Az alkotók a fényben láttatás eszközei

Téli tárlat címmel nyílt csoportos kiállítás a nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotói közösségének munkáiból a Kanonok sori kiállítótermekben. A tárlat január 21-ig tekinthető meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Olajfestmények, pasztellképekgrafikák, akvarellek, kisplasztikák, textíliák stb. szemlélhetők meg az új kiállításon. Sokféle stílus, technika, világszemlélet, kifejezési eszköz, groteszk, szürreális, figuratív és nonfiguratív látható itt. Van, aki már sok éve, a galéria létrejötte óta oszlopos tagja a TEG-nek, van, aki később csatlakozott a csapathoz. Néha közösen vesznek részt alkotótáborokban, s a lelkesedés, az alkotni vágyás öröme egyikőjükből sem hiányzik.   
A mostani vernisszázson Gavrucza Tibor, a Tibor Ernő Galéria vezetője és Csűry István királyhágómelléki református püspök köszöntötte az érdeklődőket. A püspök egyebek mellett szólt arról, hogy a mai elvadult világban sokszor összekeverednek a jó és rossz dolgok, s éppen ezért jó néhányszor hiába tudjuk a helyes utat, mégis rosszul döntünk. Csűry István az alkotók úgynevezett különleges, „mennyei látásáról” is említést tett.
A kiállítás anyagát Veres Kovács Attila nagyvárad-olaszi református parókus lelkész méltatta. Pincébe bújt művészet ez, mely fényes csarnokba kívánkozik. Télen az ember nem szeret kitárulkozni, ezért ez inkább adventi kiállítás, mintsem téli tárlat. A fényben láttatás eszközei az alkotók. Azon belső világukról tanúskodnak, melyet a Világ Világossága gyújtott az alkotók lelkében. Látván ezeket, a szemlélőben is felragyog a belső fény – mondta Veres Kovács Attila. Hozzáfűzte: minden művész munkatársa az égieknek. A most kiállító tizenhat alkotó a sokféleséget képviseli. Építik, erősítik egymás művészetét. „Nem a kiállítást nyitom meg, hanem a lelketeket” – intézte végül szavait a méltató a tárlatlátogatókhoz.
Az eseményen a résztvevők közösen elénekeltek néhány karácsonyi dalt. S. Németh Katalin pedig az Erdély és a Közeleg az emberfia című Dsida Jenő-versekkel örvendeztette meg a jelenlévőket.


Fotók: Tibor Ernő Galéria