Gyermekotthonok lakóinak történelmi kirándulása

A Máltai Segélyszolgálat nagyváradi szervezete a Communitas Alapítvány támogatásával az elmúlt hétvégén magyar gyermekotthonokban élők részére szervezett találkozót, kirándulást, hogy megismertesse velük Szent István és fia, Szent Imre történelmi alakját, s bemutassa az emléküket őrző Bihar megyei településeket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szentjobbi Szent István Szociális Gyermekotthon huszonnégy kis lakója, a nagyváradi Júlia házból ketten, Székelyhídról, a Stubenberg-kastélyban működő nappali központból négy gyermek Galamb Erzsébet gondozónővel, valamint a nagyszalontai Szent Ferenc Alapítvány Szent Antal Gyermekotthonából kilenc gyermek Makai István vezetésével először Szentjobbon és Szentjobbal ismerkedett. A közös teázás, uzsonna után elbuszoztak Szalárdra, ahol Nagy Miklós polgármester fogadta őket vendégváró füzettel és édességgel. A református templomban Borzási Gyula parókus lelkész mutatta be az egykori ferences rendi istenházát, a 15. századi freskótöredékeket, amelyeken a kis Jézust ölében tartó Mária balján két szent királyunk egyike tűnik fel, egyik kezében országalmával, mellette Imre herceg karddal és liliommal.
A következő állomás Hegyközszentimre volt, ahol Szent Imre történetét és legendáját ismertette Kucharszki Zoltán református lelkész. A helyi emlékezet szerint Imre herceg itt vadászott, mikor a végzetes baleset érte – egy vadkan megtámadta, és kioltotta életét a közeli Ygfon erdejében. A csoportok elmondtak egy közös imát, majd fotózás következett a templomkertben található Szent Imre-mellszobornál, „a serdülő ifjak pajzsánál”.

Szántó Ildikó,
szociális programszervező