Az idős kor a nyugalomról és a kényelemről szóljon

Szalárdon járt szerdán Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt. A Szalárdot, Hegyközszentimrét és Jákóhodost magában foglaló, Nagy Miklós polgármester által vezetett község azon kevesek közé tartozik, ahol nem csökken, hanem nő a lakosság száma. Innen nem elmennek, hanem inkább visszatérnek a fiatalok, mert lassan minden adott lesz ahhoz, hogy ugyanolyan minőségű életet éljenek, mint egy fejlett városban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A fiatalság támogatásával és megerősítése mellett törődni kell az idősekkel is. Szabó Ödön képviselőjelölt, parlamenti képviselő szerint Partiumban, Érmelléken a magyarok összefogása az idős embereknek is köszönhető. „Csak akkor van jövőnk, ha nem feledkezünk meg azokról, akiknek jelenünket köszönhetjük” – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek mindig is fontos volt az idősek képviselete és jogainak védelme, nemcsak a választások előtt van így.

Példaként elmondta, hogy a Szövetség politikusainak köszönhető az, hogy parlament alsóháza tavaly tavasszal fölényes többséggel szavazta meg azt RMDSZ-es törvénytervezetet, amely pénzügyi amnesztiát adott a téesz-nyugdíjasoknak, amikor az állam igazságtalanul akarta behajtani tőlük az önhibájukon kívül megkapott pénzeket. Ez a betegnyugdíjba, majd korhatáros nyugdíjba vonult egykori termelőszövetkezeti alkalmazottakat érintette. Az időközben kétszer is megemelt téesz-nyugdíjak (egy 2003-as, illetve egy 2007-es rendelkezés értelmében ezeket megduplázták) átszámításánál azonban a bukaresti illetékesek nem figyeltek arra, hogy a korhatáros nyugdíj sok esetben két forrásból érkezik, ezért nemcsak a termelőszövetkezeti munka után járó összeget emelték meg, hanem a teljes nyugdíjat. Az Országos Nyugdíjpénztár tévedett, később az Állami Számvevőszék erre a hibára rájött, és az érintett személyektől követelte vissza a szerinte törvénytelenül felvett összegeket. Konkrét példát is hozott a képviselő: „Aki 600 lejes nyugdíjjal rendelkezett, megközelítőleg 7000 lejt kellett hogy visszafizessen, közben a nyugdíját a minimálisra, 350 lejre csökkentették. Később ebből is levontak 30 százalékot, ami azt jelenti, hogy az illető egy hónapra nagyjából 280 lejt kapott kézbe, holott ő nem is kérte a nyugdíja újraszámítását, egyszerűen a törvényt alkalmazták tévesen, és ez az állampolgárokon csattant.”

Szabó elmondta, a Szövetség képviselői és szenátorai embertelennek és mélyen igazságtalannak tartották a kormánynak a nyugdíjasokkal szemben tanúsított magatartását, azért még ellenzékből arra kérték a miniszterelnököt, hogy sürgősségi kormányrendelettel szabályozza az amnesztiát. „Ez sajnos nem történt meg, konkrét lépésekre csak az RMDSZ kormányra lépése után került sor. Miután koalíciós partnerek lettünk, sikerült egy politikai egyezséget kötni ebben a kérdésben is, és végre a képviselőház is megszavazta a törvénytervezetet.” Szabó Ödön szerint a pénzügyi amnesztia elfogadtatása azt bizonyítja, hogy az RMDSZ-nek a teljes romániai közösségre vonatkozóan vannak hatékony elképzelései.

Az erdélyi magyar közösségben egyre több idős ember szorul támogatásra, gondoskodásra. Mindenki, aki becsülettel dolgozott egy életen át, megérdemeli a méltányos nyugdíjat és a megfelelő egészségügyi ellátást. Szabó Ödön hangsúlyozta: „Egy olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol az idős kor a nyugalomról és a kényelemről szól, nem a nélkülözésről, az egyik napról másik napra való küzdelemről. Olyan Erdélyt akarunk, ahol az idős embereket megbecsülik és gondoskodnak róluk, ahol a nyugdíjból meg lehet élni, és minden rászoruló részesül a megfelelő egészségügyi ellátásban.”