Összbihari ünnepnapok

Könyvbemutatók, tárlatok mellett volt koncert, színházi előadás és még sok minden más a magyar kultúra ünnepe alkalmából. A rendezvénysorozat összbiharországivá terebélyesedett.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A január hideg zordságát, szürkeségét különféle programok színesítették. Immár 16. éve annak, hogy Nagyvárad Berettyóújfaluval közösen szervezi az eseménysorozatot, tavaly óta pedig Debrecen és Margitta is bekapcsolódott a közös ünneplésbe. Az alábbiakban néhány nagyváradi eseményről teszünk említést.

Január 20-án például kis irodalmi barangolásra invitálták az érdeklődőket az Ady Endre Emlékmúzeumban a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének szervezésében. Imre Zoltán kultúrantropológus, az Ady-múzeum vezetője A nagyváradi irodalmi élet a két világháború között címmel értekezett. A BINCISZ A magyar kultúra közös értékünk címmel tartott összejövetelt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében. Fellépett Meleg Vilmos színművész, a berettyóújfalui Körömvirág együttes (Kocsis Csaba, ifj. Miczura Károly és Szászné Ökrös Beáta), valamint néhány szent lászlós diák is.

A Várad folyóirat szervezésében is több jeles esemény volt. Január 20-án mutatták be az irodalombarátoknak az Illyés Gyula Könyvesboltban Gittai István Létesszencia című gyűjteményes verseskötetét. A szerző épp szilveszterkor lett hetvenesztendős. Ezért a kiadók, a Várad és a Holnap Kulturális Egyesület evvel a kötettel örvendeztették meg a költőt, aki sajnos egészségi állapota miatt nem lehetett jelen a bemutatón. Bár lélekben valószínűleg jelen volt. Üzenetét hű társa, Köpe Éva adta át a közönségnek. A könyvet Szűcs László, a Várad főszerkesztője mutatta be, a versekből pedig Szabó Eduárd, a Szigligeti Társulat színművésze olvasott fel. A jelenlévők adomáztak is, megosztották néhány, Gittaihoz fűződő kedves emléküket.

Január 21-én A világban élő román és magyar fotóművészek nemzetközi szalonját nyitották meg az Euro Foto Art Galériában. Ez már a 11. szalon az Euro Foto Art Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub szervezésében.

Január 22-én, vasárnap igencsak összesűrűsödtek az események. Délelőtt a műgyűjtés és a magángyűjtemények különleges világáról volt szó az In Memoriam Jakobovits Miklós Társaság és a Partium Alapítvány által szervezett találkozón a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. A beszélgetés moderátora Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész volt, az említett témákról pedig Nagy T. Katalin budapesti művészettörténész és dr. Böhm József berlini műgyűjtő mesélt a résztvevőknek.

A Tibor Ernő Galéria (TEG) csapata magyarországi alkotót látott vendégül – természetesen munkáival együtt – a Kanonok sori pincegalériában. Dombi Géza Zsigmond képzőművésznek, a debreceni székhelyű Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete tagjának festményeit, grafikáit február közepéig lehet megtekinteni a TEG-ben. A kiállítást Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg.

Aki kapkodta a lábát, az a tárlatnyitó után még elért a Szigligeti Stúdióba, a Várad folyóirat másik könyvbemutatójára. Az Argumentum Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár díszalbumát, a Tipográfia régtől fogva – A nagyváradi nyomdászat 450 éves története című kötetet ismerhették meg az érdeklődők. A kötetről, a nyomdászat fölöttébb érdekes történetéről Lakatos Attila történész beszélgetett Boka Lászlóval és Emődi Andrással, a könyv szerkesztőivel.

Vasárnap este volt a gála a Szigligeti Színházban, ennek során adták át a Magyar kultúráért plaketteket, díjakat és az életműdíjat, valamint a Jakobovits Miklós-díjat. Emlékplakettet vehetett át Ferkő Jenő erdészmérnök, az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus képviseletében Darabont Alíz, valamint a Vura Vinotéka alapítója, Vura Ferenc. Magyar kultúráért díjban részesült Fábián Enikő színművész, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum képviseletében Zalder Éva igazgató, a Váradi Dalnokok képviseletében pedig a kórus alapítója, Agyagási Ernő. Életműdíjat Makai Zoltán nyugalmazott villamosmérnök kapott. A Jakobovits Miklós-díjat idén dr. Böhm Józsefnek ítélték oda. Az elismerést Jakobovits Márta, a társaság elnöke adta át.