Érszőlősön iskola és községháza épül

Ritkán jár az ember Érszőlősön, legfeljebb átutazóban. Ha mégis arra veti a sorsa, akkor csettintve megállapítja: mennyit változott, szépült ez a község, amióta legutóbb látta. Decemberben ismét akadt csettintenivalónk.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Van már annak két éve is, hogy legutóbb Érszőlősön jártam. A nem odavalósaik számára valahogyan Margittánál megáll az élet, pedig az 5-6 kilométerre eső „ékszerközségre” lenne miért odafigyelni. Mostani látogatásomat megelőzően egy modern egyházzenei estre érkeztem a faluba. A telt házas rendezvényen túl kellemes meglepetésként ért a minden szempontból modern, felújított kultúrház. Hisz néhány éve még arra panaszkodtak az ott lakók, hogy a létesítmény teteje beázik, a falakról mállik a vakolat.

Amit Érszőlősön megépítenek, azt nem tessék-lássék teszik, hanem ízlésesen, színvonalas és jó minőségű kivitelezéssel. Hogy a kultúrháznál maradjunk, nemrég egységes formájú kovácsoltvas kerítés került eléje, ugyanolyan, mint a közvetlenül mellette lévő iskolához.

Csak ritkán beszélünk a halállal, elmúlással kapcsolatos dolgokról, pedig a rendezett temető, a funkcionalitásában, küllemében szép temetőkápolna az elődök iránti tisztelet közvetlen lenyomata. Érszőlősön minderre rá lehet csodálkozni, sok település és egyházközség okulására.

Bár december elején, hidegben jártunk a faluban, két helyszínen mégis nagy volt a kopácsolás. Bekopogtunk a polgármesterhez az épp folyó munkálatok felől érdeklődni. Beke László régi ismerősként fogadott. Mint mondta, náluk mindig történik valami.

Az utóbbi időben a községhez tartozó Szolnokháza és Csekenye falvakban igencsak megnőtt az ingatlanok értéke. Egyre több városi család vásárol ott házat, főként amióta a vizet is bevezették Szolnokházára. Csekenyén pedig tavasszal kezdik el a csőfektetést. Mindeközben a csatornarendszer kiépítéséhez is hozzáfogtak mind a községközpontban, mind Szolnokházán.

Ellátogattunk az észlelt kopácsolás első helyszínére, a most épülő délutáni iskolába. Már állnak a falak, három osztályterem, ebédlő, konyha és mellékhelyiség kap helyet. Szeptemberre kell elkészülniük a munkával.

Az építkezés követlen szomszédságában fiatalok labdáztak a bekerített, reflektorral felszerelt, aszfaltburkolatú pályán. Beke polgármester nem szalasztotta el az alkalmat, hogy nem kevés büszkeséggel elmondja: a négy éve megépült sportpályán kívül egy másik is készülőben van a falu bejáratánál. Az idei Ér Kupa kézilabda-bajnokságra szeretnék felavatni, ugyanis Érszőlős lesz a házigazda. Az általános iskoláknak rendezett sportverseny több mint fél évszázada startolt, Érszőlős mindössze nyolc éve csatlakozott hozzá. Azóta többször is előkelő helyezést értek el az itteni fiatalok, 2014-ben pedig a fiúcsapatuk lett a bajnok.

A községi iskolában és egyéb közintézményekben is zajlott építkezés, felújítás, óvodájukat városok is megirigyelhetnék. A községháza régi épület ugyan, de szépen, takarosan rendbe tették. Mivel már minden intézményük modern körülmények között működik, úgy gondolták, itt az ideje, hogy a polgármesteri hivatalt is korszerűsítsék. Új székhelyként a szövetkezeti bolt épületét szemelték ki, amely a margittai fogyasztási szövetkezettől ötévnyi pereskedés után végérvényesen a község tulajdonába került.

Bontottak, építettek, átalakítottak, mígnem egy impozáns emeletes épület k0rvonalai sejlettek fel. Mire lapunk az olvasó kezébe kerül, valószínűleg már a cserép is a födémen lesz, hisz ottjártunkkor már megérkezett a megrendelt mennyiség. A polgármester elmondása szerint a tetőtérben házasságkötő termet alakítanak ki, a földszinten pedig a posta is kap egy helyiséget. Emellett a polgármesteri hivatal irodái is bőven elférnek majd.

Remélhetőleg a 25. évfordulóra átadják az új községházát, úgy lenne ildomos – jegyeztem meg, mire Beke László magyarázatot várva felemelte a fejét.

– Hát, ha jól tudom – mondtam –, immár negyedszázada lesz annak, hogy közszereplőként munkálkodik az érszőlősi közösségért, melynek tagjai azzal ismerték el ténykedését, hogy harmadszorra is megválasztották a község első emberévé.