Bihardiószegen felkarolják az időseket

Idősek napközijét hozzák létre nemsokára Bihardiószegen, ezzel is segítve az egyedül élő nyugdíjas korúakat, megvédve őket az elmagányosodás veszélyeitől.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mados Attila, a község polgármestere már első megválasztását követően, 2013-ban lépéseket tett a szépkorúak mindennapjainak megkönnyítéséért. Létrehozták az idősek klubját, megalakult az Őszi Napsugár nevet viselő nyugdíjas egyesület. Az elmúlt év vége felé pedig kolozsvári egyetemistákkal szociális felmérést végeztetett a 65 év felettiek körében.

Kiderült, hogy több mint nyolcszáz személy tartozik az említett korosztályba, zömük egyedül él. Emellett az is világossá vált a statisztikából, hogy a településen egyre több a depresszióra hajlamos ember, ami egyenes következménye a fiatalok elvándorlásának. A magányos élet mind gyakoribb jelenséggé vált. Ennek kivédésére egy európai uniós pályázat adta lehetőségeket kihasználva, a nagyváradi Caritas Catolica bevonásával, a bihardiószegi önkormányzat idősek napközijét szándékszik létrehozni.

A dolog szépsége, hogy nem „itt van, nesztek, egyétek” alapon fog megtörténni mindez, hanem nagyra értékelendő módon épp az érintettek közvetlen bevonásával. Evégett februárban megbeszélést tartottak az idősödő emberekkel a helyi művelődési házban. Jelen volt Rajna József, a Caritas Catolica elnöke, valamint Bihardiószeg református lelkipásztora, Bara László is. Baráti beszélgetés keretében, őszinte nyíltsággal mesélték el élettörténetüket, mindennapos küzdelmeiket a jelenlévők, ugyanakkor örömmel fogadták, hogy ennyi gondoskodásban, odafigyelésben van részük. A szervezők kérésére megfogalmazták, hogy milyen szolgáltatásokat igényelnek a majdani létesítménytől, melyek azok a területek, amelyeken könnyíthet hétköznapjaikban a létesítmény.

A polgármester elmondta, hogy az idősek napközijét a községháza közvetlen szomszédságában lévő ingatlanban alakítják ki, a hajdani szülészet épületében. Azon túl, hogy az idős emberek számára találkozóhely lesz, ahol beszélgetni, különböző tevékenységeken részt venni lehet, ebédet is adnak majd mindennap. Továbbá tornatermet alakítanak ki a belső térben, és lesz orvosi felügyelet is.

Mados Attila reményei szerint 2018-ban nyithatja meg kapuit az idősek napközije. A létesítmény működésétől azt reméli, hogy a hatvanon túli korosztály mindennapjaiban minőségi változás fog bekövetkezni.