Művészetek a XXVI. Festum Varadinumon

Számos kulturális eseményt szerveztek idén a kéthetesre terebélyesedett Festum Varadinum során. Az alábbiakban említést teszünk néhány rendezvényről.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az egyházi programok, iskolai vetélkedők, családi majális stb. mellett művészeti rendezvényekben is bővelkedett a május 7–21. között megtartott XXVI. Festum Varadinum. Az irodalmi események sora azzal a Törzsasztal Könyvdélutánnal kezdődött, amelynek vendége Kertész Edina író, szerkesztő volt. Sorsfordító volt számára a Horváth Mónika könyvillusztrátorral kötött barátság, aki egyik rajzával az Aranyvackor-pályázatra készült, s az ő alkotásához írott szövegből lett az első könyv. Kertész Edina szerint a mesék univerzálisak, ezért nehezen választható szét a gyermek- és felnőttirodalom. S hogy van-e külön „női” és „férfiirodalom”? „Ha egy szöveg működik, mindegy, ki írta.” Gyermek- és ifjúsági könyveinek történeteibe „belopja” gyermekeinek ötleteit is.

Molnár Krisztina Rita író, költő, műfordító szerint a versek teremnek, arra nem lehet készülni. Nem hisz az irodalom életkori határolásában. „Hiszek a közös olvasásban, a hangzó szövegben.” Vallja továbbá: finomabb eszközökkel erősebb hatás érhető el, és azt is, hogy az irodalmi alkotásokkal „gyógyítani” lehet.

A debreceni Alföld folyóirat szerkesztői gárdája is bemutatkozott egy alkalommal. A megújult lapról elsőként Szirák Péter beszélt, aki 2016-ban vette át az Alföld felelős szerkesztői posztját. Az Alföld lokális lapból nőtt országos jelentőségűvé. Az eseményen a folyóiratban is publikáló Térey János felolvasott egy részletet új regényéből.

Kormányos László Nagyvárad krónikája című, több száz értékes képpel illusztrált műve ősszel jelenik meg, s a készülő munkába a Varadinum idején bepillantást nyerhettek az érdeklődők.

Az irodalmi rendezvények az Illyés Gyula könyvesboltban zajlottak, kivéve Varga Gábor kötetének bemutatóját, ezt a Szigligeti Stúdióban tartották meg. Először a Kriterion Könyvkiadó vezetője, H. Szabó Gyula ismertette néhány kiadványukat, majd Varga Gáborral Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélgetett a szerző új könyvéről, Az üres tér dicsérete című drámakötetről. Ez hét drámát tartalmaz, meg egy rendhagyó előszót, mely voltaképpen a szerző publicisztikája arról, hogy mitől is színház a színház. Varga Gábor elmondta: a jó színház vonzása az élőszó, a lélektől lélekig közvetített üzenet. Előbb rövidprózákat írt, aztán drámaírással is kezdett foglalkozni. Az üres színpadot mágikus erővel tölti meg a képzelet. Van olyan drámája, ami novella alapján született. A Kriterion vezetője elmondta: a drámakötetek elsősorban színházi embereknek szólnak, ez nem tömegműfaj. Varga Gábor életművében e drámakönyv fontos mérföldkő.

A Varadinum alatt volt színházi minifesztivál is. A színházi eseményeket nyitó Traviata gyönyörű produkció volt, a Verdi-opera csodálatos tánccal „elmesélve” az egri GG Tánc jóvoltából. A békéscsabai Jókai Színház Macskajátékának szép és megható mozzanata volt Vindis Andrea színművésznő jelenete Cs. Bruckner Adelaida szerepében. A fiatal művésznő nemrégiben elhunyt édesanyja, V. Csíky Ibolya játszotta ezt az öregasszonyszerepet, és Vindis Andrea elvállalta az alakítást most, egyszeri alkalommal.

Érdekes volt a szatmári Harag György Társulat Shakespeare-előadása, a Tévedések vígjátéka Bocsárdi László rendezésében. A díjkiosztó ünnepség után pedig a debreceni Csokonai Színház Művészet című előadását láthatta a nagyérdemű. Yasmina Reza komédiája a barátság mibenlétéről szól, egyúttal a kortárs képzőművészet furcsaságait is fricskázza – csak úgy finoman, franciás könnyedséggel, jó humorral és kiváló színészi játékkal. Ezenkívül volt meseelőadás az Árkádia Bábszínházban, Páskándi Vendégsége egri színészekkel a Szigligeti Stúdióban, továbbá (nem a fesztivál keretében, hanem a református egység napján) Bánk bán a várban.

Fontos képzőművészeti tárlatok is nyíltak. Bölöni Vilmos festőművész, grafikus, színházi és bábszínházi díszlettervező, aki több éve él Magyarországon a családjával, egy vernisszázs erejéig újból visszatért szeretett városába, Váradra. Szürreális, meseszerű, illetve varázsos váradi hangulatokat megjelenítő festményeit a vár fejedelmi palotájának földszinti galériájában lehetett megszemlélni. Az Ecsetvonások című Tolnay Tibor-emlékkiállítás a Darvas–La Roche-házban válogatás az életműből; a Tolnay család birtokában lévő festményekből több mint harmincat tekinthettek meg a látogatók. A képek egy része téli tájakat ábrázol, a művész kedvenc évszakát, jellegzetesen tolnaysan.

Kitárta kapuját a Körösvidéki Múzeum új székháza; az egykori királyi hadapródiskola impozáns épületében öt termet nyitottak meg. Erről külön cikkünkben számolunk be.