Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron – A bor útja

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (Agenția de Management al Destinației Bihor) és a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében június 10-én kerül sor a Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron elnevezésű eseményre. A kerékpár szerelmesei ezúttal az Érmellék és Berettyó-vidék jelentősebb szőlő- és bortermelő településeivel ismerkedhetnek meg, ezért a biciklis túra A bor útja nevet kapta.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Tavaly ősszel két hasonló biciklis túrát rendeztek Mezőtelegd, illetve Rév kiindulóponttal, azok az említett települések környékén lévő műemlék fatemplomokat ejtették útba. Ezúttal az érmelléki és a Berettyó-vidéki szőlő- és borkultúra megismertetése, népszerűsítése a cél, mindez egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott, családbarát biciklis túrán. A rendezvénysorozat célja a Bihar megyei idegenforgalmi látványosságok és a kerékpárturizmus népszerűsítése. A június 10-i túra útvonala: Bihardiószeg–Hegyközszentimre–Szentjobb–Hegyközszentmiklós–Székelyhíd.

Az út során számos pihenési lehetőség lesz, a távot szakaszokra bontva tehetik meg a résztvevők. A 36 km-es kerékpárút kiindulási pontja a bihardiószegi Zichy-kastély, ahonnan a reggeli elfogyasztása és múzeumlátogatás után a résztvevők a diószegi pincesort érintve Szentimre irányába haladnak majd, ahol két megállót is beiktatnak: a halastónál, illetve az Úr Pincészetnél. Innen továbbhaladva Bihar megye legnagyobb szőlészetén és az erdőn keresztül jut el a mezőny Szentjobbra, ott a római katolikus templom az úti cél és a körülötte lévő középkori várrom ásatásai. Szentjobbról Hegyközszentmiklóson át Székelyhídra tekernek majd tovább a résztvevők. Ez utóbbi szakaszon két megállót is beiktatnak, ezeken a szervezők hűsítő italokkal kedveskednek majd a résztvevőknek.

A 36 kilométeres távból 16 km-t földúton tesznek majd meg a résztvevők, ezért a túra főképp mountain bike típusú kerékpárral ajánlott. Mivel a további 20 km-es szakaszon aszfaltozott megyei, illetve községi úton haladnak majd, és két alkalommal országutakat is érintenek, a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy viseljenek láthatósági mellényt és bukósisakot!

Mivel a rendezvény elsődleges célközönsége a nagyváradi kerékpárosok, a szervezők a nagyváradi vasútállomástól két buszt is indítanak június 10-én reggel 7 óra 30 perckor, ezekkel a résztvevők kerékpárjukkal együtt fejenként 10 lejért eljuthatnak Diószegre. A visszaút Székelyhídról ugyanennyibe kerül; visszaindulás a megyeszékhelyre 19 órakor. A résztvevők személyvonattal is elutazhatnak Bihardiószegre, a szerelvény szintén reggel 7.30-kor indul a nagyváradi vasútállomásról, visszafelé pedig 17.36, illetve 18.11-kor a székelyhídi vasútállomásról.

A kerékpárút során a résztvevők a pihenőhelyeken borkóstolókon és rövid településismertető előadásokon vehetnek részt. Az érintett önkormányzatok hűsítővel, ebéddel és uzsonnával várják a bringázó látogatókat. Mivel a helyek száma korlátozott, A RÉSZTVEVŐKNEK REGISZTRÁLNIUK KELL az egyesület Facebook-oldalán (Agenția de Managementul Destinației Bihor) megtalálható online formanyomtatványon.

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség és a Bihar Megyei Tanács szervezésében zajló Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron – A bor útja elnevezésű rendezvény partnerei: Székelyhíd, Szentjobb, Szalárd és Bihardiószeg önkormányzata, a nagyváradi Pro Bikers Egyesület és a székelyhídi Ér Hangja Egyesület.

A Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség közleménye