Nyolcvanadik tavaszán köszöntötték Jenei Imrét

Március 22-én töltötte be 80. életévét a nemzetközileg is elismert labdarúgóedző, Jenei Imre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A magyar és a román válogatott volt szövetségi kapitánya az Arad megyei Bélegregyen (Agrișu Mic) született, de már jó ideje Nagyváradon él, s a Pece-parti Párizst tekinti otthonának, itt él feleségével, Gyulai Ilona világbajnok tőrvívó olimpikonnal. Az ötkarikás játékokon való részvétel Jenei számára sem ismeretlen, hiszen tagja volt a román fociválogatottnak az 1964-es tokiói olimpián.

Játékosként 12-szer öltötte magára a román válogatott mezét, az Aradi Vörös Lobogóval kétszer, a Bukaresti Steauával pedig háromszor lett bajnok, de igazi sikereit a kispadról irányítva érte el. Ő az egyedüli román edző, aki honi futballcsapattal tudott Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) nyerni. Az emlékezetes 1986-os sevillai fináléban a Bukaresti Steaua tizenegyesekkel győzte le a favoritnak számító Barcelonát, így a döntő hősének kikiáltott Helmuth Dukadam kapus mellett Jenei Imre is magasba emelhette a serleget.

1986 és 1990 között, majd 2000-ben volt szövetségi kapitánya a román válogatottnak, előbb az olaszországi világbajnokságon jutott el nyolcaddöntőig, utóbb pedig a Belgium és Hollandia által közösen rendezett kontinenstornán játszott negyeddöntőt az olaszok ellen. A magyar fociválogatottat 1992–1993-ban irányította, ám nem tudott hasonlóan sikeres lenni.

Idén március 8-án magas rangú állami kitüntetésben részesült. Klaus Iohannis köztársasági elnök a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatát adományozta neki teljes labdarúgói és edzői pályafutása elismeréseként. Az indoklás szerint Jenei Imre részt vett a román futball legemlékezetesebb eredményeinek elérésében, valamint több futballnemzedék felkészítésében játszott kiemelkedő szerepet.

A tábornoki rangú szakember 1978–1979-ben a Nagyváradi Crişul focicsapatát is irányította, s az együttes jogutódjánál, a Bihar FC-nél is dolgozott szakmai igazgatóként a 2000-es években.