Tánclépésekbe rejtett segítségnyújtás

A magyar kultúra napja alkalmából kilencedik alkalommal szerveztek aukcióval egybekötött jótékonysági bált Székelyhídon. A rendezvény kulturális fővédnöke Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész volt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Gyönyörű hölgyek, elegáns férfiak gyülekeztek a székelyhídi városi múzeum aulájában kialakított bálterembe, az érkezőket koccintásnyi pezsgővel Béres Csaba polgármester fogadta. Az évek során térségi rendezvénnyé fejlődött a január végi jótékonysági bál, ezen részt venni erkölcsi súlyt, egyfajta tekintélyt jelent, hisz az együttléten, a szórakozáson túl a rászoruló gyermekek megsegítése az elsődleges cél. A legutóbbi bálról az is elmondható, hogy nemzetközi jelleget öltött, hisz jelen volt egy Dubaiból érkezett befektető is. Ottani látogatásáért a polgármestert erősen bírálta a sajtó és politikai ellenfelei. Utólag úgy tűnik, Béresnek lett igaza, egy nagyobb beruházás körvonalazódik ebből a kapcsolatból. Egy svájci üzletember is tiszteletét tette az eseményen, az ő érdeklődését szintén felkeltette a térség. A bálozók között ott volt a németországi testvérváros, Grenzach-Wyhlen küldöttsége is, illetve az RMDSZ megyei vezetői, törvényhozói.

Rég nem látott ismerősök találkoztak egymással, az asztaloknál elindult a terefere. A nyüzsgés hirtelen abbamaradt, amint a bejárati ajtóban megjelentek a Gyermek Jézus Otthon aprócska lakói népviseletbe öltözve. Böjte Csaba ferences szerzetessel és Eperjes Károly színművésszel kézen fogva érkeztek a gyermekek, zászlócskákat lengetve a kezükben.

Ezután ünnepi beszédek hangzottak el, közben a gyermekotthon lakói a Valahol Európában musicalből A zene, az kell című dalt énekelték el. Böjte Csabáról sem feledkeztek meg mentoráltjai, A szeretet nem fogy el sosem kezdetű énekkel köszöntötték születésnapja alkalmából.

Székelyhíd polgármestere után Eperjes Károly is szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, amikor Böjte Csaba telefonon megkereste, hogy vállalja el a kulturális fővédnöki titulust, egy percig sem gondolkodott az igenlő válaszon, pedig köztudottan e kulturális ünnepen elfoglaltak a színészek. Versrészletekkel tűzdelt felszólalását a keresztényi értékrend megőrzésének fontossága témakörre építette. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos Szent István és Szent László szemléletét magunkévá tenni, és ezáltal egységet teremtve megmaradni. Szavaival gondolkodásra késztette a hallgatóságot, mindenkit az Istenhez való közeledésre intett.

Szabó Ödön parlamenti képviselő elismerően szólt azokról az önkormányzati döntésekről, amelyek során az üresen álló ingatlanokat felajánlották a Szent Ferenc Alapítványnak a rászoruló gyermekek nevelése céljából. Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódott Csaba testvér is, aki börtönstatisztikai adatokból említett néhányat. Az elítéltek átlag iskolázottsága hat osztályra tehető. Éppen ezért fontos a gyermekeket felkarolni, hogy szakmát tanuljanak, legyen diplomájuk, így megélhetést tudnak teremteni maguknak, és nem nyeli el őket a bűnöző világ – fogalmazott a szerzetes.

A Himnusz eléneklése után a hagyományoknak megfelelően a nyitótánc következett. Elsőként Szilágyi Cynthia és Ianc Sebastian versenytáncosok ejtették ámulatba a közönséget, majd a helybeli Tini Dance Center tagjai parádéztak. Utóbbiak produkciójuk befejeztével meglepetésként a meghívott vendégeket is táncra perdítették.

Az ízletes és változatos menüsort felvonultató vacsora után megválasztották a bálkirálynőt és udvarhölgyeit. A legszebb hölgynek ezúttal a Monospetriből érkezett Hajas-Schmotzer Anettet találta a zsűri, míg az udvarhölgyi titulusnak Erdei Enikő és Nagy Erzsébet örülhetett. Megjelenésükön kívül a világ történéseiről alkotott véleményük is beleszámított az értékelésbe.

Fekete Katalin műsorvezető segédletével került sor a felajánlott tizenhat művészi alkotás jótékonysági aukciójára. Festmények, gravírozott tárgyak, fafaragások találtak gazdára. Az összegyűlt, a bál történetében rekordösszegnek számító 23 500 lejt a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett helyi Gyermek Jézus Otthonnak adományozták.

Mire hazaindultak a párok, már kakasszó hasította a hajnalt. A központi park fái csillámló zúzmarát öltöttek magukra, mintha ők is bálozni készülnének.