Borszemle és farsangolás Monospetriben

A monospetri Eresztény Borgazdák idén tizenhatodik alkalommal rendeztek borversenyt és farsangi bált. A rendezvény népszerűsége évről évre nő, ezt tükrözi a megmérettetésre váró borok és a bálozók száma egyaránt. A bormintákat délig kellett letenni a zsűri asztalára, az eredményt pedig este, a bál kezdete előtt hirdették ki.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kiírás szerint négy kategóriában szállhattak versenybe a bortermelő gazdák: fehér, vörös, aromás és monospetri magántermő. Összességében 92 bormintát regisztráltak, a termelők száma viszont ennél kevesebb volt, mivel sokan több fajtával „szálltak ringbe”. Tapasztalt és nagy elismertségnek örvendő szakemberek voltak az elbírálók: dr. Dorin Popa– a zsűri elnöke –, Csávossy György, Kiss Zoltán és Czapp Árpád. Kezdetektől ők minősítenek a monospetri borversenyeken.

A helyi gazdákon kívül igen sokan hozták el boraikat a közelebbi és távolabbi településekről is, 30-35 kilométeres körzetből. Jöttek Szentjobbról, Diószegről, Szentimréről, és a magyarországi Kokadról is érkezett egy bortermelő. A zsűritagokat – saját bevallásuk szerint – komolyan megdolgoztatták, elő kellett venniük a legjobb szaktudásukat az objektív rangsorolás érdekében, néha csak árnyalatnyi különbségek alapján kellett dönteniük. Ezek viszont elégségesek voltak ahhoz, hogy kialakuljon a minőségen alapuló végső sorrend. Figyelembe vették az italok ízét, aromáját, tisztaságát és csillogását.

Eredményhirdetésre már telt ház volt a művelődési központ rendezvénytermében. Megjelentek a borosgazdák családostul és azok is, akik csak a bálba jöttek. A műsorvezetői feladatot Kozák Róbert alpolgármester látta el, a szervezők nevében Tánki József és Szász Tibor főszervezők köszöntötték a versengőket és a szórakozni vágyókat. Értékelő beszédében dr. Dorin Popa hangsúlyozta, hogy nemcsak a jelentkezők száma nő évről évre, de a borok minősége is egyre jobb. Elismerését fejezte ki Monospetrinek és a szervezőknek a több mint másfél évtizedes kitartásért a borok seregszemléjének megrendezésében. „Sajnos a közeli megyei jogú város nem ad otthont ilyen versenynek, pedig ott is vannak bortermelők” – jegyezte meg kissé kesernyés hangulatban, beszédének befejező részében. Szabó Ödön parlamenti képviselő is gratulált a szervezőknek, akik összefogott csapatmunkával hagyományt teremtettek. „Nagyszerű alkalom ez az érmelléki borok népszerűsítésére, a feladatok megbeszélésére és az egymástól tanulásra is” – mondta a képviselő.

A beszédek után következett a díjazás. A legjobb borok termelői az okleveleken túl kupákat is kaptak. Tombolaszelvényt is lehetett vásárolni, a szerencsések a borászatban használatos eszközöket nyerhettek. Kellemes színfoltja volt a farsangolásnak a helyi Bábota néptáncegyüttes fellépése, ez a megye egyedüli amatőr felnőtt csoportja. A tánc előtt finom vacsora várta a bálozókat a díjnyertes borok kíséretében. A jó hangulatú zenés-táncos mulatság hajnalig tartott.

A versenyzők közül igen sokan értek el arany, ezüst, bronz fokozatot. Az alábbiakban a jók közül a legjobbak névsorát közöljük: fehérborok: Hájder József (rizling); aromás borok: Péth Imre (cabernet sauvignon); vörösborok: Szilágyi Elek (néró); magántermő: Tánki József (vegyes bor). A legnagyobb pontszámot (19,17) Hájder József érte el, ő külön aranyérmet kapott.