Készül a dél-bihari szórványkollégium

Nagyszalontán a református egyház közreműködésével 2011 őszén kezdte meg működését önálló magyar tanintézetként az Arany János Elméleti Líceum. A tervek szerint jövőre adják át a magyar kormánytámogatással újonnan felépült kollégiumot és oktatási szórványközpontot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A keresztyén szellemiségű hajdúvárosi magyar iskola sokéves tervezgetés után, az RMDSZ nagyszalontai szervezete és a református egyház összefogásával jött létre. A tanintézetbe felekezettől függetlenül minden diákot várnak, az egyetlen kritérium, hogy magyarul kell tanulni. Az elmúlt évek során rengeteget fejlődött az önálló magyar tanintézet, az egyház támogatásával modern felszereléseket vásároltak az összes épületbe, sorra felújítottak minden tantermet, idén nyáron külső-belső szigetelést végeztek a nagyiskolán, s már korábban kicserélték a nyílászárókat és korszerűsítették a villanyvezetékeket is. Ezzel egyidejűleg gőzerővel készül a Bocskai István utcán a magyar iskola legújabb épülete, a háromemeletes Dél-bihari Szórvány Oktatási Központ és Iskola, amely a legmodernebb romániai iskola lesz. Az építkezésről Mikló Ferenc helyi lelkipásztor tájékoztatta lapunkat, s körbe is vezetett a helyszínen.

Nagy szükség van az új épületre

Az Arany János Elméleti Líceumban sok a diák, szalontaiak és a környékről érkezők egyaránt tanulnak itt, jelenleg nyolc épületben. A református egyház felismerte az igényt egy szórványkollégium és iskola megépítésére, amely összefoghatja majd a szórványban nevelkedett gyermekeket, és az Arany János Elméleti Líceum összes diákjának tanítása mondhatni egy területen lesz megoldható. Ha benépesül a már álló új ingatlan, ott elfér majd annyi osztály, hogy elegendő lesz négy épület a tanulók elhelyezésére. Három ingatlan közvetlenül egymás szomszédságában található, a negyedik szintén a belvárosban, a piac közelében van.

A rendkívüli volumenű munkát a magyar állam segíti. Mikló Ferenctől megtudtuk, hogy a budapesti kormány eddig három fázisban küldött anyagi támogatást: első lépésben 350 millió forintot utaltak át a református egyháznak az épület felhúzására, majd következett a második részlet a belső munkálatok elvégzésére 210 millió forint értékben. A harmadik tétel újabb 100 millió forintot jelent az iskola és szórványközpont befejezésére, illetve a berendezések megvásárlására.

Modern technológia, tágas termek

Mikló Ferenc vezetésével bejártuk az új épületet, ahol jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek. A földszinten található a 250 személyes ebédlő. A tervek szerint nemcsak a bentlakásban élő diákok étkeznek majd itt, hanem a rászoruló gyermekeknek is főznek. Az étkezde mellett a konyha és az élelmiszerraktárak találhatók, külön kis helyiségek a húsfélék, a zöldségek, a tejtermékek tárolására, a legkorszerűbb előírásoknak megfelelően. Van könyvtár- és olvasóterem, mosoda és számos tároló helyiség is.

Az emeletre vezető lépcsősor alatt mosdók sorakoznak, külön mindkét nem számára. Az első emeleten sorakoznak az igazgatóság, a könyvelőség világos irodái és az óriási tanári szoba, ebből zárható tolóajtóval lehetőség van leválasztani egy kisebb termet, ahol igény szerint különböző megbeszéléseket, katedraüléseket tarthatnak majd a pedagógusok. Szintén ezen a szinten kaptak helyet közös szertárral a fizika- és kémialaboratóriumok, a második emeleten pedig a földrajz- és a történelemkabinet, meg az informatika- és multimédia-labor. A matematika oktatására is külön terem készült, mellette orvosi szoba található.

A negyedik szintet a bentlakás szobái foglalják el. Apartmanszerű szobákat alakítanak ki, mindegyikben 3-3 ágy, szekrény, asztal és szék lesz, illetve számítógépek a bentlakó diákok számára. Az internátusban 60 gyermeknek van hely. A szobák szépek, világosak, és minden szobához saját mosdó tartozik.

Sétánk során azt láttuk, hogy szinte megállás nélkül dolgoznak a munkások, az egyik szinten csempéztek, a másikon a vizesblokkokat alakították ki, és a fűtőtesteket helyezték el. Az épület fűtésére egyébként geotermikus energiát használnak majd, s a nyári hűtést is hasonló módon fogják megoldani. A szellőztető csövek már a helyükön vannak, a padlóra csúszásgátló réteg kerül, épül az új kerítés az ingatlan köré, következik a festés és a környezet rendezése.

Jövőre adják át

Az iskola- és szórványközpontban igyekeznek mindent a legmagasabb igényeknek megfelelően kivitelezni, éppen ezért nem is sietnek a befejezéssel, hiszen a fő cél az alaposság, hogy hosszú távon jól működő, tartós ingatlan épüljön – foglalta össze a lelkipásztor.

A projektben foglaltak szerint 2017 őszéig kell kulcsrakészen átadni az ingatlant, de Mikló tiszteletes szerint nagy valószínűséggel már tavaszra befejezik a munkát. Az ünnepélyes átadásra az elképzelések szerint márciusban kerülhet sor, de ha ekkor mégsem sikerülne megtartani az avatót, akkor augusztus 20-ra tolódik a hivatalos átadási ünnepség.