Az ügyek többségét helyben is meg kellene tudni oldani

Az RMDSZ egyik legfőbb célja a decentralizáció, vagyis az, hogy a döntési jogköröket a lehető legközelebb vigyük az emberekhez, és ne Bukarest döntsön olyan kérdésekben, amelyekre egyáltalán nincs rálátása.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Meg kell bízni az emberekben, a közösségekben, ők tudják, mi a jó nekik, és rájuk kell bízni, döntsenek a maguk ügyeiről – mondta Szabó Ödönparlamenti képviselőjelölt a napokban Szalárdon. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke hangsúlyozta: a kampányt megelőző időszakban a Szövetség plakátjainak híre messze földre eljutott. Azt hirdette meg, hogy „Mentsük meg Nagyváradot Bukaresttől!” Ennek lényege az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a helyben megtermelt javak a helybélieket gazdagítsák. A Bihar megyei településeket előállított érték, a befizetett adók és illetékek itt maradjanak, és ne Bukarestben mondják meg, mire és kire költik el. „Az, hogy a mi sorsunkról mi döntsünk, elsődleges feladat egy olyan országban, ahol az állam sokszor nem tartja tiszteletben közösségeit és kisebbségeit. A decentralizáció jelentős autonómiát jelent a helyi önkormányzatoknak és a különböző döntési jogkörrel rendelkező intézményeknek, jelentősen csökkentve az ügyintézésre elvesztegetett időt és a bürokráciát. Nekünk ezért kell harcolnunk. Azért ez az egyik legfontosabb célunk, mert közösségeinknél jobban senki sem tudja, mi kell nekünk!” – mondta Szabó Ödön Szalárdon.

A képviselőjelölt felelevenítette, hogy a megyei hatáskörű intézményeket tovább lehet decentralizálni, erre jó példa a szalárdi lakossági nyilvántartó hivatal. A megyei iroda szalárdi kirendeltségének megnyitásával a település kisrégiós központtá vált. Szabó Ödön szerint a többi hivatalnak is nyitnia kellene a lakosság felé. Ezzel és az állandó gazdasági fejlesztéssel újraképződnének az egykor természetesen létrejövő és működő térségi központok. „A valódi decentralizáció az lenne, ha visszatérnénk a járási rendszerekre. Az ügyeket, az intéznivalókat, ha nem is helyben, de a járásközpontban el lehetett rendezni, nem kellett több tíz kilométert utazgatni, sorban állni akár többször is, mert a központi hivatal munkatársai túlterheltek. Nem lenne szabad játszani sem az emberek idejével, sem azzal, hogy arra kényszerítsük a polgárokat, hogy ők menjenek el minden ügyes-bajos dolgaikkal a megyeszékhely fényes irodájába. Az ügyek többségét helyben is meg lehet oldani. Akkor miért rángassuk az embereket?” – mondta Szabó Ödön.