Számíthat rá a kórház

A margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház nonprofit civil szervezete 2002-ben alakult meg, hivatalosan 2003-ban kapott jogi személyiséget. Az egészségügyi intézmény fejlesztése, a betegellátás színvonalának emelése a célja.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Hațieganu–Pápai Páriz Egyesület (HPPE) nevét olyan orvosegyéniségek adták, mint Iuliu Hațieganu professzor, a Román Akadémia tagja, kutató – főleg a tuberkulózis területén –, a kolozsvári belgyógyászati iskola megalapítója, a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem névadója, valamint Pápai Páriz Ferenc professzor, az orvoslás és a filozófia doktora, Bihar vármegye orvosa, a magyar orvostörténet jeles alakja. A közel másfél évtizede fennálló civil szervezet legfőbb döntéshozója a közgyűlés, ez évente ül össze. Az ülések közötti időszakban az igazgatótanács és a vezetőségi tagok hozhatnak döntéseket. Alapító tagjainak száma 70 fő, ők a kórház orvosai, egészségügyi személyzete és irodai alkalmazottai közül kerültek ki. Az alapító elnök dr. Călin Nandra, az intenzív osztály főorvosa. Az első vezetőségben részt vett, és azóta is a legaktívabb tag dr. Kékedi Imre és dr. Györfi András, a gazdasági felelős Anton Băliban. A logisztikai hátteret a városi kórház adja.

A civil szervezet létrehozásának célja az volt, hogy tevékenységével segítse a kórház munkáját, szakmai fejlődést jelentő programokat szervezzen, segédkezet nyújtson az orvosi felszerelések és gyógyszerek beszerzéséhez. Kapcsolatokat épített ki más olyan nonprofit segélyszervezetekkel, amelyek segíthettek az egészségügyi intézménynek. Közreműködésével a kórház informatikai rendszerét is modernizálták.

Az egyesület feladatának tekinti a segítségnyújtást az infrastrukturális fejlesztésekben, a kórházi körülmények javítását, emberközelivé tételét. Gyakran szervez tudományos témájú találkozókat, előadásokat az egészségügyi nevelőmunka témakörében – drogmegelőzés, alkoholfüggőség. Szervezője, illetve támogatója az évente megtartott kórháznapoknak. Ezen a tudományos üléssorozaton a kórház orvosai mutatnak be szakirodalmi tanulmányokat vagy saját eredményeiket. Előadásaikkal más szervezetek rendezvényein is részt vesznek. Például a tavalyi Szabadság Feszten több témában is értekeztek a fiatal hallgatóság előtt.

Bejegyzésétől kezdve a HPPE 2005-ig igen tevékeny volt, majd 2009-ig csökkentett tempóval dolgozott. Ekkor fő aktivitása az adó 2%-os visszautalásának összegyűjtésére korlátozódott. Ténykedése 2010-ben új lendületet vett, sokszínűbbé vált. Ez főképpen a két új tagnak, Bradács Alíz Ildikó kórházmenedzsernek és dr. Szabó József neonatológus orvosnak köszönhető. Utóbbi lett az egyesület pályázati felelőse. 2011-ben pályázatot nyújtottak be a brüsszeli székhelyű NATO Charity Bazaar egyesülethez, és el is nyertek 8800 eurót. Ebből két multiparaméteres monitort vásároltak, egyet az újszülött-, egyet pedig a gyermekosztályra. Idén is pályáztak ugyanoda, ha sikerül, vesznek egy újabb, összetettebb monitort a műtőbe. Erre 9600 euró kellene; az elbírálás eredménye őszre várható. Szintén a brüsszeli NATO-központban dolgozó katonák feleségei által fenntartott jótékonysági egyesület segítségével kaptak leselejtezett, de Margittán még jól használható számítógépeket.

Bradács Alíz és Szabó doktor tartja a kapcsolatot a kórháznak adományokat adó civil szervezetekkel. Fogadják a szállítmányokat, és feltárják, mire lenne leginkább igénye az intézménynek. Ők irányítják az adományokat arra az osztályra, ahol leginkább szükség van rájuk. Besegítenek a szegény sorban élő, illetve az elhagyott gyermekek orvosi ellátásába is. Az egyesület tagjainak személyes kapcsolatai révén több mint két éven át megszervezték a nyúlajkú-farkastorkú gyermekek első műtétjét. Több esetben az utóműtéteket is ők szervezték meg. Most ismét a nyilvántartásukban vannak ilyen esetek, a következő két évben szeretnék megoldani őket. A HPPE feladatának tekinti továbbá a kórházban „felejtett” gyermekek segítését főleg szervezési, logisztikai megoldások keresésével-találásával.

Az egyesület közreműködésével sikerült felállítani a kórház névadójának mellszobrát az intézmény parkjában. Ez azóta is évente állandó helyszíne a Dr. Pop Mircea Emlékünnepségnek a főorvos halálának évfordulóján. A kórházzal együttműködésben tapasztalatcserére fogadtak Franciaországból érkező diákokat, bemutatták nekik az itteni karitatív munkát az újszülött osztályon és a Caritasnál. A fiataloknak középiskolájukban oktatják a személyi gondozást. Margittán a gyakorlatban láthatták ezt a munkát, és részesei is lehettek.

Két-három éve hiánycikk volt az országban egy sürgősségi osztályon használatos, vitális gyógyszer. A margittai kórház az egyesület közreműködésével ezt Hollandiából be tudta szerezni. Ugyancsak a HPPE segített támogatókat keresni a hepatitis B-ben szenvedő hátrányos helyzetű kismamáknak a rendkívül drága ellenanyag megvásárlására. Továbbra is gyűjtik a személyi jövedelemadó 2 százalékát, ezért arra kérik a kórház alkalmazottait, hogy ezt az egyesület számára ajánlják fel. Garantáltan jó célra fordítják.

A hogyan továbbról, terveikről dr. Szabó József elmondta: „Úgy értékelem, hogy a statútumunkban vállaltak nagyobbik része már megvalósult vagy megvalósulás alatt áll. Fejleszteni kellene az egészségügyi nevelő aktivitásunkat, ami kicsit háttérbe szorult. Jó lenne egy anya- és egy kismamaiskola, a középiskolákban minél több ismeretterjesztő előadás a fiataloknak. Kellemes meglepetés volt számunkra a Szabadság Feszten a sok érdeklődő. Ezek a programok inkább humán erőforrást igényelnek, anyagilag nem nagy befektetést, így véleményem szerint érdemes foglalkozni velük. Továbbra is folytatni fogjuk tudományos előadásainkat, hiszen kezdetben ez volt az egyesület legfontosabb eleme. Szélesíteni fogjuk a külföldi kapcsolatainkat, hogy minél több támogatót találjunk. Ezzel egyesületünk is erősödik, és a kórházat is segíteni tudjuk munkájában.”