Új aligazgató Margittán

Beiktatták a margittai általános iskola aligazgatói állásába Rend Erzsébet fizikatanárnőt. Ezt a tisztséget közel két évtizeden keresztül Chende György matematikatanár töltötte be, aki nemrég tragikus hirtelenséggel távozott el közülünk.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A sok éves hagyománynak megfelelően az egyik aligazgató mindig magyar anyanyelvű volt, és ő képviselte érdemben a magyar tagozatot. Az új aligazgató személyesítése nem okozott komolyabb gondot sem szakmai, sem érdekvédelmi szinten, hiszen szinte közfelkiáltással mindenki Rend tanárnőt javasolta. Ugyanezt a véleményt osztották a szülők, diákok, sőt maga Chende tanár úr is a tanárnőt javasolta utódjának. A gondot az jelentette, hogy rávegyék a tanárnőt a tisztség elfogadására. Rend Erzsébetet 1988-ban nevezték ki a margittai általános iskola tanárának, rögtön az egyetem elvégzése után. Rövid időn belül közkedveltté vált a kollégák, a szülők és a diákok körében egyaránt. Szigorú volt, de következetes, és mindig szeretettel fordult a diákok felé, ezért a diákok egyik kedvenc tanára lett. Román és magyar tagozaton egyaránt tanított, szabadidejében tanulmányi versenyekre készítette fel az eminens diákokat. Mára több mint 200 díjazott diákja van megyei, országos, sőt nemzetközi szinten, akik közül jónéhányan a fizikát választották az iskola elvégzése után is, s jelenleg egyetemi hallgatók vagy doktoranduszok jeles hazai vagy külföldi egyetemeken. Margitta lett Bihar megye egyik fizika-centruma, mely a tanárnőnek és a gimnáziumban tanító másik legendás hírű fizikatanárnak, Veres Zoltánnak, valamint Gherman Sever fizikatanárnak köszönhető. A kisváros nagy eredményeket hozott, és ismert lett ennek következtében itthon és külföldön egyaránt. A tanárnő erre a legbüszkébb.
Ezen kívül minden évben vállalt osztályfőnökséget, ami szintén sok energiát von el egy pedagógustól. Arra is szakított időt, hogy – fizikatanárnőként! - 2003 óta szerkessze és tördelje a Caleidoscop nevű kétnyelvű iskolaújság magyar oldalait. Előadásokat tart szakmai konferenciákon és szimpóziumokon itthon és külföldön, s számos publikációja jelent meg a hazai szaklapokban. Ezen kívül folyamatosan képezte magát, és megszerezte az I. didaktikai, valamint a mesteri fokozatot. Az iskola vezetőtanácsának tagja, az érmelléki fizikatanárok körvezetője, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség módszertani szakértője, a Bihar megyei Fizikatanárok Konzultatív Tanácsának tagja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Bihar megyei alelnöke.
Saját bevallása szerint nagyon szeret tanítani, szeret a gyerekek között lenni, és szívesen foglalkozik tehetséggondozással. Mivel az aligazgatói munka miatt le kell mondania az eddigi munkájának egy részéről, amelyet szívvel-lélekkel végzett, nem akart vezető lenni. Így érthető, hogy komoly meggyőző munka kellett ahhoz, hogy elvállalja az új tisztséget. Szakmán belüliek és kívüliek fő érve az volt, hogy egyedül Rend tanárnő az, aki érdemben folytathatja a nagy tapasztalattal és szakmai képességgel rendelkező elődje munkáját. Aligazgatóként is tanítani fog, a törvény által megengedett óraszámmal.
Arra a kérdésre, hogy az új magyar iskolában vállal-e vezetői állást, nem adott konkrét választ. Mindezek ellenére tanártársai, az érdekvédelmi szervezet, szülők és diákok remélik, hogy ott is a vezetők között lesz.