Bemutatták a Művelődés Érmellék-mellékletét

Annak ellenére, hogy az írott sajtó egyre nehezebben tud talpon maradni, az 1948-ban alapított Művelődés havilap mindeddig sikeresen átvészelte a kor kihívásait. Újabban régiós mellékletek kiadásával szolgálják az értékmentés nemes feladatát, népszerűsítve is egyúttal a lapot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A közművelődési folyóirat idei első mellékletének alaptémája az Érmellék. A lapszámot elsőként Bihardiószegen mutatták be március elején. A kultúrotthonban ünnepélyes keretek között megtartott eseményen a népes hallgatóság mellett jelen volt többek között a kolozsvári székhelyű Művelődés főszerkesztője, Dáné Tibor Kálmán is. A főszerkesztő elismerte, hogy eddig vajmi keveset tudott e tájegységről; kollégája, a bihardiószegi születésű Balla Sándor állt elő a témajavaslattal, és ő rábólintott.

A mellékletek megjelentetésének ötlete három évvel ezelőtt vált valósággá, azóta negyedévente adnak ki ilyet. Évente két régiós, két tematikus kiadványuk lát napvilágot. Értelemszerűen először a maguk háza táján kutakodtak feldolgozandó tájegységek után: Kolozs megyének két régióját mutatták be, ezt követte a Szilágy megyei Tövishát, majd Hunyad megye megismertetésére vállalkoztak – avatott be a részletekbe a főszerkesztő. Azt is elárulta, hogy a következő melléklet a Bánságot hozza olvasóközelbe.

A helyi szerzők és a folyóirat között az összekötő kapocs dr. Szabó József bihardiószegi helytörténész volt, akinek szervezőkészsége nagyban hozzájárult a melléklet megszületéséhez. Ezek a mellékletek nem egy kaptafára készülnek, a tematikai hangsúly eltolódik, ezt mindenkor az összeállítást vezető személy határozza meg, hiszen a térséget a benne élők ismerik igazán. A szerkesztőség a kapott anyag összeállítását, megjelentetését végzi – nyilatkozta lapunknak Dáné Tibor Kálmán.

Terjedelmes írott anyag érkezett az Érmellékről a felkérésre, nem is fért be minden cikk a mellékletbe. A főszerkesztő ígérete szerint a havilapban rendre közölni fogják a kimaradt munkákat. Sőt azt javasolta, hogy külön kötetet jelentessenek meg az Érmellékről.

Dr. Szabó József kérdésünkre elmondta, hogy tavaly ősz végén kérték fel „tématoborzásra”. Fő kritérium a jelenkori állapotok bemutatása volt, illetve olyan témakörök érintése, amelyek eddig kevésbé vagy hiányosan voltak feldolgozva. Ide sorolta Szabó doktor a néptáncmozgalmakat, a katonai hagyományőrzést, az érmelléki civil szervezetek bemutatását stb. Külön érdekesség az Érmellék geotermikus potenciáljának ismertetése.

A kiadvány hat szerző munkáit vonultatja fel. Olvashatók benne Kéri Gáspár, Sóki Béla, dr. Szabó József, Szőke Ferenc, Wanek Ferenc és dr. Wilhelm Sándor írásai. A Művelődés folyóirat ingyenes melléklete 48 oldalas, címlapján az Ezüstperje néptánccsoport fiataljai láthatók, a hátsó borító a szalacsi tájházat ábrázolja.

A későbbiekben szándékaik szerint az Érmellék több településén bemutatják, illetve Nagyváradon és Debrecenben is szeretnék olvasók elé vinni a kiadványt.