Őszinteség és szakmaiság

CSEKE ATTILA nevét – és őt magát is – rengetegen ismerik Bihar megyében és országszerte. Jelenleg képviselő, szenátorjelölt, de volt szenátor és egészségügyi miniszter is, augusztus 31-én pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szevezetének elnökévé választották.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Egy korszak lezárult, mondta első megyei elnöki beszédében. Mi az, amin változtatni fog az RMDSZ Bihar megyei szervezetében?

– Olyan elnöke leszek a bihari magyaroknak, aki minden héten, minden nap ott lesz a magyar közösségben, Nagyváradon és a megye településein. Soha nem voltam az a fotelból irányító fajta, én a közvetlen kapcsolatban hiszek. Ugyanakkor a kommunikáció is gyakoribb lesz, sőt, mondhatnám, folyamatos.

– Melyek a rövid, közép- és hosszú távú tervei megyei elnökként?

– A bihari magyaroknak érezniük és látniuk kell, hogy van egy szervezetük, az RMDSZ, amely velük együtt és értük harcol. Sokat dolgozunk, de az eredményeinkről sokan nem tudják, hogy a mieink, hogy a mi munkánk van a fejlődés mögött. Vannak hibáink is, amiket ki kell tudnunk igazítani, nem cirkusszal, hanem türelemmel és tárgyalókészséggel, szilárd, őszinte határozottsággal. Közép- és hosszú távon tovább kell erősítenünk a Bihar megyei RMDSZ szerepét az országos szervezetben, a nagyváradi és a megyei önkormányzatban, a közigazgatásban. Mondhatnám, megkerülhetetlenné kell válnunk.

– Megyei elnökké választásával egyidejűleg jelentették be, hogy indul a parlamenti választáson. Hogyan tudja összeegyeztetni a parlamenti munkát a helyi jelenlétet igénylő megyei elnökséggel?

– A parlamenti munka is a magyarok képviseletéről szól, a hatékony embert a jó csapatról lehet megismerni. A mai világban az információ pillanatok alatt elérhető, a döntés nem galambpostán közvetíthető. A hét második felében már fizikailag is itthon vagyok, és ahol a személyes jelenlét is kell, ott úgy koordinálhatom a szervezet munkáját.

– A választások előtt egyeztetnek-e az Erdélyi Magyar Nemzeti Párttal (EMNP), illetve a Magyar Polgári Párttal (MPP)?

– Az MPP-vel kialakult nemcsak országos, hanem megyei szinten is egy jó együttműködés, ennek eredményeképpen született meg a magyar összefogás listája az RMDSZ megyei tanácsosi jelöltjeivel. Jeleztem a kollégáknak, hogy noha a frakcióba nem kerültek be, szélesítsük ki a tanácsi frakciót, és a döntés-előkészítést végezzük együtt. Szívesen egyeztetek bárkivel, az EMNP-vel is arról, hogy a romániai magyarok számára egyedüli bejutási esélyt nyújtó RMDSZ parlamenti listáját hogyan tudják támogatni. A mocskolódásról viszont nem tudok, nem akarok egyeztetni senkivel, egyszerűen azért, mert nem értek vele egyet.

– Milyen eszközökkel lép fel a magyar, illetve román oldalról az RMDSZ-t érő esetleges támadásokkal szemben?

– Őszinteséggel és szakmaisággal. Erre az elnökválasztó küldöttgyűlésen is külön kitértem: nem fogom szó nélkül hagyni, ha valaki a magyar közösség vagy a szövetség eredményes munkáját rombolja, mocskolja. Számomra világos: civilizált emberként kell viselkedni minden helyzetben. A politikában, a közéleti vitában is kell hogy legyen jólneveltség, van egy határ, és ha ezt egyesek túllépik, arra reagálni fogunk.

– A kampányban számít-e az ön személyét érő támadásokra is, és hogy fogja ezeket kezelni?

– Nézze, aki közéleti munkára adja a fejét Romániában, az mindenre számíthat. Talán megérjük majd egyszer, hogy ne legyenek személyeskedő támadások. A közélet normális országban társadalmi minta, pontosan ezért mélységesen elítélendőnek tartom a személyeskedést, a mocsok szórását. Amikor egészségügyi miniszter voltam, voltak napok, amikor az én nevemmel kelt és feküdt az ország, sokszor nem miniszterként, hanem magyarként szidtak. De közben kórházakat építettünk és felújítottunk. Ma mindenki büszkén vállalja, hogy a nagyváradi és Bihar megyei kórházak infrastruktúrájukban messze az országos átlag fölött fejlődtek abban az időszakban, amikor én és a bihari csapat vezette a minisztériumot, de hogy közben mit kellett nekünk eltűrnünk, hogy fejleszthessünk, csak én tudom. Dolgozni kell, nem siránkozni. A tanácstalan vezetőnél nincs rosszabb. Mindig is azt vallottam, hogy a vezetőnek mennie kell az úton előre; ha tisztességesen dolgozik, figyel a közösségre, és jó csapatot hoz össze maga köré, előbb vagy utóbb az eredmények igazolják a tetteket.

– A választási kampányban mik lesznek Cseke Attila vezérelvei?

– A magyar közösség elvárásainak megfelelni, következetesen kiállni Bihar megyéért és Nagyváradért, azért, hogy régióközpont lehessen Várad. El kell tudnunk magyarázni, miért is fontos az RMDSZ parlamenti jelenléte. Például azért, mert egyetlenegy más bihari szervezet vagy párt központi tisztségviselői sem hoztak annyi fejlődést a megyének és Nagyváradnak, mint a mi minisztereink és államtitkáraink. Van tehát miért harcolnunk annak érdekében, hogy közösségünk nyerjen december 11-én is.