Hamarosan HolnapUtán

A kolozsvári, temesvári és sepsiszentgyörgyi színházak vendégjátékai mellett műhelymunka, tárlat és egyéb érdekességek várják mindazokat, akik április 6–9. között ellátogatnak a nagyváradi Szigligeti Színház által szervezett HolnapUtán Fesztivál ötödik kiadására.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az összművészeti fesztivál idei kínálatában a térség legrangosabb színházi műhelyeinek darabjai kaptak helyet, a szervezők pedig minden eddiginél nagyobb teret szánnak pályakezdő fiatalok bemutatkozásának. A megújuló HolnapUtán Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón a részletes programról Fazakas Márta művészeti titkár, a fesztivál főszervezője szólt.

A fesztivál április 6-án, csütörtökön 17 órától az Árkádia Színpadon a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című előadásával nyit. A féléves kutatói és alkotói folyamaton alapuló produkció középpontjában a generációk közötti, különösképpen a szülő-gyermek viszony áll. Ugyancsak április 6-án, csütörtökön 20 órától a Szigligeti Színház nagytermében a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című előadását láthatja a nagyérdemű. A teljes temesvári társulatot felvonultató nagyszabású, gazdag látvány- és hangzásvilágú előadás alkotók és nézők viszonyát tematizálja, és ennek különböző vetületeiről beszél az UNITER-díjas, nemzetközileg elismert rendezőre, Radu Afrimra jellemző ironikus hangvételben.
A fesztivál második napján, április 7-én, pénteken a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatkoznak be. A marosvásárhelyiek 16 órától vendégszerepelnek az Árkádia Színpadon Kiadjamagát című, improvizációkon alapuló előadásukkal, a Budapestről érkező harmadéves színészhallgatók pedig 19 órától a George&Cole című zenés színházi show-jukkal lépnek fel a Szigligeti Színház nagytermében. Utóbbi előadásban George Gershwin és Cole Porter zeneszerzők életművét dolgozzák fel játékos formában, Selmeczi György vezénylésével, Novák Eszter rendezésében.
Április 8-án, szombaton a Szigligeti Társulat Trónok arca casting című előadását tűzi műsorára a HolnapUtán Fesztivál. A zárónapon, április 9-én, vasárnap 17 órától a HolnapUtán Projekt bemutatójára, valamint 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgár című előadására is sor kerül. A HolnapUtán Projekt tizennégy kárpát-medencei színész- és rendező szakos diáknak ad lehetőséget a szakmai találkozásra, megmutatkozásra. A fesztivál ideje alatt, az alkotóműhely során a meghívott öt színművészeti egyetem (a marosvásárhelyi, a kolozsvári, a budapesti, a kaposvári, valamint az újvidéki felsőfokú művészeti tanintézet) növendékei nagyváradi illetőségű fiatal szerzők (a Várad folyóirat Élő Várad projektjének alkotói) műveiből készítenek performanszot, amelyet a fesztivál zárónapján láthat a közönség a Szigligeti Stúdióban.
A kiegészítő programok között helyet kapott Németh László grafikus plakátkiállítása (április 8-án, 17 órától a Szigligeti Stúdióban), a Pink Mojos and The FuckFaces budapesti színészzenekar koncertje (április 7-én, 22 órától a Szigligeti Stúdióban), valamint a Szigligeti Társulat zenekarának április 8-án, 21.30-tól kezdődő stúdiókoncertje is.
Fazakas Márta hangsúlyozta: a megújhodás a fesztivál egész jellegére, arculatára, kiadványaira, logójára stb. vonatkozik. Minél több fiatal alkotónak szeretnének teret, lehetőséget adni. Éppen ezért az egyik alapprogram lesz a HolnapUtán Projekt.
Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta: arra törekednek a HolnapUtán Fesztivállal és a Várad folyóirat Holnap Fesztiváljával kapcsolatosan, hogy méginkább harmóniába helyezzék a két rendezvénysorozatot. Így előbbinél kimondottan a színházi, utóbbinál pedig kifejezetten az irodalmi jelleget hangsúlyozzák, ez fog dominálni. A Várad folyóirattal továbbra is erősödik az együttműködés, szerveznek közös eseményeket (például Élő Várad; HolnapUtán Projekt).
Szűcs László, a Várad főszerkesztője hozzáfűzte: teljesen rendjénvaló a két fesztivál ilyetén különválasztása. Egyébként a folyóirat idén ünnepeli 15. születésnapját. A zárónap délutánján, a HolnapUtán Projekt előtt bemutatják a közönségnek a februári és márciusi Várad-lapszámokat.
A fesztivál kiegészítő programjaira a belépés díjtalan. A három nagytermi produkcióra kedvezményes, 40 lejes áron válthatók Fesztiválbérletek, jegyek ugyanakkor a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával a hétvégi előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.