Vegyes képet mutatott tavaly a bihari sportélet

Eredmények szempontjából nem mondható kiemelkedőnek a 2016-os esztendő a bihari sportélet számára. A riói olimpián a játékvezetők révén volt jelen Nagyvárad és Bihar megye, az országos megmérettetésekben a férfi kosárlabdacsapat bajnoki címe viszi a prímet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Olimpiai esztendőben leginkább az ötkarikás sportágak kerülnek előtérbe, erre koncentrálnak a sportkedvelők, na meg a média is, azonban e téren nem akadt kiemelkedő bihari teljesítmény. A Rio de Janeiróban megtartott nyári olimpiai játékokon nem volt jelen nagyváradi sportoló, ha csak a román kézilabda-válogatott védőjét, a váradi születésű Szűcs Gabriellát nem számoljuk ide. A tavalyi világbajnokságon bronzérmes román női csapat gyenge teljesítményt nyújtott Brazíliában, s lemaradt az éremszerzésről.

Játékvezetők

A megyei sportélet hírnevét Adrian Alexandrescu vízilabda- és Octavian Şovre focibíró öregbítette, előbbi már harmadik olimpiáján fújta a sípot, ráadásul a női döntőt vezette, míg utóbbi először kapott szerepet ötkarikás játékokon. Şovre amúgy remek évet zárt, hiszen az aradi Ovidiu Haţegan egyik segítőjeként a Franciaországban megrendezett Európa-bajnokságon is lengette a zászlót.

Bajnokcsapat

A férfi kosárlabdacsapat történelmet írt, ugyanis megnyerte a román bajnokságot, ezzel tízéves fennállásának legnagyobb sikerét érte el. Şerban Sere menedzsert időközben kinevezték a klub elnökének, miután Florin Birtából alpolgármester lett. A bajnokcsapat tagjai: Will Franklin (csapatkapitány), Sean Barnette, Andrei Mandache, Salih Nuhanovic, Uros Lucsics, Bogdan Nicolescu, Rareș Pașca, Bogdan Țîbîrnă, Cătălin Petrişor, Miha Zupan, Sergiu Pop, Silviu Lupusavei, Martin Zeno, Nemanja Baracs, Radovan Markovics. Edzők: Cristian Achim és Milan Mitrovics.

Kupagyőztesek

A VSK-Digi férfi vízilabdacsapata a tizedik bajnoki aranyérmét igyekezett megszerezni, de a Bukaresti Steaua megtörte a váradiak egyeduralmát, igaz, a Román Kupa serlege visszakerült a váradi klub vitrinjébe. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a VSK ismét a csoportkör kapujába jutott, végül azonban meg kellett elégednie az Eurocup részvétellel. A német ezüstérmes Waspo Hannover túl kemény diónak bizonyult Kádár Kálmán együttesének a főtáblára kerülésért rendezett párharcban.

A csapat igencsak átalakult a legutóbbi idényhez képest, két kulcsember, Markovics és Csupics távozott, Dunca visszavonult, Diaconu pedig hazatért a bajnok Steauától. A hangsúlyt továbbra is a fiatalokra helyezik, így a Crişul SK több tehetsége (Kováts Viktor, Cristian Dobre, Sebastian Remeş) is bizonyítási lehetőséget kapott az őszi idényben lejátszott meccseken.

A női vízilabdacsapat fiatal kerettel vágott neki az idénynek, és nem tudta visszahódítani a bajnoki címet a fővárosi Steauától, ám a Román Kupában visszavágtak riválisuknak a váradi lányok, s Bukarestben magasba emelhették a serleget. A kupagyőztes csapat tagjai: Adriana Turla, Fatima Chirilă, Ioana Prodan (nem volt Bukarestben) – kapusok; Antonia Vidican, Ema Tudorache, Brigitta Sucigan, Freundlich Leah, Laboncz Nikolett, Mălina Voivod, Vivien Bonca, Andreea Sava, Nagy Deborah, Vanesa Tulceanu, Rencsik Réka.

Továbbra is (csak) vegetálnak

A váradi férfi kézilabdacsapat ismét az élvonal kapujába került, de pénzhiány miatt nem indult az osztályozón. A 2016–2017-es idény sem ígér sok jót, bár a csapat remekül teljesít, és élen áll a bajnokságban. A női csapat nehézkesen kezdte második idényét a román másodosztályban.

Ami a női kosárlabdát illeti, továbbra is helyi fiatalokra építenek, ezzel viszont csak a másodosztály középmezőnyére jó a gárda.

Nemzetközi sikerek

A váradi cselgáncsozók közül a nagyifjúsági korosztályban Eb-ezüstérmes Larisa Florian (első kép) emelkedett ki, ám neki sem sikerült kiharcolnia a riói olimpián való részvételt.

November végén vb-ezüstérem örvendeztette meg a szalontai sportkedvelőket: Georgel Bobiş, a hajdúvárosi Tengo SK kiválósága döntőt játszott a Brnóban megtartott lábtenisz-világbajnokságon, ám végül alulmaradt a hazaiak képviselőjével szemben. A siker értékét növeli, hogy a tornán három kontinens 19 országának nemzeti csapata vett részt. A román válogatottban a Nagyszalontai Tengo SK tagjai (Nagy Darius, Ács Krisztián, Sorean László, Sorean Alex és Denis Purjea) kaptak helyet id. Sorean László edző vezetésével.

Hanyatló labdarúgás

A Bihar FC megszűnése (a piros-kék klub csődjét februárban mondta ki a Nagyváradi Ítélőtábla) komoly érvágást jelentett a megyei labdarúgásnak, s bár a másodosztályban szereplő Luceafărul igyekszik betölteni a keletkezett űrt (a Román Kupa nyolcaddöntőjében érdekelt), a szurkolók többsége nem tekinti a megszűnt együttes utódjának. A megyei másodosztályban az alapoktól kezdte újra az építkezést a Bihar FC Legenda 1902 nevet viselő csapat, és őszi bajnokként zárta az idei évet.

A megyei focit váratlan szégyen érte: a bajnok Harangmezői FC nem jelent meg a harmadosztályba jutásért megtartott osztályozón, ezért kizárták a bajnokságból. A tavalyi idényhez képest hét csapattal lett kevesebb a megyei első és másodosztályú bajnokság mezőnye.