Jó bor – mértékkel, jó egészség

Egészségünkre – kívánjuk egymásnak koccintáskor, de vajon tényleg az egészségünkre válik-e a bor? TÓTH KÁROLY székelyhídi szőlőtermesztő 12 éve csöppent bele a borok világába, amikor a szülei magukkal vitték szüretelni a szőlősbe.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Hogyan lett önből borász?
– Szerencsém van, édesapám kiváló borász, aki rögtön megszerettette velem a borok megalkotásának, születésének megfoghatatlan légkörét. Az erjedő must, a borral teli pince illata az első pillanattól kezdve elvarázsolt. Nagyon sok megismerést, tapasztalatot kellett elsajátítanom, hiszen minden évjárat új kihívás, új lecke, amit meg kell próbálnunk a megfelelő irányba, a legmagasabb minőség felé terelgetni, tökéletesen megoldani. Ez volt munkám célja, hogy megtaláljuk a tökéletes irányt. Aztán, ahogy múlt az idő, egyre erősödött az elhatározás, hogy saját gondolataimat is megfogalmazhassam, és ezek a gondolatok, palackba zárva, másoknak is megnyílhassanak.
– Kedvezett-e az idei időjárás a szőlőtermésnek?
– Jót tett a meleg idő a boroknak, az idei szőlőfürtökből pedig van mit kioldani, hiszen az időjárás mindent megtett, hogy kiváló borok szülessenek. Nyáron ugyanis elegendő csapadék esett, és már évek óta nem volt ilyen meleg az ősz.
– Miért olyan egészséges a szőlő?
– Ez egyik legtáplálóbb és legízletesebb gyümölcsünk. Igen gazdag a szervezetben azonnal felszívódó cukorban, vitaminokban és ásványi sókban. Tápértékét és élelmezési értékét kevés gyümölcs éri utol, ezért a szőlő- és mustkúra, valamint a módjával fogyasztott bor számos betegség gyógyulását segíti elő. A szőlőben található magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet, nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez. Több összetevője jótékonyan hat az immunrendszerre, a szőlő héja segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a vér koleszterinszintjét. A különféle borok eltérő mennyiségben tartalmazhatják az élettanilag fontos anyagokat. Jótékony hatású a borok káliumtartalma, aminek hiánya szívritmuszavarhoz, gyorsabb pulzushoz, vérnyomáscsökkenéshez vezet. Kalcium- és magnéziumtartalma hasznos az ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén. A cink a vércukor szempontjából fontos, a vas pedig a vérképzésben játszik fontos szerepet. Az étkezések alkalmával mértékletesen fogyasztott borok tehát bizonyítottan segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
– Mint általában mindennek, a bornak is jótékony hatásai mellett károsak is lehetnek. Melyek ezek?
– A tartós alkoholfogyasztás roncsolhatja a szívizmot, bizonyos daganatos és májbetegségek kialakulásához vezethet. Mivel hazánkban az alkoholfogyasztás és a májzsugoros halálozások száma az elmúlt évtizedekben aggasztóan emelkedett, mindenképpen fel kell hívni a figyelmet a káros hatásokra. Tehát a legfontosabb a mértékletesség a borivásban is.