Focitorna egyházi segédlettel

A dévai Szent Ferenc Alapítvány július végén focitornát rendezett Székelyhídon. BÖJTE CSABA szerzetes elmondta, hogy a szeretettel teli versengés egyik célja a térség megismertetése a nagyvilággal, annak tudatosítása, hogy nemcsak a Székelyföldön, hanem az Érmelléken is sok magyar él.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Előző lapszámunkban már írtunk arról, hogy a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány megvásárolta a székelyhídi termálstrandot. Alig telt el néhány hét, és Csaba testvér ismét hírértékű munkálkodásba kezdett a kisvárosban és környékén. Az alapítvány tevékenysége sokáig a Székelyföldre összpontosult, de újabban az Érmellékre is egyre több figyelmet fordítanak, s ez mindenképpen hasznos. Valaki meg is jegyezte, hogy amire Böjte Csaba ráteszi a kezét, arannyá válik. Helyi vonatkozásban ez már bebizonyosodott a Stubenberg-kastély megmentése kapcsán, valamint a strand felújítása során, de ennél sokkal fontosabb a lélekmentő munka a nehéz sorban élő gyermekek között.

Jó pszichológiai érzékkel Böjte Csaba ezúttal az ige üzenetét, a szeretet, az együvé tartozás, a közösségi lét fontosságát a fiatalok „nyelvén”, a futballon keresztül adta át a célközönségnek. Ugyanakkor a média révén a térségre is ráirányította a figyelmet. Tette mindezt a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2015. december 10-én meghirdetett Márton Áron-emlékév égisze alatt megszervezett Márton Áron Érmelléki Labdarúgótornán.

A július utolsó szombatján zajlott fociviadalt bemelegítő meccsek előzték meg térségbeli csapatok között különböző helyszíneken. A tornára hat település fiatal labdarúgói neveztek be, az alapítvány Povarello nevű gárdája mellett jöttek Bihardiószegről, Érköbölkútról, Érmihályfalváról (két csapat), Székelyhídról és Szentjobbról. A mérkőzések előtt Böjte Csaba köszöntötte a játékosokat, elmondta, hogy a torna célja a közösségi kapcsolatok fejlesztése, a nemzeti öntudat erősítése, valamint a szeretet eszközeivel való küzdés elsajátítása céljaik elérésében.

A 30 perces meccseken Juhász György és Kaszonyi György bíráskodott. A torna kezdő rúgását Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere és Csaba atya végezte el. A félidőkben a petrozsényi Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ lányai koreografált táncokat adtak elő, és a csíkszeredai Role együttes megzenésített versekkel, egyházi énekekkel szolgált a lelátón ülő szurkolóknak.

A döntőbe jutásáért a székelyhídi Törekvés és Bihardiószeg csapata kemény küzdelmet vívott egymással, tizenegyesrúgásokkal a házigazdák kerültek a fináléba. Bihardiószeg a harmadik helyért folyó küzdelemben is alulmaradt, az érmihályfalvi Unirea focistái állhattak a dobogó legalsó fokára. A döntőt a Törekvés nyerte, fölényes győzelmet aratva Érköbölkút gárdája fölött.

A díjkiosztón jelen volt Borboly Péter, a DVTK utánpótlás szakágának vezetője is, és pár szóban értékelte a látottakat. A csapatok játékán túl díjazták az egyéni teljesítményeket is. A legjobb kapus címre az érköbölkúti Barta Zoltánt érdemesítették, mezőnyjátékosok közül az érmihályfalvi Unireában játszó Bacsó Attila nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt, míg a torna gólkirálya – 7 góllal – a székelyhídiSas Christopher lett. A torna legfiatalabb játékosát, Réder Lászlót Böjte Csaba egy focilabdával és egy Ronaldo feliratú mezzel jutalmazta.