Margittán virul a versmondókedv

Margitta városában a versek és a szavalás szeretete messze a múltba nyúlik vissza. Olyan nagy tanáregyéniségek segítettek kialakításában, bátorításában, mint Veszprémi Margit, Papp Géza, Papp Attila, Gúti Antal, Mészáros Ilona, Varga Edit.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Bőven voltak irodalmi rendezvények a Berettyó-parti városban sok évtizeden át, és nem „csupán” szavalóversenyek. Rendszeresen működött az Irodalomkör, ahol egy-egy mű elemzése, megbeszélése került terítékre. Ennek iskolások és iskolán túliak egyaránt tagjai voltak. Időnként irodalmi törvényszéket rendeztek, és ezeken egy-egy regényfőhősről döntötték el, bűnös-e vagy ártatlan. Nagyon hasznos rendezvény volt, mert mind a bíróknak, mind az ügyészek és ügyvédek csoportjának teljességében ismernie kellett a regényt. Tulajdonképpen játszva szereztek értékes ismereteket.

Sajnos a televízió és az okos kütyük térhódítása az utóbbi időben visszaszorította az olvasás és versmondás szeretetét. Talán a zsúfolt tanterv és a tanárok túlterheltsége is közrejátszik ebben. Éppen ezért döntött úgy a Horváth János Társaság (HJT), hogy rendszeresen irodalmi vetélkedőket, szavalóversenyeket és balladamondó esteket szervez. Az irodalmi vetélkedőt főleg a középiskolásoknak szánták, a szavalóversenyeket pedig unokától nagyszülőig mindenkinek. Mindehhez szükségük volt a pedagógusok segítségére, amit többé-kevésbé meg is kaptak.

Kezdeményezésüket sikerek kísérték, mivel a Fügedy Anikó tanítónővel közösen szervezett Papp Attila Körzeti Szavalóversenyt tavaly már XI. alkalommal rendezték meg, tehát bátran mondható, hogy hagyományt teremtettek. A verseny az előkészítő évfolyamtól az V. osztályosokig ad lehetőséget a gyerekeknek. A megmérettetés népszerűségét nemcsak a mögötte álló tíz év bizonyítja, hanem a résztvevők száma is: félezer szavalót mozgat meg, közülük tavaly decemberben 119-en jutottak a döntőbe. Margittán kívül Albisról, Berettyószéplakról, Érbogyoszlóból, Magyarkécről, Micskéről, Monospetriből és Tótiból érkeztek a versenyzők tanáraik, szüleik kíséretében. Művelődési ház hiányában immár negyedik éve a Szent Antal Központ a helyszín. A szervezők reményei szerint ebben az évben már a felújított kultúrházban fogják megrendezni a környék legnagyobb és legnépszerűbb szavalóversenyét.

A megnyitón a HJT elnöke azt latolgatta, hogyan, miért lett ilyen népszerű ez a verseny. „Kellett hozzá egy költő, aki olyan verseket írt, melyeket a gyerekek szeretnek szavalni, a közönség pedig szereti hallgatni. Kellett hozzá Fügedy Anikó személyében egy ötletgazda-főszervező, valamint a HJT mint társszervező és állandó anyagi támogató. Ezen túl szükség volt arra, hogy a szülők támogassák gyermekeik megmérettetését, a pedagógusaik pedig segítsék felkészülésüket. Kellettek a társtámogatók, akik besegítettek a díjazásba: a Communitas Alapítvány, a Bihar Megyei Tanács, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar megyei részlege, a Napsugár gyermeklap. Legfőképpen azonban kellettek a szavalni szerető és tudó gyermekek. … Ezért mindenképpen övék a dicsőség.” Olyan ismert művészek vállalták el a zsűrizést, mint Meleg Vilmos és Meleg Attila. Rajtuk kívül Almási Eszter, Kun Tünde, Pușcaș Gréti, Szatmári Annamária, Szegedi Kiss Gyöngyi, Szőke Anna és Szőke Ferenc látta el ezt a feladatot, kiegészítve három olyan fiatallal, akik annak idején többszörös nyertesei voltak a versenynek: Erős Joó Kincső, Puskás Bíborka és Krisztik Réka. Idén sem maradt el a Libavonat-koncert, melyen ifj. Papp Attila az édesapja megzenésített verseit énekelte, a legtöbb esetben a hallgatósággal együtt. A verseny tartalmas időtöltésként szolgált a szavalóknak és a közönségnek egyaránt, a legjobbak pedig értékes könyvvásárlási utalványt kaptak.

Szintén nagy népszerűségnek örvend az Istenes versek szavalóversenye, ezt a HJT tavaly decemberben hetedszerre rendezte meg. A váltott helyszínű – egyik évben a katolikus, másikban a református templom – ünnepi szavalógálának most a Nagyboldogasszony templom adott otthont. A verseny tartalmasabbá, szebbé teszi az ünnepvárás hangulatát. Sikerét az tükrözi, hogy zsúfolásig megtelt az istenháza.

A jelentkezők száma jóval száz fölött volt, közülük 58-an jutottak be a döntőbe, s ott szakértő zsűri bírálta el szavalataikat, dr. Oláh József kortárs költő, Fügedi Anikó, Horváth Sándor, Kun Tünde, Szabó Péter személyében. Igen sok jó szavalat hangzott el, ezért megosztott és különdíjakat is kiosztottak. A legnépesebb korcsoport a legfiatalabbaké volt, a középiskolásoké gyérebb. A HJT elnöke, aki egyben a verseny főszervezője, reményét fejezte ki, hogy ezek a gyerekek megszeretik a versmondást, és idősebb korukban is ott lesznek a szavalók között.

A legügyesebbek oklevelet és értékes könyvvásárlási utalványt kaptak. A tudásukkal megszerzett könyvajándékok valószínűleg a karácsonyfa aljának legszebb díszei lesznek, méltán büszkék is lehetnek rájuk.