A katolikus püspökök meghívják a pápát Romániába

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt a házigazdája szeptember 26–28. között a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia őszi plenáris ülésének. Az eseményen a római és görögkatolikus püspökök tárgyaltak Nagyváradon, és ellátogattak többek között a várba is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kifejezve az ország katolikus híveinek óhaját is, a romániai katolikus püspökök elhatározták, hogy meghívót küldenek Ferenc pápának egy romániai látogatásra – áll a Francisc Ungureanu titkár által szignózott közleményben. Ferenc pápa meghívása, a katolikus egyházi élet különböző területeinek elemzése, a helyi egyházak közös irányvonalainak meghatározása – tekintettel az irgalmasság évének a lezárására – ezek voltak a püspöki konferencia őszi plenáris ülésének fő témái. A Romániai Katolikus Püspökkari Konferenciát az ország római katolikus és görög katolikus püspökei alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával.

Az ülés megnyitóján részt vett Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, aki többek között köszönetet mondott az ukrajnai katolikus hívek javára végzett gyűjtésért, amit Ferenc pápa kezdeményezésére hirdettek meg az világ minden egyházmegyéjében.

A püspökök egyeztettek továbbá a jövőre Temesváron tartandó országos hittanolimpiáról, kihangsúlyozva azt, hogy a katolikus nevelés országos, központi irányítást igényelne. Jogi, ökumenikus és gazdasági témák is terítékre kerültek, illetve a 2016. december 11-én tartandó parlamenti választásokkal kapcsolatban nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyben minden katolikus hívőt és jóakaratú embert a választásokon való részvételre buzdítanak a főpásztorok, hiszen „minden állampolgár erkölcsi kötelessége, hogy rész vegyen a politikai életben”.

Az irgalmasság cselekedeteit gyakorolva a püspökök együtt imádkoznak néhai Tempfli József megyés püspök sírjánál, illetve látogatást tettek az egyházmegyei Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthonba, s az intézet lakóival, munkatársaival találkoztak.

A püspökök ellátogattak továbbá a nagyváradi várba, és együtt imádkoztak a Szent László király által építtetett és a régészek által nemrég feltárt ősi székesegyház bejáratánál, majd szentmisét mutattak be a Vártemplomban. A plenáris ülés utolsó napját görögkatolikus szentmisével kezdték a főpásztorok a nagyváradi szeminárium kápolnájában.

Az egyeztetéseket folytatva leszögezték, hogy a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia következő plenáris ülését Kolozsváron tartják 2017. május 3–5. között a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Püspökség székhelyén.