Szalontai diák Dániában

A Dán Királyság a legkisebb skandináv ország, lakói nyitottak a világra, kedvesek, segítőkészek, barátságosak. Egyes felmérések szerint ez a legboldogabb ország, gazdaságilag is rendkívül fejlett. Egyebek mellett ezért döntött úgy MADARAS ROLAND LAJOS, hogy egyetemi éveit Dániában tölti.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nagyszalontai Madaras Roland Lajos egy éve tanul a skandináv országban, élményeiről, a dán felsőoktatásról és az ottani életmódról szívesen mesélt lapunknak.

– Az elmúlt hat évben kevesebb időt töltöttem szülővárosomban a tanulmányaim miatt, de Nagyszalonta mindig az otthonom marad. 2010-től Békéscsabán tanultam a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégiumban, tavaly augusztus óta a dániai Aarhus Business Academy marketingmenedzsment szakos hallgatója vagyok. Aarhus Dánia második legnagyobb városa a főváros, Koppenhága után.

– Miért éppen ezt a szakot választottad, illetve miért Dániában?

– Közgazdaságot tanultam a középiskolában, és a marketingmenedzsment annak egy nagy mellékága. Dániával kapcsolatban pontosan nem emlékszem, mi volt a kezdő lökés, de a legnagyobb hangsúly a gyakorlatias oktatáson volt.

– Melyek a legérdekesebb óráid?

– Mindegyik nagyon hasznos, de az üzleti jog és a marketingkommunikáció különösen érdekel. Az előbbit igazán hozzáértő embertől tanulhatjuk, a tanárunk húsz évig ügyvéd volt. Az üzleti kommunikáció tantárgy olyan dolgokra mutat rá, amelyek egyszerűek, csak a hétköznapi életben nem észrevehetők.

– Milyen egy iskolai napod?

– Három típusú iskolai napot tudok megkülönböztetni. Az egyik a projektmunka. Nagyon sokat foglalkozunk projektekkel, az első év után azt mondanám, hogy a tanítási idő 60 százalékát ez tölti ki. Általában négy hetünk van egy nagyobb projekt elkészítésére, 5-6 fős csoportokban dolgozunk. Mi döntjük el, hogy mikor, átlagosan reggel 8-tól délután 2-3 óráig van tanítás. Egy hónapban körülbelül másfél hét telik sima tanítási órákkal. Ilyenkor reggel 8-tól délután 4-ig tanulunk, átlagosan 3-4 szünettel, de a szünet tanárfüggő. A harmadik típusú iskolai napon tanítási órák vannak vegyesen mini projektekkel. Ilyenkor a tanár bejön, a diákokat bevonva leadja az anyagot egy tucat jelenlegi példával a világpiacról, ezután kis, 2-4 fős csoportokba rendez minket, és ad egy mini projektet, amit kb. két óra alatt ki kell dolgozni, és utána az osztály és a tanár előtt bemutatni.

– Milyen gyakorlati lehetőségekben próbálhatod ki magad?

– Multi cégek jönnek az iskolába problémákkal, és nekünk kell azokat megadott időre megoldanunk. A legérdekesebbnek azt tartottam, amikor a spanyol piac iránt érdeklődő céget kellett keresnünk, és a terepkutatást egy barcelonai tanulmányi kiránduláson végeztük el.

– Mi az eddigi legjobb élményed az egyetemen?

– Majdnem minden nap élmény itt, de persze a két legjobb ez a kirándulás és az első kapcsolatépítő kirándulásunk volt.

– Napjainkban mennyire népszerű a választott szakmád, illetve mennyire nehéz elhelyezkedni ezen a területen?

– Szerintem ez a szak eléggé ritka az alapdiplomás képzések között, de a közgazdaság, úgy vélem, túlságosan is népszerű. Aki tényleg tesz érte és akarja, biztosan el tud helyezkedni, hozzátéve persze, hogy nem árt, ha építjük a kapcsolatainkat, mivel szerintem a mai társadalomban ez a legfontosabb.

– Mennyire megterhelő a tanulás, jut időd kikapcsolódni, szórakozni?

– Vizsgák előtt megterhelő, de amikor a projektekkel foglalkozunk, akkor nem mondanám ezt, mivel akkor azt csinálom, amivel életem hátralevő részében szeretnék foglalkozni. Esténként és hétvégenként mindig szánok időt a kikapcsolódásra, szórakozásra.

– A diploma megszerzése után hogyan tervezed a jövőt?

– A diplomámat valószínűleg máshol fogom megszerezni, ugyanezen a szakon, de 2017 augusztusától Hollandiában szeretném folytatni a még hátralévő másfél évet. Nem mintha nem szeretném Dániát, csak ki szeretnék próbálni más kultúrát, oktatási módszert, megismerni másfajta embereket. Mivel ilyen felfedező szellemű és kíváncsi vagyok, ezért a diplomám megszerzése után az Amerikai Egyesült Államok a fő cél. Azután még nincs konkrét terv, de szeretnék még egy pár helyet kipróbálni Európán belül és kívül is.

– Melyek az előnyei, hátrányai ennek a hivatásnak?

– Az alapelvem, hogy mindig úgy dönts, ahogy te szeretnéd, soha ne hagyd, hogy befolyásoljon bárki, akár szüleid, nagyszüleid, ismerőseid, barátaid, és akkor minden rendben lesz. Az üzleti életnek szerintem nagyon sok előnye és hátránya is van. Ebben a szakmában rengeteg kapcsolatra és barátságra lehet szert tenni. Ha az ember jól végzi a munkáját és figyelmes, akkor temérdek információval lehet gazdagabb a gazdasági helyzetről, ami nagyon jó ütőkártya lehet egy karrier kezdetén. Ugyanakkor óriási stresszel is járhat, hogyha valaki nagyban gondolkozik. Előfordulhat ugyanis, hogy kevés időnk jut a szeretteinkre.

– Milyen az élet Dániában?

– Pár szóval jellemezve a dániai élet nyugodt, boldog, biztonságos, magas színvonalú, de egyszerű. Dániát tartják a legboldogabb országnak a világon, és egyben a legjobb hely a kezdő vállalkozók számára. A dánok nagyon kedvesek és segítőkészek, egyben zárkózottak is, nagyon nehéz bekerülni a társaságukba, főleg külföldiként.

– Mi jellemzi a dán konyhát?

– Mivel egy nívós étteremben mosogattam három hónapig, ezért betekinthettem a dán konyha kulisszatitkaiba. Elsősorban nagyon sok húst esznek, legfőképpen disznóhúst. Általában minden ételhez van valami kifinomult szósz, amit egyébként én íztelennek mondanék. A fűszerezésük érdekes, néha nagyon pikáns, néha pedig íztelen. Nem nagyon vannak leveseik, és ezért büszke vagyok arra, hogy a dán ismerőseim közül mindenki arra kért, hogy valamikor főzzek nekik gulyáslevest, mert azt majdnem minden dán imádja, ha már kóstolta.

– Milyen szórakozási lehetőségek vannak?

– Mivel Aarhus több mint 300 ezer lakosú diákváros, rengeteg bulizóhely, pub, kávézó, park és rendezvény van. Szabadidőmben én mostanában legfőképpen futok, edzek, és Ted Talks műsort nézek, de néha mozizunk, sörözünk a haverokkal, és jöhetnek a sorozatok is. A beilleszkedéssel nem volt gondom. A családomon és a barátaimon kívül csak egyvalami hiányzik, az a kisváros, ahol születtem, Nagyszalonta.