Mi lesz veled, mihályfalvi foci?

A megyei első osztályú (IV. Liga) labdarúgó-bajnokság tabelláján elfoglalt helye (két ponttal lemaradva a második) ugyan nem predesztinálja a mihályfalvi futballt arra, hogy idő előtt leírjuk, viszont a napokban történtek arra engednek következtetni, hogy a szurkolók vágya, a harmadosztályba jutás az idén is csak (rém)álom marad.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Érmihályfalván a klub 1920-ban alakult Gloria néven, s ebben az együttesben játszott a jelenlegi stadion névadója, Praszler Gyula, aki 1938-ban román válogatott lett. 1957 és 1958 között Váczi György, sokszoros román válogatott lett a mihályfalvi csapat trénere, aki egy újabb sikercsapat alapjait rakta le. A 70-es években már két együttes képviselte a D-ligában Érmihályfalvát, a Recolta és a Viitorul. 1980-81-ben Szűcs Árpád vezetésével a mihályfalvi gárda (Kun A., Gergely S., Agud, Lupău, Durdeu, Sasu) ismét bejutott a C-ligába. Máté Imre költő így bíztatta akkoriban a csapatot: „Győzelemre, hajrá, fiúk! Nincs szebb dolog, mint a gólok. Cél a kapu, szívünk dobog, száll a labda, győzni fiúk!” 1990-től ismét két klub működött, a negyedosztályú Unirea és a D-ligás Arovit. 1998-ban a Román Kupa megyei szakaszának győztese volt az Unirea, s ebből a csapatból több játékos el- és felkerült nevesebb csapatokhoz.
A következendő években a fennmaradásért való küzdelem, a pénzhiány, az ifjúsági nevelés hiánya és más gondok jegyében teltek. A klub vezetői, Tuef Sándor, ifj. Rizó Pál, Nagy Mihály, Szabó Zoltán mindent megtettek a felszámolás elkerüléséért, s 2001-ben az elöljárók – Torda Imre polgármester, Somogyi Károly és Lunczer János alpolgármesterek – megmentették az együttest. A gondok azonban maradtak, nincsenek perspektivikus esélyek, habár már elkezdődött egy komoly ifjúsági nevelés Szabó Zoltán tanár vezetésével.
Négy éve ismét felkerültek a harmadosztályba, köszönhetően annak, hogy egy időre az Unirea egyesült a Mezőpetri Fink Fenster együttesével, ám a frigy nem tartott sokáig, s az Unirea visszakerült a negyedosztályba. Az elmúlt három évben két alkalommal is közel került a III. Liga-szereplést érő első hely, ám előbb a Nagyváradi Luceafărul, majd a Hegyközpályi Bioland gátolta meg ebben őket, s maradt a bizonytalanság, hogy lesz-e csapat, támogató, egyáltalán jövő. Tavaly a korábbi nagy rivális, a Hegyközpályi Bioland támogatója, Kiss Sándor bejelentette, hogy szponzorizálni fogja a mihályfalvi labdarúgást, s ekkortól mintha rózsaszín felhőbe burkolózott volna a Praszler Stadion környéke. Ahogy azonban telt a 2010-es évad őszi idénye, úgy fogyott a pénz, a lendület, a sikeres jövőbe vetett hit. Az eredmények ugyan nem maradtak el, egy-két góllal nyert a csapat, ám az utolsó fordulóban az Unirea elszenvedte második vereségét is, egyidejűleg az első pozíciót. Ekkor a szurkolók is érezték, a klub körül nem minden megy olajozottan. Aztán januárban úgy tűnt, az eredeti tervek szerint folytatják együtt a felek: Kiss Sándor a támogatásáról, a labdarúgók pedig győztes meccsekről biztosították a szurkolókat!
Időközben a főtámogató fia is átigazolt Mihályfalvára, s követte őt a tréner, Muzsnay Zsolt is, akinek első lépése az volt, hogy megszerezze a mihályfalvi születésű, de a helyi szurkolók „ellenségének” tartott Ştefan Rault. A B-közép csak abban az esetben volt hajlandó „visszafogadni” a szurkolókkal korábban számtalan alkalommal vitába keveredett labdarúgót, ha az nyilvánosan bocsánatot kér. Ez meg is történt, a csapat a téli felkészülés során eredményes jövőt jósoló előkészületi mérkőzéseket vívott, már-már azt hihettük, egyenesbe jönnek a dolgok. A tavaszi idény 2. fordulójában azonban csak döntetlenre játszott az Unirea, s miután a beígért pénzek továbbra sem folytak be, a labdarúgók türelme is elfogyott. Ennek első jele a múlt héten volt tapasztalható, amikor a mihályfalvi focisták nem voltak hajlandók Hegyközpályiba menni tréningre. Azt tudni kell, hogy az Unirea keretét fele-fele arányban alkotják váradiak és mihályfalviak, s miután Muzsnay Zsolt döntése értelmében a heti tréningeket a pályi műfüves pályán tartják, az érmelléki fiúk úgy döntöttek, saját pénzükön nem „furikáznak” többet Mihályfalva és Pályi között! Vagyis a két csapatrész külön-külön edzett a múlt hét végi bajnokira, amelyet az utolsó helyezett ellen amúgy megnyertek, ám a bajnokság végéig még rögös, erős ellenfelekkel kikövezett út vezet, amelyen nehéz lesz végigmenni, ha idejében nem születik konszenzus.