőjeleit: a kék táskát, a logóval ellátott írószereket, a számlálóbiztosi igazolványokat, illetve természetesen a kérdőíveket. A biztosoknak a lakásba lépéskor személyi igazolványukat is fel kell mutatniuk. Egy biztosra 60-90 lakás jut majd, melyeket a fent említett 10 nap alatt kell jegyzékbe vegyenek.

„A népszámlálás egyik fő célja egy komplex adatbázis létrehozása, mely reális képet ad a nagyváradi lakosság nemzetiségi hovatartozásáról, életkoráról, a háztartások állapotáról. Jó tudni, hogy a külföldi befektetők, mikor tőkét akarnak befektetni egy adott településbe, először is a lakosság átlagéletkora, szakmai végzettsége felől érdeklődnek. Ugyanakkor néhány európai úniós projekt megpályázásának alapfeltétele is lehet, hogy egy adott településen bizonyos számú etnikum képviseltesse magát. Éppen ezért kérünk mindenkit, hogy őszintén, a helyes adatok megjelölésével válaszoljon a kérdésekre ", emelte ki Dana Paşc.

Azokat az állampolgárokat, akik tudják, hogy a népszámlálás idején egészen biztosan nem lesznek otthon, várják a polgármesteri hivatal alagsorában, a Helyi Népszámlálási Bizottság előtt, hogy még október 20.-a előtt kitölthessék a kérdőíveket. Azok, akik nem válaszolnak a kérdésekre, az 1502/2009-es kormányhatározat értelmében 2000-5000 lejes bűntetésre számíthatnak. A számlálóbiztosokat nem kötelező beengedniük otthonukba, de a feltett kérdésekre kötelesek valós adatokat közölni. Mindössze 3 kérdés esetében tagadhatják meg a választ, amely a vallási, nemzetiségi hovatartozásukat, illetve anyanyelvüket érinti.