Dalok és sejtelmes csodák

Csendes csodák címmel Vassy Erzsébet pasztellfestményeiből nyílt kiállítás a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A tárlat december 12-ig látogatható.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Vassy Erzsébet megtalálja, fölfedezi a rejtelmet, a természet alkotta varázslatosságot, és festményein sajátos stílusban jeleníti meg mindezeket a csodákat. Sok mindenről mesélhetnének ezek a pasztellképek. A pusztulásra ítélt fa kérge, egy-egy furcsa formájú kő, a virágok, fodrozódó felhők, sziklák, folyók – megannyi sejtelmes szépség.
Sokan voltak kíváncsiak Vassy Erzsébet új egyéni tárlatára, a Csendes csodákra, a Kanonok sori pincegaléria zsúfolásig telt érdeklődőkkel. A kiállítás anyagát Molnár Judit magyartanár, közíró méltatta. Hangsúlyozta, hogy a képek láttán a szemlélő meggyőződhet arról: egy mű akkor hat igazán, ha a külső természet egybeolvad az alkotó belső természetével, és ennek a harmóniának a kivetülését észlelheti, fogadhatja be a közönség. „Minden embernek a lelkében dal van, / és a saját lelkét hallja minden dalban. / És akinek szép a lelkében az ének, / az hallja a mások énekét is szépnek” – idézte Babits Mihály találó sorait Molnár Judit. Hozzáfűzte: Vassy Erzsébet érzelemvilága olyan szép, mint amit visszaad alkotásaiban a megjelenített természeti elemekkel. Nem is lehet csak úgy egyszerűen jellemezni a műveket, a légies sziluetteket, a szecesszió buja indázásait megidéző vonalvezetést, a kifinomult színvilág hatását. Mintha illetlenséget követnénk el azzal, ha mesélünk róla – fogalmazott Molnár Judit.
A vernisszázson Gavrucza Tibor, a Tibor Ernő Galéria (TEG) vezetője megjegyezte: az alkotó (akinek pár nappal a tárlatnyitó előtt volt a névnapja) neve is beszédes, hiszen az Erzsébet azt jelenti: Isten békessége.
S. Németh Katalin történelemtanár, a TEG alkotói csoportjának tiszteletbeli tagja előadásában a Halotti beszéd a hulló levelekhez című Reményik Sándor-vers hangzott el. Trifán László zenész, képzőművész, a TEG egyik alapítója egy dallal kedveskedett a jelenlévőknek. Ezúttal Mátza Gyula Őszi dal című versét zenésítette meg és énekelte-gitározta el.
A vernisszázs úgymond hivatalos része sorshúzással zárult, ugyanis a megnyitóra gyülekező minden tárlatlátogató kapott egy papírfecnit, rajta egy számmal. A szerencsés nyertest Vassy Erzsébet egyik pasztellfestményével ajándékozta meg.