Küzdöttek a váradiak, de a serleg a Fradié

Története eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét érte el a Nagyváradi VSK-Digi férfi vízilabdacsapata: döntőt játszott a második számú európai kupában, az Eurocupban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az ellenfél a Ferencváros volt, amely már a váradi Ioan Alexandrescu Uszodában megrendezett első meccsen eldöntötte a kupa sorsát, hiszen hatgólos előnyre tett szert. A mérkőzés új nézőszámcsúcsot hozott a váradi uszoda számára, a szervezők két alkalmi lelátót is felszereltek, így több mint 1200-an követték figyelemmel a döntő első felvonását. Félszáz Fradi-drukker is helyet foglalt a nézőtéren, végig buzdítva a kedvenceket, majd a győzelem ünneplésekor a székely himnuszt is elénekelte.

A budapesti visszavágón tisztesen helytállt, és döntetlennel zárt Kádár Kálmán edző csapata. A zöld-fehérek sikerével két évtizedes magyar nyeretlenségi sorozat szakadt meg a második számú európai kupában; előzőleg az Újpest tudott nyerni az Eurocup elődjének számító megmérettetésen, éppen a Ferencváros ellen. A budapesti találkozón hamar eldőlt, hogy a Fradi nyeri a kupát, hiszen az első negyed végén 3–0 volt a hazaiak javára, ám nagyot küzdött a váradi csapat, s végül döntetlennel zárt.

Bár a serleget az FTC tagjai emelhették magasba, a váradi csapat nem volt csalódott. „Megérdemelten nyerte meg a Ferencváros az Európa-kupát. Azért amikor végig kell nézni, hogy egy másik csapat veszi át a serleget, akkor csalódott az edző, de úgy érzem, a Nagyvárad nagy eredményt ért el azzal, hogy kupadöntőt játszott, és a fináléban is helytállt. Ismerem a játékosaimat, ennél több volt bennük, főleg a hat góllal elveszített hazai meccsen” – nyilatkozta a döntő után Kádár Kálmán, a VSK-Digi szakvezetője.

Váradi pólócsapat másodszor játszott nemzetközi kupadöntőt. 1981-ben, a Nagyváradi Crișul együttese játszott európai kupadöntőt, ám végül második lett a hazai medence előnyét élvező Posk Split mögött. Az akkori csapat tagjai Kiss Csaba, Mihai Rada, Fejér Iván, Claudiu Rusu, Vasile Ungureanu, Liviu Garofeanu, Cornel Gordan, Dorin Costrăş, Petre Raţ, Emil Fărcuţa, Roberto Pantea, Gabriel Harabagiu és Illés Zoltán voltak, a kispadon pedig az azóta elhunyt Nicolae Rujinschi és Ioan Alexandrescu foglalt helyet.

Országos szinten még egy komoly erőpróba vár a váradi vízilabdacsapatra, a bajnokság döntője. A tavalyihoz hasonlóan a Bukaresti Steaua lesz az ellenfél. A párharc három győzelemig tart, s idén is a fővárosiak élvezik a hazai pálya előnyét, miután megnyerték az alapszakaszt. A VSK-Digi kilenc év egyeduralma után veszítette el a bajnoki serleget, s idén arra készül, hogy visszaszerezze azt a fővárosiaktól. Erre minden esélye megvan, mert bár a Steaua idén háromszor is legyőzte a VSK-t az alapszakaszban, a komoly téttel bíró Bajnokok Ligája-selejtező váradi sikerrel zárult.

A kupadöntő adatai

Nagyváradi VSK – Digi-FTC 6–12 (0–3, 2–2, 2–3, 2–4). Gólszerzők: Mihnea Gheorghe 2, Nicolae Diaconu, Mateja Aszanovics, Ramiro Georgescu, Nikola Radjen, illetve Stefan Mitrovics 3, Marko Csuk 2, Marko Avramovics, Madaras Norbert, Pohl Sándor, Tóth Márton, Jansik Szilárd, Szirányi Balázs és Varga Dániel.

Ferencvárosi TC – Nagyváradi VSK-Digi 7–7 (3–0, 1–3, 2–2, 1–2). Gólszerzők: Madaras Norbert 4, Marko Avramovics 3, illetve Tiberiu Negrean 3, Nikola Radjen, Ramiro Georgescu, Nicolae Diaconu és Borisz Pavlovics.