Igaz szavak és képek a magyar iskolából

Igaz szavak, igaz képek címmel jelent meg a napokban az a kedves kis könyv, amely a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum diákjainak az alkotásaiból mutat be egy csokorra valót.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kötetben az iskola tanulói által készített fotók, versek sorakoznak, olyan egyedi munkák, amelyek bizonyítják, hogy Nagyszalonta számos tehetséges, alkotó kedvű fiatallal büszkélkedhet, akiknek a kibontakozását minden tekintetben segíti az Arany János Elméleti Líceum tanári kara.

Az előző évek hagyományát megőrizve, a diákmunkákat tartalmazó, idén immár harmadik alkalommal kiadott kötet megjelenését a Pro Lyceum Alapítvány támogatta, a kiadvány főszerkesztője Doszlop Andrea magyartanár, munkatársak: Lozsádi Ibolya, Kiss Mária, Tornai Melinda, számítógépes szerkesztő Nagy Ildikó, borítóterv: Fazekas Rita-Kriszta.

A könyv ünnepélyes bemutatójára csütörtök délután az iskola klubtermében került sor, a megjelenteket elsőként Tornai Melinda igazgató köszöntötte. Mint mondta, nagy örömére szolgál, hogy az iskola diákjait érdekli az irodalom, és a versek által is keresik a helyüket a világban. A kötetet Pelok Gabriella nyugalmazott tanárnő, irodalombarát mutatta be. Szólt az alkotások ihletforrásáról, a természetről, a szülőföldről, az évszakok váltakozásáról, az élet nagy problémáiról, az idő múlásáról. Mint mondta, látszik, az alkotásokból, hogy a gyerekek gondolkodnak, éreznek, és ki akarják magukat fejezni. A kifejezés formájaként pedig „az egyik legszebb lehetőséget, a nyelvet, a szavakat választottátok. Verseket írni óriási felelősség, a kimondott szó önálló életet él, elröpül és az embereket megtalálja, a lelkükbe világít, ezért nagy felelősség egy-egy alkotást átnyújtani az embertásainknak. Ebben a kötetben nagyon szépen harmonizál a kép a szóval, melengette a lelkemet, ahogy belenéztem. Benne lüktet a szülőföld szeretete, benne lüktet mindaz, ami meghat, ami szépre, jóra tanít és irányít benneteket. Bárcsak minden gyermek így érezne…”

Gabi néni méltató szavai után a kötet főszerkesztője, Doszlop Andrea osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, majd egy-egy tiszteletpéldányt vehettek át mindazok, akik munkájukkal hozzájárultak a könyv megszületéséhez. Az Igaz szavak, igaz képek című kötet szerzői: Lőrincz Mária, Zsi Martin, Gricz Dávid, Mados Tamás, Órás Tímea, Kósa Tünde, Tășnade Gheorghe, Erdei Bernadett, Szemes Kamilla, Balogh Viola, Lőrincz Dorottya, Pápai Vivien Barbara, Gyulai Hanga, Sárközi Eszter, Deák Kincső, Oláh Zsófia, Hegedűs Noémi, Zsorda Dorottya. A képanyagot a következő diákok adták: Erdős Zsófia, Kiss Henrietta, Nagy Alexandra, Pápai Vivien Barbara, Szelíd Irisz Ágnes, Szemes Kamilla, Szemes Zsófia, Órás Tímea.

A diákok alkotásait bemutató kiadvány 12 lejes áron megvásárolható az Arany János Elméleti Líceumban.