Viharvert csatári falunapnyitó és interjú

Már gyülekeztek a fellegek a XVII. Hegyközcsatári Falunapok nyitónapján. A júliusi hőségben a párával teli levegő fullasztóan hatott. A felfrissülni vágyók sörsátrak alól kémlelték az eget, no meg a színpadot, ahol a község új polgármestere köszöntötte a részvevőket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Bónisz Sándor, a júniusban megválasztott hegyközcsatári polgármester a falunapok idei megnyitóján a helyhatósági választások csatározásait követően immár a megbékélésre, megnyugvásra és újrakezdésre szólította fel a település lakosait. Pásztor Sándor, Bihar Megye Tanácsának elnöke a közönség soraiban lévő, leköszönt polgármestert, Vitályos Barnát is színpadra citálta, ő az előző ilyen ünnepségek főszervezőjeként a falunapok létjogosultságát hangoztatta. A beszédek után a székelyhídi Tini Dance Center moderntáncosai pörögtek a színpadon, nagy teljesítményű hangszórók dübörögték a ritmust.

Sikerült egy csendesebb zugot találnunk, hogy a Vitályost váltó elöljáróval váltottunk néhány szót eddigi életéről, terveiről. Az 51 éves Bónisz Sándor csatári születésű, jól ismeri a helybelieket, gondjaikkal naponta szembesül. Nős, egy felnőtt fia van. Az 1989-es változások után gazdálkodásba fogott, és egy saját fuvarozó céget is beindított. Száz hektáron termelt gabonát, a földek nagy részét bérleményben művelte meg. Emellett igen nagy feladatot vállalt magára: a helyi közbirtokosság vezetését. A Hegyközben jelentős erdők és legelők vannak, így bőven volt teendője, nem beszélve az ezzel járó felelősségről. 260 tagja van a közbirtokosságnak, 100 hektár erdő és 170 hektár legelő tulajdonosai. Az erdőből faosztalékot kap a tagság, a legelőn pedig a tulajdonosok tehenei harapják a zöldet, de bérleti díj ellenében kívülállók is legeltethetnek. A jószágállomány csökkenőben van, a tej- és a húsmarha értékesítése nehézkes – sorolta a polgármester.

Bónisz tiszta lappal indult a politikai pályán, eddig még tanácsosi tisztséget sem töltött be. Nem voltak efféle ambíciói. Mások felkérésének engedve vett részt a polgármesteri szék elnyeréséért folytatott küzdelemben, bízva abban, hogy eddigi tapasztalataival a közösség javára tud tenni. A választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjével került szembe, és meggyőző fölénnyel utasította maga mögé. A községi tanácsban hét RMDSZ-es, három EMNP-és és egy liberális képviselővel kell együtt dolgoznia. A legsürgetőbb feladatok közé az ivóvízhálózat kiépítésének befejezését, új kutak fúrását, a csatornázás folytatását, valamint az azt követő aszfaltozást sorolta Bónisz.

A dombtetőről már látni lehetett, hogy az országhatárnál belépőt kapott a zivatar. Akkora erővel dühöngött a zápor előőrse, a tornádószerű vihar, hogy a polgármesterrel már alig értettük egymás szavát. Tóth Andi még a színpadra lépett, csápolt is neki a közönség, amint népszerű slágerekbe kezdett. A hirtelen leszakadó égi áldás miatt nemcsak a polgármesterrel készülő interjú, de a színpadon folyó koncert is félbeszakadt, pillanatok alatt szétszéledt, menedéket keresett a közönség.

A kocsi ablaktörlője tehetetlennek bizonyult a töménytelen vízzel szemben, csak araszolni lehetett a Váradra vezető kanyargós úton. Az óvatosabbak az útpadkán vesztegelve várták az elemek dühének enyhülését. Az Érmelléken csöndes, napos hétvége fogadott. Mintha csak képzelgés lett volna a fertályórával azelőtt átélt ítéletidő.